Eskişehir'den çiftçiler için önemli çağrı: "Destek istiyoruz"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'den çiftçiler için önemli çağrı: "Destek istiyoruz"
A
a

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Eskişehir’deki Tarım Platformu paydaşları bir araya geldi. Çiftçiler ekonomik sıkıntılardan dolayı üretmez hale geldiklerini söyleyerek, hükümetten destek istedi.

Sütiş Eskişehir
Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftlerin sorunları hala çözülmeyi bekliyor. Öyle ki üreticiler derinleşen ekonomik kriz ve yüksek girdi maliyetlerinden dolayı üretemez hale geldi. 14 Mayıs Dünya Çiftçileri Günü’nde sorunlarını anlatan Çiftçiler üretebilmek için hükümetten destek istedi. Tarım Platformu paydaşları olarak Ziraat Mühendisleri Odası’nda buluşan çiftçiler, mazot’tan gübreye, sulamadan, icara kadar yaşadıkları yükün altında ezildiklerini vurguladı.

EKONOMİK GELİRİMİZ ARTMALI

Tepebaşı Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hasan Hüseyin İnce, “Tepebaşı’nda 11 mahallede kiralama yoluyla çiftçilik yapıyorum. Bana düşen konunun tarafı icar olduğu için, kiralama yoluyla biz yüzde 60 gibi mevcut kiraladığımız tarlaları ÇKS olarak gösterip geri kalan yüzde 40’lık kısmını gösteremiyoruz. Bunu gösteremediğimiz için hububat satış dönemindeki kotadan faydalanamıyoruz. 2 bin dönümlük bir arazi alalım burasının bin dönümünü biz ÇKS olarak gösterip bin dönümünü de bizim haricimizdeki bize icara kiraya veren vatandaş bunu kullanıyor. Bunun çiftçilere tebliğ edilmesini istiyoruz. Çiftçinin bu konuda ekonomik gelirinin artırılmasını istiyoruz” dedi.

GÜBRE VE MAZOT DÜŞÜK FİYATA VERİLMELİ

Kavacık Mahallesi çiftçilerinden Selami UysaL, “Bende bir çiftçi olarak belirli sıkıntılarımız var. Ekonomik sıkıntılar bunlar. Bunları gidermek içinde devletten bu konuda destek istiyoruz. Biz kaldırdığımız ürünlerden toprağımızı net bir şekilde işlemiyoruz. Bunun baş nedenlerinden bir tanesi de mazot ve gübredir. Bunlar yüksek fiyatlarda geldiği için, bizim bölgemiz de susuz bir bölge… Sulu bölgelere göre daha düşük miktarda ürün alıyoruz. Kaldırdığımız ürünle sattığımız ürün birbirine karşılamıyor. Gübre ve mazotun daha düşük fiyatlara verilmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

TEKNOLOJİSİZ YAŞARIZ AMA YEMEDEN YAŞAYAMAYIZ

Sarıcakaya İlçesi Mayıslar Mahallesi Muhtarı Taner Kurt, “Ekonomik sıkıntılardan dolayı çiftçilerimizin çocukları, gençler hep şehre gitmek zorunda kalıyor. Şu anda 50 ve üzeri kişiler çiftçilik yapmaya başladı. Güçler yetmez oldu. Ekonomi deyince ben Sakarı deresindeki sulama işlerinde birazcık yüksek bir avantajda giderlerimiz oluyor. Cazibeden gelen sularda bile para alınmaya başlandı. Kuyularımızdan para alınmaya başlandı. İnsanlara iyice yük gelmeye başladı. Benim isteğim devletin biraz daha destek vermesidir. Teknolojisiz yaşarız ama yemeden yaşayamayız” açıklamasında bulundu.

GENÇ ÇİFTÇİLER DESTEK BEKLİYOR

Kavacık köyünde yaşayan ve yeni evlenmiş 21 yaşındaki genç çiftçi Ahmet Oflaz, “Köyde kalmak istiyoruz ama belli başlı sıkıntılar dolayısıyla köyde kalmakta zorlanıyoruz. Sigortamız yatmıyor. Mazot destekleri ve gübre destekleri az. İcarlarımızı yatıramıyoruz. Genç çiftçilere bir yardım yapılması gerekiyor. Genç arkadaşlarım var hepsi hevesli çiftçilik yapmak istiyor ama ekonomik sıkıntılardan dolayı yapamıyor. Bu konuda destek talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi