Eskişehir Şehir Hastanesi’nde doğumsal diyafram hernisi tanısı konulan yenidoğan bebek, multidisipliner ekibin başarılı operasyonuyla sağlığına kavuşuyor.
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde doğumdan hemen sonra yapılan başarılı bir operasyonla doğumsal diyafram hernisi tanısı konulan yenidoğan bebek, sağlığına kavuşuyor. Multidisipliner bir ekibin iş birliğiyle gerçekleşen ameliyat, hem hastane personeli hem de aile için büyük bir umut kaynağı oldu.
“Bu hastalık oldukça nadir görülür”
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nden Doç. Dr. E. Esin Yalınbaş, hastalığın nadirliğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Doğumsal diyafram hernisi oldukça nadir görülen, karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve solunuma yardımcı olan diyafram kasının bir yerinde gelişim bozukluğuna bağlı bir delik bulunmasıdır. Bu hastalık oldukça nadir görülür, hastalığa multidisipliner yaklaşım önemlidir. Bebeğimizin anne karnındayken tanısı perinatoloji uzmanımız Dr. M. Can Keven tarafından konulduktan sonra, doğum salonunda Dr. Ayşe Demiraldı tarafından diafragma hernisine yönelik ilk müdahalesi yapılıp yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Yapılan tetkiklerle kesin tanısı konulan bebeğin, pulmoner hipertansiyon açısından kalbine yönelik EKO’su Çocuk Kardiyoloji Dr. Sezen Gülümser Şişko tarafından yapıldıktan sonra çocuk cerrahisi tarafından ameliyata alınmıştır. Ameliyat sonrası entübe olarak YYBÜ takibe alınan bebeğin özellikle ilk 24 saat kritik olup solunum, dolaşım, kalp, böbrek fonksiyonları açısından YYBÜ doktorları ve hemşireleri tarafından titizlikle yakın takip edilmiş, 7. gününde ekstübe edilip, 10. gününde solunum cihazından ayrılmıştır, genel durumu stabil olan bebek ağızdan beslenmeye başlanmış, halen YYBÜ’de takip ve tedavisi devam etmektedir.”
“Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü”
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Yıldırım ise operasyonun detaylarını şu sözlerle aktardı:
“Hastamızda, diyafram dediğimiz batın ve akciğer boşluğunu birbirinden ayıran yapının yaklaşık yüzde 70'i yoktu ve ince bağırsak ve kalın bağırsakların bir kısmı, dalak, sol böbrek, hatta sol testis akciğer bölgesinde görüldü. Yaklaşık 3 saat süren ameliyatımızda karın organlarını aşağı alıp diyafram boşluğunu mesh dediğimiz suni bir bariyerle kapattık. Zamanında yapılan bu müdahale ile hem akciğerlerin genişlemesine fırsat tanındı hem de karın organlarının yerine yerleştirilmesi sağlandı. Ağırlık olarak bu kadar küçük bir hasta ve bu denli zorlu bir hastalığın ameliyatında anestezinin önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Anestezi doktorlarımız Betül Okumuşer, Zeliha Dedebağı ve ekibine gösterdikleri özveri için teşekkür ediyorum. Böyle zorlu bir hastalığın şifa ile sonuçlanması hepimiz için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma tekardan teşekkür ediyorum.”
“Ameliyat öncesinde yoğun bir hazırlık süreci yürüttük”
Ekibin bir diğer üyesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Berkay Tekkanat ise ameliyatın hazırlık sürecine değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Diyafram hernisi, bebeklerde ciddi solunum problemlerine yol açabilen bir durumdur. Ameliyat öncesinde yoğun bir hazırlık süreci yürüttük, multidisipliner bir yaklaşımla hastayı en iyi şekilde değerlendirdik. Böyle başarılı bir ekip çalışmasında yer almak ve bir yenidoğanın hayatına dokunmak bizler için gerçekten gurur verici.”
Operasyonun ardından yenidoğan bebeğin durumu stabil seyrini sürdürüyor ve tedavisi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde özenle devam ediyor.
Kaynak : HABER MERKEZİ