Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge, antibiyotik direncinin artmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekti. Prof. Dr. Bilge, antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımının, enfeksiyonları tedavi etmede zorluklara, daha uzun hastane yatışlarına ve yüksek ölüm oranlarına neden olduğunu belirtti.
Antibiyotiklerin aşırı reçetelenmesinin yan etki riskini artırdığını vurgulayan Bilge, "Alerjik reaksiyonlar, karın ağrısı, ishal, karaciğer ve böbrek problemleri gibi yan etkiler ortaya çıkabiliyor" dedi. Ayrıca, antibiyotiklerin virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı etkili olmadığını ve bunun artık geniş bir halk kesimi tarafından bilindiğini ifade etti. Ancak, özellikle grip mevsiminde antibiyotik kullanımının arttığına dikkat çeken Bilge, "Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir, virüslerin neden olduğu hastalıkları tedavi edemez" diye ekledi.
Bilge, antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanımı sonucu doğaya salınarak antibiyotik direncini artırdığına dikkat çekerek, bu durumun sağlık üzerinde uzun vadede ciddi etkiler yaratabileceğini vurguladı. Yeni dirençli mikroorganizmaların yayılmasının, grip, tifo, idrar yolu enfeksiyonları gibi yaygın hastalıkların tedavisini tehdit ettiğini belirten Bilge, ilaç direncinin kanser tedavisi, yoğun bakım ve küçük cerrahi işlemlerin bile başarısını tehlikeye atabileceğini söyledi.
Son olarak, Bilge, antibiyotiklerin sadece gerekli olduğunda ve doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini hatırlatarak, "İlaçlarınızı bilinçli kullanın, antibiyotiklerin gücü azalmasın" çağrısında bulundu.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
Bir nesil alarm veriyor!
Tarkan Demir
“İyi ki kentsel dönüşüm yaptık” diyebilelim!
Seval Erci
Ünlüce Balmumu Müzesi iddialarına yanıt verdi
Kerem Akyıl
CHP mi sahada yoksa AK Parti mi?
Kaan Özcan
Eskişehir sokaklarında gördüğümüz en acı manzara!
Ümit Polatbaş
Sağduyu her şeyden önemli
Ahmet D. Canoruç
Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliği Eskişehirlileri ulaşımda rahat…
Funda Morgül
CHP’liler önce birbirini kazanabilirse sonra seçimleri de kazanab…
Meltem Karakaş
Gürhan Albayrak ve Eskişehir İçin Yeni Bir Dönem
Rifat V. Halas
Sürdürülebilir kulüp kültürü
Konuk Kalem
2023 yılında bizi neler bekliyor?
Tülin Karagöz
Düşükler neden tekrarlar?
Op. Dr. Alper Turgut
Sağlığınız için
Uzm. Dr. Burcu Aydemir Efelerli
Vatandaşları aydınlattık
M. Murat Aslan
Hayır, o yaşamak istiyor
Seda Göksoy
