Eskişehir'de şok fiyatlar: Eskiden 3.5 lira, şimdi 80 lira!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de şok fiyatlar: Eskiden 3.5 lira, şimdi 80 lira!
A
a

Eskişehir’de öğrencilerin ve dar gelirli vatandaşların en çok tercih ettiği sokak lezzetlerinden biri olan tavuk tantuni fiyatındaki son yıllardaki artış görenleri hayrete düşürüyor. 2015 yılında 3 buçuk liradan satılan yarım ekmek arası tavuk tantuninin fiyatı, bugün 22 kattan fazla artarak tam 80 lira oldu.

Sütiş Eskişehir
Enflasyonun gözle görülür etkileriyle karşı karşıya kalan vatandaşlargünlük temel ihtiyaçlarını karşılamakta her geçen gün daha fazla zorlanıyor. Son yıllarda gıda fiyatlarındaki eşi benzeri görülmemiş artış dar gelirli vatandaşın yeme alışkanlıklarını da değiştirdi. Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ardından vatandaşların beyaz ete yönelmesiyle beyaz ete de art arda zam geldi. Eskişehir’de 2015 yılında, tavuk tantuni 3 buçuk lira, et tantuni ise 7 liradan satılıyordu. Tavuk tantuninin fiyatı geçen zaman içerisinde 22 kattan fazla artarak ortalama 80 oldu.  Yarım ekmek arası et tantuni ise 2015 yılında 7 lirayken yine 22 kattan fazla artarak bugün ortalama 180 liraya ulaştı. Vatandaşın ucuz ve doyurucu olduğu için tercih ettiği tavuk tantuni bugün dar gelirli için neredeyse lüks konumunda…

ARTIŞIN ÖNÜNE GEÇİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Yalnızca son 5 ayda tavuk etine gelen yüzde 200’lük zammın ardından Ticaret Bakanlığı harekete geçerek beyaz et ihracatında kısıtlamaya gitti. Bakanlığın aldığı bu kararı değerlendiren Türkiye Lokantacılar Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Vekili, Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, “Son zamanlarda ülkemiz çok ciddi bir sınavdan geçiyor. Sadece beyaz et girdileri değil, gıda sektöründeki artışlar durdurulamaz bir hale geldi. Beyaz ette Türkiye dünyada en önemli üreticilerden birisi. İhracat çok yüksek ama tabii ki döviz girdileri fiyatları hızla tırmandırmaya başladı. Kısa vadede enflasyonla mücadele eden Ticaret Bakanlığımız bir önlem aldı konuyla ilgili. 1 Mayıs 2024’ten 31 Aralık 2024’e kadar beyaz et ihracatında kısıtlama getirildi. Bu şekilde iç piyasanın daralmasını önlemek ve fiyatları geriletmese bile stabil hale getirebilme hamlesi bu” dedi.

UZUN VADEDE ÜRETİCİYE DESTEK ŞART

Kırmızı etteki artışın önüne geçilmesi için ise üreticinin desteklenmesinin şart olduğunun altını çizen Bilen, “Çiftçi desteklenmeli kırmızı et noktasında. 1 günlük bir mesele değil bu. Geçmişte sağılan inekleri kesimhanelere gönderdiler.  Böyle bir daralma var. Dolayısıyla buzağı yetişmiyor. İthalatla bu işi çözmeye çalıştılar ama ortada bazı sıkıntılar var. Mesela orada kâr marjı gütmemeliler. Sadece büyük entegre tesisler değil, küçük üretici de desteklenmeli. Sektörün toparlanması 1 buçuk 2 sene alır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu. 
 
Kaynak : M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi