Gelecek Partisi Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Durmazlar, kentin deprem riskine karşı 22 yılda yeterli önlemin alınmadığını belirtti
Gelecek Partisi İl Başkanı Hüseyin Durmazlar, “Eskişehir’de 6,4-6,5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Peki biz 2002’den bu yana, yani 22 yılda ne yaptık? Ne yazık ki bu süre hoyratça harcandı” dedi.
Gelecek Partisi Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Durmazlar, 1999 depreminden bu yana kentte yapı dönüşümünde ciddi adımların atılmadığını belirterek, geçen 22 yılın boşa harcandığını ifade etti. Eskişehir fayının yeniden hareketlenme riskine dikkat çeken Durmazlar, zemini en zayıf bölgelerden biri olan Muttalip Mahallesi’ne AFAD binası yapılmasını da tartışmalı bir tercih olarak değerlendirirken, riskli bölgelerdeki yapıların bir an önce dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
ÇOK ZAMAN KAYBETTİK
Eskişehir gibi deprem riski taşıyan bir kentin çok değerli zamanlarını kaybettiğini dile getiren Durmazlar, “1999 depreminin ardından Eskişehir'de ilk ciddi çalışma 2002 yılında yapıldı. Bu çalışma, Eskişehir bölgesindeki fay hatları üzerineydi. En son 1956 yılında 6,14 büyüklüğünde deprem üreten Eskişehir fayı, yapılan analizlere göre 70-90 yıl aralıklarla deprem üretiyor ve gelecek yıllarda Eskişehir’de 6,4-6,5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Peki biz 2002’den bu yana, yani 22 yılda ne yaptık? Ne yazık ki bu süre hoyratça harcandı. Şu anda Muttalip Mahallesi’nde AFAD binası yapılıyor. Oysa Muttalip, Eskişehir’in en sağlıksız ve dayanıksız zeminlerinden biridir. Depremanında en çok ihtiyaç duyulan kurumun binasının böyle bir zemine yapılması tartışma konusudur” diye konuştu.
ASIL TEHDİT SIVILAŞMA
Durmazlar, Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerin, İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yaklaşık 50 bin binayı değerlendirip4 bin kadarının acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirttiğini kaydederek, “Peki mevcut ekonomik koşullarda bu dönüşüm mümkün mü? 22 yıldır yapılamayan dönüşüm, bugünkü koşullarda daha da zor. Ancak bu durum, bizi insanların kaderine terk etmeye itmemeli. Eskişehir'in en büyük sorunu deprem değil, deprem sonrası binalarda oluşacak sıvılaşma kaynaklı hasarlardır. Zafer Mahallesi, Tepebaşı Çakmak, Şeker Mahallesi, İstiklal Mahallesi gibi alanlar bu açıdan risklidir” dedi.
Kaynak : HABER MERKEZİ