Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, zirai donun meyve ve hububat üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.
Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, ES TV’de canlı yayınlanan Günaydın Eskişehir programında gazeteciler Tarkan Demir ve Burcu Bilgiç'in konuğu oldu. Zirai donun sofraları çok olumsuz etkileyeceğini söyleyen Güder şu şekilde konuştu:
“Samsun’da geçen hafta Star King elma 150 liraydı manav tezgahında. Fuji elma ulusal bir markette 69.95 TL, kiraz 250 lira; pazar tezgahında 200 civarında. Sezon yeni başladı ama bunlar çok afaki rakamlar. Bakıyoruz 169 nektarini gösteriyor ki nektarini biliyorsunuz. 4.- 5. sırada bu 22 milyarın içerisinde. Onun dışında granisimit elma çok ciddi etkilenen Eskişehir'imizde de ciddi etkilenen elma çeşitlerinden bir tanesidir. Bir ağaç mesela 15-20 kilo granisimit elma verir ya da elma verir. Ama bu sene çifteler Mahmudiye için o ağaçlar 15-20 kilo veren ağaçtan 1-1,5 kilo bekleniyor. Öngörü bu."
Zirai Don Manav Tezgahlarına Yansıyacak
Güder şöyle devam etti, "Bu tezgaha nasıl yansıyacak? Bu ürünlerin hasadı biliyoruz ki Ağustos Eylül gibi olgunlaşıyor. Tam böyle tatlanması Eylül'ü bulur. Bunlar daha da yükselecek, maalesef ki. Özellikle sert çekirdekli deriz ya da katı çekirdekli meyveler deriz. Bunların fiyatları yükselecek. Sarıcakaya’da narlar etkilendi, %50'si gitti ki orada deve dişi, hicaz cinsi narlar olur. %50'si etkilendi. Antep fıstığı olur, antep fıstığı etkilendi. Sarıcakaya’'da bir üretici dedi ki; Biz burada artık zira ilaç bayisi olarak ilaç satmakta zorlanıyoruz. Ve bazı yabancı şirketler, ilaç firmaları, tohum firmaları Türkiye piyasasındaki yatırımlarını azaltmaya başladılar. İhracatımız düşecek.Ç ünkü bütün her şeyi ortaya koyduk meyvelerdeki durumu. Hububatta da düşecek."
Türkiye Rekoltesi 20 Milyon Ton
"Hububatla ilgili Toprak Mahsülleri Ofisi yakın zamanda fiyatları da açıkladı. Bunlar çiftçiye göre kimilerine göre makul kimilerine göre değil. Burada sanayici çok iyi durumda olacak. 2023 yılında hububatta buğdayı, Türkiye rekoltesi 20 milyon ton. Bu senede TÜİK'in açıkladığı 19.6 olarak açıkladı. 20'nin altına düşerse biz hep ithalat yapıyoruz. Durum böyle olunca biz bu sene buğdayı da ithal edeceğiz yine. Buğday temel gıdamızı oluşturuyor bizim. Türkiye'de buğday üreticilerimiz özellikle Konya'da, Eskişehir'de de var. Mesela hasat zamanı şu an arpalar erkene alındı. Bayramdan sonra hasada girecek arpa. Biz Eskişehir olarak bu halimizle Trakya'ya arpa vereceğiz.” açıklamalarında bulundu.
Kaynak : Efe Emre Özbey