Eskişehirliler o fiyatlardan sonra pazara koştu!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirliler o fiyatlardan sonra pazara koştu!
A
a

Gıda alışverişinin vazgeçilmezi sebze ve meyve fiyatlarının marketlerde daha yüksek oluşu vatandaşı semt pazarlarına yöneltiyor.  Her ne kadar marketlere ulaşım olanağı daha yüksek olsa da hayat pahalılığından şikayet eden vatandaşlar uygun fiyatlı alışveriş için semt pazarlarını tercih ettiğini ifade ederek “Neresi ucuzsa oraya gidiyoruz” dedi. Marketler ve semt pazarları arasında ki makasın sebebini ise Eskişehir'de semt pazarı esnafı açıkladı.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'de Yenibağlar Mahallesi Pazartesi pazarında ESTV mikrofonlarına konuşan semt pazarı esnafı marketle pazar fiyatları arasında uçurum olduğunu dile getirerek, “Bu fiyat farkının temel sebebi biz pazarcılar olarak malı direkt üreticiden alıyoruz ve pazara kendimiz getiriyoruz ama marketlerde durum daha farklı oluyor.

Ürün markete ulaşana kadar birçok aşamadan geçiyor. Marketlerde bir de kredi kartıyla alışveriş yapılabildiği için bunun farkı da fiyatlara yansıyor. Müşteriler de bizden alışveriş yaparken marketlerin daha pahalı olduğunu söylüyorlar. Marketlere göre pazar fiyatlarından memnun olduklarını söylüyorlar. Genelde çalışan ve iş çıkış saati pazar saatiyle uyuşmayan ya da sayıyla sebze meyve almak isteyen vatandaşlar marketleri tercih ediyor” diye konuştu.

Müşterilerin Pazar esnafıyla ilgili yapmış olduğu ‘Ön sıraya taze ürünler arka tarafa taze olmayan ürünler koyularak vatandaş kandırılıyor’ tartışmasına açıklama getiren pazar esnafı, “Pazarda her fiyattan ürün var. Mesela 15 liraya da domates var 35 liraya da ama vatandaş 15 lira verip iyisini beklerse bu olmuyor. Müşterilerimiz iyi ürün için biraz daha kaliteli ürün alırsa beklentileri karşılanmış olur. Fiyat yalan söylemez” dedi.

Market ve semt pazarı arasında ki bazı sebze ve meyvelerin fiyat farkı ise şöyle:

  MARKET PAZAR
Patates (kg): 23.95 TL 20 TL
Soğan (kg): 13.80 TL 12.50 TL
Domates (kg): 39.95 TL 25 TL
Kıvırcık marul (tane): 29.95 TL 20 TL
Kültür mantarı (kg): 99.80 TL 60 TL
Portakal (kg): 24.95 TL 10 TL
Elma (kg): 29.95 TL 15 TL
 

Peki vatandaş neden semt pazarlarını tercih ediyor? İşte vatandaşın görüşleri:

Remzi Eres isimli vatandaş neresi ucuzsa oradan alışveriş yaptığını belirterek,  “Ben pazara gitmeyi tercih ediyorum. Marketlerde fiyatlar pazarın 2 katı oluyor. Sürekli fiyat değişiyor. Bir gün önce aldığımız şeyi ertesi gün yüzde 50 zamlı alıyoruz. Vatandaşı düşünen yok. Neresi ucuza oradan alıyoruz” dedi.

Ramazan Gündoğdu ise “Ben pahalılıktan dolayı pazarı tercih ediyorum. Daha doğrusu neresi ucuz olursa oradan alışveriş yapıyoruz. İndirim kovalıyoruz. Emekli insanlarız seçim yapma şansımız yok. Neresi ucuzsa oraya gideriz diye konuştu.
Çoğu vatandaşın aksine genelde market alışverişini tercih ettiğini söyleyen Ali Üçbek, “Ben marketlerden alışveriş yapıyorum çünkü pazarda bazı esnaflarımız ön sıraya güzel meyve sebze koyarken arkada o kadar iyi olmayanları poşete giriyor. Markette biraz pahalı ama 5 kuruş fazla verip seçerek alabiliyorsun” şeklinde konuştu.

Resul Balaman, “Ben pazara gidiyorum çünkü marketler daha pahalı. Market çalışanları çalışan ücretlerini, kira gibi giderleri mecbur fiyata yansıtıyor ama pazarda böyle bir durum yok. Ekonomi dibe vurdu. Cebimizdeki parayı düşünüyoruz, ona göre alışveriş yapıyoruz” diye belirtti.

Pazarda ki ürünlerin daha taze olduğunu dile getiren Reyhan Dede,  “Ben genelde pazara gidiyorum. Marketlerde ki sebze meyveler pazarlar kadar taze değil. Aynı zamanda pazarlarda fiyatlar daha uygun. Tarladan markete gelene kadar fiyat çok artıyor ama pazarlarda üretici direkt getirdiği için daha hesaplı oluyor” açıklamasında bulundu.

Pazar alışverişinin üreticiye de destek olduğunu söyleyen Abdullah Ülker, “Ben pazara gitmeyi tercih ediyorum. Pazarlarda ki ürünler daha taze. Ayrıca üreticiye de destek olmuş oluyoruz. Bu destek ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Ekonomik olarak hem bize faydalı oluyor hem de vatana” dedi
 
 
 
Kaynak : SÜMEYRA BALCI
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon
FATİH 27 Şubat 2024 08:59

PAZARCILARIN REKLMANIN YAPAMAYIN LÜTFEN .. TAMAM BAZI FİYATLAR PAHALI AMA ,PATATES SOĞAN VE ÇOĞU MEYVA FİYAI PAZARDAN DAHA UCUZ . PAZARDAKİ ARKADAŞLAR ÖNCE TEZGAHIN ÖNÜNDEKİ MAL İLE ARKASINDAKİ MALI YANI YAPSINLAR , İNSALAR BİRAZ DAHA SAYGIYI ÖĞRENSİNLER , TABİ HEPSİ İÇİN DEMİYORUM ÇOĞU BÖYLE ...

0 0 Cevap Yaz
mert yurt 27 Şubat 2024 03:00

markette secip alıyorsun emirdaglı pazarcı gibi önden baktırıp arkadan kafana göre degil parası olan istedigi yerden alır yer

0 0 Cevap Yaz
Mustafa ali 27 Şubat 2024 00:08

Bu düşünceler yanlış pazarcida halden alıyor pazar esnafı maalesef dürüst değil poşete bir iki tane illa bozulmuş mal atıyor evde görüp sinir oluyorsun on sıra vitrin hep arkalardan veriliyor vs vs vs

0 0 Cevap Yaz
Sehrimiz 26 Şubat 2024 23:15

Önceden bu pazarlar yokmuydu. Yeni mi kesfettiler. Semt pazarları her zaman vardı. Ama anası var. Ben istediğimi seçerek alıyorum ya, üç beş kuruş farketmez diyenler pazara çıkmaya başlamış. Bazarvilarda sectirme yaptırıyorlar, sebebi de belli. Arka taraf gözükmüyor. Ne dek gelirse.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi