Eskişehir’de patron görünümlü işçiler isyan etti

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de patron görünümlü işçiler isyan etti
A
a

Eskişehir’de çalışan motokuryeler haklarını savunmak ve seslerini daha güçlü duyurmak için dernek çatısı altında bir araya geldi. Eskişehir Kuryeler Birliği adını verdikleri derneğin kısa süre içinde faaliyete geçeceğini duyuran Dernek Başkanı Gökay Başar, “Kağıt üzerinde patron, sahada işçiyiz. Sendikaya üye olamıyoruz ve bir sendikamız yok” dedi.

Sütiş Eskişehir
Dernek kurma düşüncelerinin yıllardır olduğunu söyleyen Gökay Başar, “6 ay önce Eskişehir Kuryeler Birliği’ni kurduk. Sonunda dernekleşmeye gitmemiz gerektiğini düşünerek bu adımı attık. Yönetim Kurulu olarak 10 kişiyle derneğimizi kuracağız. Daha sonra üye olmak isteyen arkadaşlarımızla birlikte derneğimizi ilerleteceğiz” dedi. Esnaf kurye modeliyle çalıştıkları için sendikaya üye olamadıklarını ve bir sendika olmadıklarını söyleyen Başar, “Esnaf kuryenin de sendikası yok. Bizler kağıt üzerinde patronuz ama aslında sahada çalışan işçileriz. Sendikaya üye olamıyoruz ve bir sendikamız yok. Eskişehir’de resmi olan 3 bin civarında kurye var. Resmi olmayan veya sigortasız çalışanlar var” dedi.

MOBBİNG ALTINDA ÇALIŞIYORUZ

Kuryelerin trafik kurallarına uymadığı yönündeki söylemlere de yanıt veren Başar, “Siparişim çabuk gelsin diyen kişilerle kuryeler hızlı sürüyor diyen kişiler aynı. Bu baskıyı patronlar ve müşteriler yaptığı için kuryeler bunları yapmak zorunda bırakılıyor. Çünkü hem müşteriler hem de patronlar tarafından büyük bir mobbinge maruz kalıyor. ‘Siparişi geç götürürsen işten atarım’ mobbingine maruz kaldıkları için bu konuda çözüm üretilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE VERECEĞİZ

Kurye Halit Kıran da mobbing altında çalıştıklarını belirterek, “Eskişehir’de kurulan yerel dernekler daha sonra şirketleşme yoluna gittikleri için kuryelerin özlük haklarına aykırı davranışlarda bulundu. Biz özlük haklarını daha yukarı çekmek, daha refah bir ortamda kuryelerin işlerini yapabilmesi için örgütlü mücadeleye giriş yaptık. Umarım istediğimizi, hedeflerimizi başaracağız” dedi.
 
Kaynak : M. Anıl Aksoy
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon
Mehmet 3 Şubat 2024 20:06

Birde trafik kurallarına uysalar..

0 0 Cevap Yaz
hasan ali 3 Şubat 2024 13:13

birde trafikte kurallara uysanız herkes icin cok güzel olacak

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi