Eskişehir'de onların can damarı bu mancınık!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de onların can damarı bu mancınık!
A
a

Eskişehir’in Süpüren Mahallesi’nde mancınığa benzeyen ve yaklaşık 100 yıldır varlığını sürdüren su kuyusu, köyün hem geçmişine tanıklık ediyor hem de hâlâ su kaynağı olarak önemini koruyor.

Odunpazarı ilçesi kırsal Süpüren Mahallesi'nde ilk kez görenlerin mancınığa benzettiği sistemle çalışan su kuyusu bir asırdır köye hizmet veriyor. Geçmişten beri vatandaşların içme suyu ihtiyacını da karşılayan kuyu aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla uğraşan köy halkının hayvanları sulamasında önemli bir su kaynağı olması ile göze çarpıyor. Yaklaşık 100 yıl önce kurulduğu söylenen köyün kuruluşundan itibaren var olan su kuyusunun kim tarafından kazıldığı bilinmiyor. 12 metrelik kuyunun suyu dalgıç pompa ile ikiye bölünerek suyunun seviyesi azalmadan iki farklı noktadan kullanılması planlanıyor.



"Ben 87 yaşındayım bu kuyu çocukluğumdan beri hep vardı"

Kendi çocukluğundan beri mancınığa benzeyen kuyunun var olduğunu belirten 87 yaşındaki köy sakini Hacı Hüseyin, "Ben 87 yaşındayım bu kuyu çocukluğumdan beri hep vardı. Kuyuyu kimin kazdığını, kimin yaptırdığını bilmiyoruz. Bu köy 100 yıllık belki çok daha eski bir yerli köyü. Kuyu şu anda kullanılmıyor. Sadece bazen inekler ve koyunlar buradan su içiyor. Kuyunun suyu bol. Muhtar ileride bir çeşme yaptı. Suyu kuyudan mı alacak yoksa şebekeden mi bilmiyoruz" dedi.
Kaynak : İHA
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi