Eskişehir'de onlar müjde bekliyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de onlar müjde bekliyor!
A
a

Eskişehir'de vatandaşın sorunlarını gündeme taşıyan ES TV ekibi bu hafta Erenköy Mahallesinin nabzını tuttu. Muhtar Osman Çalış, mahallede 2 önemli sorun olduğunu belirterek, “Birincisi sosyal yardım ikincisi de aslında en önemlisi olan imar” dedi.

Sütiş Eskişehir
ES TV ekibi bu hafta Erenköy Mahallesinin nabzını tuttu. Muhtar Osman Çalış, mahallede 2 önemli sorun olduğunu belirterek, “Birincisi sosyal yardım ikincisi de aslında en önemlisi olan imar” dedi.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’ta müjdeli haberi beklediklerini söyleyen Çalış, “Bu imarı çözersek mahallemizin bütün sorunları çorap söküğü gibi kendiliğinden çözülecektir” diye konuştu.

KÖKLÜ BİR MAHALLE
Muhtarlık görevinde ilk dönemi olan Osman Çalış, “Şu anda bin, bin 500 civarı mülteci ve geri kalan Türk vatandaşı olmak üzere toplam 11 bin 500 nüfusumuz var. Genel olarak mahallemiz 50-60 yıldır burada yaşayan insanlardan oluşan köklü, yerel bir mahalle” diye konuştu.

UYUM SORUNUMUZ VAR
Mahallelilerin yabancı uyruklu vatandaşlarla uyum sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Çalış, “Eski evlere daha çok mülteciler geliyor. Sorunlar yaşıyoruz, bir uyum sorunumuz var zaten. Yaklaşık 8-9 sene oldu Türkiye'ye geleli mültecilerin. Tamamen çıkmasını zaten beklemiyoruz ama kendi kültürlerinden çıkamadılar. Çocuklar yediğini hemen yere atıyor, çevresini temiz tutma alışkanlıkları yok ve çok gürültülüler mesela bir parkta oturdukları zaman çok fazla ses çıkıyor. Bunun sonucunda da bazen kavgalara kadar giden sorunlar oluyor. Bizim vatandaşımız duyarlı, çok fazla olayı büyütmüyorlar. Gerekli yerde müdahaleleri biz de yapıyoruz. Yabancı uyruklularla Türkler arasında çok büyük olayların olduğu bir durum yok. Tek sıkıntı dediğim gibi biraz kirlilik olmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

SOSYAL DESTEK VERİYORUZ
Çalış, mahallenin gelir düzenin düşük olduğunu belirterek, “Erenköy, asgari ücret ve altında genelde sosyal desteklerle yaşayan vatandaşların olduğu bir mahalle. O yüzden bizim ilk yaptığımız çalışma sosyal destek oldu. Vatandaşlarımızdan gelen yardımlar doğrultusunda sürekli yardım etmeye çalışıyoruz. Daha sonrasında tabii diğer devlet kurumlarıyla ve belediyelerle sürekli çalışmalarımız var sıkıntıları kurumlara iletiyor, çözüm arıyoruz. Çocuklar için projelerimiz oluyor. Okuma kitapları, test kitapları dağıtıyoruz, eğitime destek vermeye çalışıyoruz. Mahallemizde bulunan bir okulumuzun dış cephe kaplamasını tamamen hayırseverler sayesinde yaptırdık. Bir yandan vatandaşa sosyal destek verirken bir yandan da eğitime kültüre sanata destek olmaya çalışıyoruz” dedi.

SIKIŞTIK KALDIK
Mahallenin yıllardır çözülemeyen imar sorunu olduğunu söyleyen Çalış, “Şu anda 2 kata imarlı evlerimiz. Bu yüzden de müteahhitlerin gelip ev yapma durumu olmuyor. Mahallemizdeki evlerin çoğu da tek katlı müstakil ve çok eski evler. Vatandaş müteahhitte vermeden kendisi dönüştüremiyor maalesef 2 kat imar olduğu için. Eskişehir'in göbeğinde 2-3 mahalle biz burada sıkıştık kaldık yani köy gibiyiz aynı. Şu anda mahallemizin üst kısmında birinci etap TOKİ'nin devamında bir Karapınar gecekondu önleme bölgemiz var. Orayla ilgili çalışmanın sonucunu bekliyoruz. Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt bu senenin sonunda bu işin netliğe kavuşacağını söyledi. Şu anda sabırsızlıkla müjdeli haberi bekliyoruz” diye konuştu.

KABLOLAR ÇALINIYOR
Mahallede zaman zaman sorunlar yaşadıklarını dile getiren Muhtar Çalış, şunları söyledi: “Bir zamanlar hırsızlık çoktu özellikle boş evlerde çok fazla hırsızlık yaşandı hatta musluk başlarına kadar sökülüp götürülüyordu. Şu anda tek sıkıntımız Türk Telekom kablolarının çalınması. Herhalde içindeki bakır telden dolayı ama ekstra asayiş sorunumuz yok. Çünkü sağ olsun polis ve bekçilerimiz bu konuda çok hassaslar. Zaten biz bir sıkıntı gördüğümüz zaman anında bildiriyoruz. Asfalt çalışmaları bazen mahalle çapında yapıldığı için gecikmeye uğruyor. OEDAŞ’la ilgili sorunlarımız oluyor. Tek tek tüm kurumlarla sorunlarımız oluyor ama büyük çaplı sorun olarak söyleyeceğim birincisi sosyal yardım ikincisi de aslında mahallemiz içinde en önemli olan imar konusu.”

TALEP YÜZDE 45 ARTTI
Aşevi sorumlusu Kazım Durur, “Çalışan vatandaşlarımız bile bu şartlarda geçinemiyor. Gelen başvurularda geçen seneye oranla yüzde 45 artış var. Haftada 2-3 kişi kesin kaydediyoruz. Kışa giriyoruz bu sayı daha çok artacak” dedi.

YARDIMCI OLSUNLAR
Sosyal yardım talebinde bulunan Nermin Acer, “İhtiyacımız buraya bir su yükleme makinesi. Yollarımız bozuk düzeltilmesini istiyoruz. Muhtarımız ilgileniyor ama yetkililerden durumu kötü olanlara yardımcı olmalarını istiyorum” diye konuştu.

ÇÖP KUTULARI YETMİYOR
Çöp kutularının daha fazla olmasını isteyen Ayşe Fidan, “Talebim çok benim saymakla bitmez. Çöp kutusuna ihtiyacımız var. Mahallede çok seyrek çöp kutuları. Sokak hayvanlarına mama vermelerini istiyorum” dedi.

KIŞIN ZOR OLUYOR
Yolların düzeltilmesini talep eden Ayşe Demir, “Sağ olsunlar yemek dağıtıyorlar aşevinde, alıyoruz, yiyoruz. Çok memnunuz. Sadece kışın yollar kötü olunca sıkıntı oluyor. O yolların yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KALDIRIMLAR ÇÖKÜYOR
“Kaldırımlar ve yollarla ilgilenilsin” diyen Bayram Kaya, “Erenköy’ün her tarafı sıkıntı. Kaldırımlar olduğu gibi çöküyor. Burada yaşayan vatandaşı zor duruma sokuyor. Yetkililerin ilgilenmesini istiyorum” diye konuştu.

MÜLKİYET GEREKİYOR
Erenköy’e kat mülkiyeti gerektiğinden bahseden Murat Tektaş, “Mülteciler kendilerine bakmıyor. Bu şekilde yaşamak istemiyoruz. Bir de Erenköy’e kat mülkiyeti gerekiyor” dedi.

SUMATİK İSTİYORUZ
Esnaf Medine Karakaya, “Mahalleye bankamatik istiyoruz ve sumatik istiyoruz. Erenköy öyle kaldı gelişme yok. Bir esnaf olarak çok sıkıntı çekiyoruz, çok iş olmuyor. İş çok zayıf burada” ifadelerini kullandı.

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon
Ahmet 20 Ekim 2022 23:19

Kazım Kurt ilk ta belediye başkanı olduğu zaman Erenköy'de evleri gezip mahallenin dönüşüme gireceği sözünü vermişti. Başkanlığı döneminde tek bir çivi çakılmadığı gibi mahalle daha da kötü bir hal aldı. Hiçbir söylediğini yerine getirmedi, varsa yoksa Emek ve 71 Evler mahalleleri geliştirildi. Erenköy şehrin ortasında bir çukur gibi gittikçe bakımsızlaştı ve kötüleşti. Verdiği sözlerin %1'ini tutsa zaten mahalle yaşanabilir halde kalırdı. Her sene de hala utanmazca çıkıp Erenköy'ü geliştirecez, imar sorununu çözececez falan diyebiliyor. Hayatta inanmıyorum, bir gram faydası olmadı, olacağını da düşünmüyorum.

0 2 Cevap Yaz
Halis 20 Ekim 2022 22:45

20 ene olacak Erenköydeyim daha bir çivi çakmadılar, tövbe sağlık ocağı arkasina Kıbrıs parkı yaptilar yalan olmasın şimdi, ama heykel eksik kaldı..... Burası köyden daha geri kaldı insafsızlar.....

0 0 Cevap Yaz
nonon 20 Ekim 2022 19:48

mahallenin en büyük eksiği bence onlar değil. yokluk sıkıntısı çeken bir vatandaşın heykeli. muhtar binasının karşısına iyi olur

1 1 Cevap Yaz
Cemal

Yok yok bir dinocan heykeli iyi olur. Yada kurdaleli tuvalet açılışı

0 0
Salih keskin 20 Ekim 2022 13:09

Kazım kurt imar , sorun , çözüm ?

3 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi