İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Orkun Kılıç, Eskişehir'de kentsel dönüşüm sürecinde en büyük engelin finansman yetersizliği olduğunu belirterek, "Yunus Emre Caddesi'nde bir binayı yıkıp yerine aynı binayı yapacak kadar para, ne hükümette ne belediyede ne de vatandaşta var," dedi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı (İMO) Orkun Kılıç, kentte en az 3-4 bin binanın acilen yenilenmesi gerektiğini belirterek, kentsel dönüşüm için yeterli finansmanın hiçbir kesimde bulunmadığını söyledi. Kılıç ayrıca, ana caddelerde dönüşümün öncelikli olması gerektiğini vurgulayarak, engeller nedeniyle sürecin ilerlemediğini ifade etti.
4 BİN BİNA ACİLEN YENİLENMELİ
1999 yılından bu yana Eskişehir’de kapsamlı bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilemediğini belirten Kılıç, “1999 yılını milat alıyoruz ama Eskişehir’de büyük deprem en son 1956 yılında oldu. O tarihi de milat almamız gerekiyor. Terazinin bir kefesinde ölüm var bir kefesinde kentsel dönüşüm var. Bunun başka bir çözümü yok. Yaklaşık yüzde 50 oranında bina 1999 yılı öncesinde inşa edildi. Bu tarihten önce yapılan her bina riskli olmamakla birlikte hepsine şüpheyle yaklaşmak gerekmekte. Yaklaşık 3 ila 4 bin bina acilen yenilenmeli. Korkmalıyız ancak korkmak yeterli değil, harekete geçmek gerekiyor” diye konuştu.
ANA CADDELERDEN BAŞLANMALI
Eskişehir’de kentsel dönüşümün öncelikle ana arterlerden başlaması gerektiğini kaydeden Kılıç, “Acil kentsel dönüşüme en çok ihtiyaç duyan bölgeler Yunus Emre Caddesi, Sivrihisar Caddesi, Sakarya Caddesi ve Doktorlar Caddesi gibi bölgeler. Çarşı bölgesinin tamamen yıkılıp yeniden yapılması da mümkün. Ancak kentsel dönüşüm yetki karmaşası ve yasal engeller nedeniyle zorlaşıyor. Bu nedenle merkezi hükümet, belediyeler ve tüm siyasi aktörlerin bir araya gelerek çözüm üretmesi gerekiyor. Eğer bu sağlanırsa, Eskişehir’de kapsamlı bir kentsel dönüşüm yapılması mümkün” ifadelerini kullandı.
ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
Başkan Kılıç, kentsel dönüşümde karşılaşılan en büyük sorunun kentsel dönüşümün gerçekleştirilememesi olduğunu vurgulayarak, “Şunu net bir şekilde ortaya koymamız lazım: Yunus Emre Caddesi’nde bir binayı yıkıp yerine aynı binayı yapacak kadar para ne vatandaşta var ne merkezi hükümette var ne de belediye de var. Biz binaları yıkıp yerine yenisini yapacağız dersek birbirimizi kandırmaya devam ederiz. Bu nedenle ada bazında planlamalar yapılarak çözüm üretilmelidir. Örneğin, kat yüksekliği farklarını düzenleyerek, yolları genişleterek ve otopark sorununu çözecek şekilde yeni planlar yapılmalıdır” dedi.
Kaynak : HABER MERKEZİ