Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, Sağlık Bakanlığının aile hekimlerinin yönlendirdiği hastalardan alınacak muayene katılım payının yüzde 50 indirimli olacağı düzenlemeyi eleştirdi.
Sağlık Bakanlığınca, aile hekimlerinin hastanelere yönlendirdiği kişilerden alınacak muayene katılım payının yüzde 50 indirimli olacağı bildirildi. Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Aksaray, uygulamayı eleştirerek, durumun aile hekimlerinin ağır olan iş yükünü daha da artıracağını söyledi.
SİSTEMİ TAMİR ETMEZ
Yürürlüğe giren uygulamanın sağlık sisteminde hiçbir şeyi tamir etmeyeceğini ifade eden Aksaray, “Bu tür uygulamalar, sağlık sistemimizde asla olmamalıdır. İnsanlar zaten devlete vergi veriyor ve sağlık hizmetlerini hak ediyor. Ek bir ödeme yapmak zorunda bırakılmaları kabul edilemez.Devlet bütçesiyle bu hizmetlerin karşılanabileceğini biliyoruz. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile halk, en küçük şikayetinde bile sağlık kurumlarına başvurmaya teşvik edildi. Bu proje, hasta sayısını ve ilaç tüketimini artırmaya yönelikti ve aslında Dünya Bankası’nın bir modeliydi. 2003 yılından beri Türkiye'de uygulanıyor” diye konuştu.
SEVK ZİNCİRİ AMACINDALAR
Başkan Aksaray, 2023 Türkiyeverilerine göre kişi başına hastaneye başvuru oranınınyüzde 11,4 olduğunu kaydederek, “OECD ülkelerinde bu oran yaklaşık yarısı kadar. 2008’de bu oran yüzde 6,4’tü. Katkı paylarının amacı hastane başvurularını azaltmaksa, bu açıkça başarısız oldu. Devlet şimdi bir sevk zinciri oluşturmaya çalışıyor. Oysa iyi bir sağlık sisteminde birinci basamak hizmetleri güçlü olmalı, hastalar gereksiz yere ikinci ve üçüncü basamağa yönlendirilmemeli. Ancak şu an önerilen sistemde, aile hekimine gidip sevk alındığında katkı payı yüzde 50 azaltılacak” dedi.
VATANDAŞA YÜK OLUYOR
Uygulamanın sorunu çözmekten çok geçici ve yüzeysel bir düzenleme olduğuna da dikkat çeken Aksaray, “Her yeni düzenleme, başka hatalara yol açıyor. Özellikle katkı paylarına yapılan zamlar dikkat çekici derecede yüksek. Devletin memur ve emeklilere yaptığı zam yüzde 11,54 ile yüzde 15 arasında, asgari ücret zammı yüzde 30 iken, katkı paylarındaki artış yüzde 233,3 ile yüzde 546,2 arasında değişiyor. Ekonomik sıkıntı içinde olan vatandaşlar için bu rakamlar büyük bir yük oluşturuyor. Türkiye’de 30 milyon insan yoksulluk sınırında yaşıyor. Gelirleri ancak borçlarını kapatmaya yetiyor. ‘20 lira önemli bir para değil’ diyebilirler ama toplumun büyük kesimi için bu oldukça büyük bir meblağ” ifadelerini kullandı.
İŞ YÜKÜMÜZ ARTACAK
Vatandaşların doğal olarak katkı payı indiriminden faydalanmak için aile hekimlerine başvuracağını savunan Aksaray, “Bu durum, aile hekimlerinin iş yükünü daha da artıracaktır. Fazladan yük, sağlık çalışanları üzerinde baskıyı artırırken, sağlık sisteminde uzun süredir var olan şiddet sorununu da körükleyebilir.Sağlık sisteminin yetersizliği nedeniyle insanlar hastanelere daha fazla başvurmak zorunda kalıyor. Randevu almak uzun sürüyor, muayene süreleri 3-5 dakikaya sıkıştırılıyor. Şu anda aile hekimleri zaten çok ağır bir iş yükü altında. Günde 100’den fazla hastaya bakmak zorunda kalan meslektaşlarımız var” şeklinde konuştu.
Kaynak : HABER MERKEZİ