Eskişehir Valiliği destek vermeye hazır: Eskişehir türbeleri...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir Valiliği destek vermeye hazır: Eskişehir türbeleri...
A
a

Eskişehir Türbeleri Bakım Onarım ve Geliştirme Derneği Başkanı Mehmet Başerdem’in Vali Hüseyin Aksoy ziyaretinde, şehirdeki eski türbelerin bakım ve onarımı konusu konuşuldu. Peki Eskişehir'de hangi türbeler ve külliyeler var? İşte detaylar...

Sütiş Eskişehir

Eskişehir Valisi Aksoy'un makamında gerçekleşen ziyarette, Eskişehir Türbeleri Bakım Onarım ve Geliştirme Derneği Başkanı Mehmet Başerdem, dernek faaliyetlerini Vali'ye detaylı bir şekilde anlattı. Başerdem, dernek olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri hizmetler hakkında bilgi verirken, gelecekteki plan ve projelerinden de bahsetti.

Vali Hüseyin Aksoy, Başerdem'in anlattıklarını dikkatle dinleyerek, derneğin çalışmalarını takdir ettiğini ifade etti. Ayrıca, derneğin ihtiyaç duyabileceği her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirterek Başerdem'e teşekkürlerini iletti. Ziyaret, memnuniyetle son buldu.

Peki Eskişehir'de Yer Alan Türbeler Ve Külliyeler Hangileri? 

  • Çoban Baba Türbesi (Seyitgazi – Eskişehir)

Çoban Baba Türbesi, Eskişehir’de Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. Türbe Seyyit Battal Gazi Külliyesi içerisinde yer almaktadır.
  • Ümmühan Hatun Türbesi (Seyitgazi – Eskişehir)

Ümmühan Hatun Türbesi, Eskişehir’de Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. Türbe Seyyit Battal Gazi Külliyesi içerisinde yer almaktadır. Ümmühan Hatun, I.Alaaddin Keykubad’ın annesi ve Gıyaseddin Keyhusrev’in eşidir. 1207-1208 yılları arasında cami, medrese ve türbe yaptırarak Seyyit Battal Gazi Külliyesi’ni oluşturmuş.

  • Seyyid Battal Gazi Türbesi (Seyitgazi – Eskişehir)

Seyyid Battal Gazi Türbesi, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunmaktadır. Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin içerisinde yer alan türbe külliyeye daha sonradan eklenmiş.

  • Seydi Mahmud Zaviyesi ve Eyvanlı Mescid (Sivrihisar – Eskişehir)

Seydi Mahmud Zaviyesi ve Eyvanlı Mescid, Eskişehir’de Sivrihisar ilçesinin merkezinde bulunmaktadır. Halk arasında Mahmud Suzani Külliyesi olarak da biliniyor. Seydi Mahmud Zaviyesi’nin içerisinde mescit ve türbe bulunmaktadır. Ayrıca, Nasrettin Hoca’nın kızı Fatma Hanım’ın mezarı da buradadır. 

  • Yunus Emre Türbesi ve Külliyesi (Mihalıççık – Eskişehir)

Yunus Emre Türbesi ve Külliyesi, Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre (Sarıköy) köyünde bulunmaktadır. İlk mezarı 13. yüzyıla ait olan yapı, Yunan işgali sırasında zarar görmüş ve 1949 yılında podyum üzerindeki 2. mezara taşınmış. 1970 yılında 3. kez taşınan mezar son halini almış.

  • Hz. Şeyh Şehabettin Sühreverdi Türbesi (Odunpazarı – Eskişehir)

Hz. Şeyh Şehabettin Sühreverdi Türbesi, Eskişehir, Odunpazarı’nda bulunmaktadır. Türbenin kitabesi bulunmadığından dolayı ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Türbede Hz. Mevlana’nın yakın dostu Hz. Şeyh Şahabettin Sühreverdi  ve oğlu Şeyh Muhiddin’in sandukası bulunmakta.

  • Kadıncık Ana Türbesi - Seyitgazi

Ümmühan Hatun Medresesi ile türbesinin arasında oluşan kuzeydoğu köşeye inşa edilmiştir. Kitabesi olmayan türbenin kapısı üzerinde Arapça “Ayni Ana”14 yazısı bulunmaktadır.

  • Mihaloğulları Türbesi - Seyitgazi

Seyyid Battal Gazi türbesine, güneybatısından dayanan Mihaloğulları Türbesi’nin de inşa kitabesi yoktur. Sofanın bölme kapısı üstünde bulunan, Mihaloğlu Ahmet Bey’in adını taşıyan kitabeye dayanarak, türbenin 1511 tarihinde inşa edildiği ileri sürülmektedir.

  • Kesikbaşlar Türbesi - Seyitgazi

Günümüze gelen özgün tuğla işlemelerinden, Selçuklu dönemine ait olduğu anlaşılan türbenin, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı alt katı, sivri tonoz, yaklaşık kare planlı üst katı, kubbe örtülüdür.

  • Şeyh Edebali Türbesi (Eskişehir)

Şeyh Edebali Türbesi (Eskişehir), Eskişehir Odunpazarı mezarlığında bulunan, cenazesi Bilecik’e defnedilen Şeyh Edebali adına Eskişehir'de yapılan türbe.
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi