Eskişehir'de kiracı ve ev sahibi merak ediyor: Bitiyor mu?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kiracı ve ev sahibi merak ediyor: Bitiyor mu?
A
a

Yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasında sona yaklaşılıyor. Uygulamanın devam edip etmeyeceği ise Eskişehirli vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarının gittikçe arttığını söyleyen Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, “Kiracılar da haklı, ev sahipleri de haklı. Enflasyon bu şekilde devam ettiği sürece bu kavgalar bitmez” dedi

Sütiş Eskişehir
2022 yılında yürürlüğe giren yüzde 25’lik kira artış oranı kararı 1 Temmuz 2024 tarihinde sona eriyor. Yüzde 25 kira artış sınırının devam edip etmeyeceği merak konusuyken, kiracı-ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklar da gün geçtikçe büyüyor.

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, mevcut uygulamanın iki tarafı da mağdur ettiğini ancak henüz alınmış bir karar olmadığını söyledi. Uygulamanın sona ermesine kısa bir zaman kaldığını belirten Çelik, “Vatandaşlardan bize soranlar oluyor uygulama devam edecek mi diye. Hükümete bağlı. Bu ev sahibi ile kiracı arasında sıkıntı yaratan bir konu. Kiracılar açısından ‘biz yüzde 25 yapacağız, devam edeceğiz’ isteğinde olan çok insanımız var. Diğer taraftan da ‘biz mal sahibi olarak mağdur olduk, her şeye zam geliyor, her şey çok yükseliyor, bizim evlerimiz neden yüzde 25 zamlanıyor’ gibi insanların serzenişleri ve şikayetleride var. Buna aslında köklü bir çözüm bulmak gerekir” dedi. 

KÖKLÜ ÇÖZÜM GEREK

Doların 31 lirayı geçtiğini hatırlatan Çelik, “Doların ve altının yükselmesi, bütün her şeyin fiyatının artmasına, ev sahibi ve kiracının karşı karşıya gelmesine sebep oluyor. Her gün kavgaları, mahkemelik olayları, dava sayısının 7’ye 8’e katlandığını görüyoruz. Bunun çözüme kavuşması gerekir. Kiracılar da haklı, ev sahipleri de haklı. Ev sahipleri gayrimenkule yatırım yaptıklarını, bu gayrimenkulü zorluklarla aldıklarını, kendi kira gelirlerine kısıtlama geldiğini, mağdur olduklarını söylüyorlar. Kiracılar da her şeyin 3-4 katına çıktığını, daha fazla zam yapamayacağını söylüyorlar. Buna hükümetin köklü bir çözüm bulması lazım. Enflasyon bu şekilde devam ettiği sürece ev sahibi kiracı kavgaları bitmez” şeklinde konuştu.
Kaynak : M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon
Murat 27 Şubat 2024 16:43

Ev sahiplerini yasalar önünde koruyan tek araç boş tahliye taahhütnamesidir. Evine kiracının zarar vermesini önlemek içinde 1 yıllık kira bedeli karşılığı dolar yada euro üzerinden teminat senedi alınmalıdır.Böylece kiracı sizle kira zammı konusunda zıtlaştığında boş tahliye taahhütnamesini işleme koyar evi boşalttırırsınız. Teminat senedi kiracı evi boşaltırken teslim aldığı gibi badanalı, temizliği yapılmış şekilde teslim almanızı sağlar. Sözleşme yaparken bütün aldığınız belgelerde kiracının eşine ve 1 kefil ile birlikte imzalarını alın. Önünüze ilk gelen kiracıya vermeye kalkmayın. Biraz seçici olduğunuzda kiranızı gününde alır, istediğiniz zammı yapar, evi boşaltırkende temiz ve boyanmış yeniden kiralanmaya hazır şekilde teslim alırsınız.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi