Eskişehir'de kadın üreticiden ilk mahsul: "Arpa"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kadın üreticiden ilk mahsul: "Arpa"
A
a

Eskişehir’de hasat sezonunun ilk mahsulü arpa, Eskişehirli bir kadın üretici tarafından Ticaret Borsası’na getirilerek kilogramı 75 TL’den satıldı.

Sütiş Eskişehir
2024 yılının ilk mahsulü Odunpazarı İlçesine bağlı Beyazaltın Mahallesi’nden kadın üretici Ebru Erdoğan tarafından Ticaret Borsası’na getirildi. Eskişehir Ticaret Borsası’nda yılın ilk mahsulü arpanın getirilmesi dolayısıyla tören düzenlendi. 2 buçuk ton hasat edilen arpanın 500 kilosu törende açık arttırmayla kilogramı 75 TL’den satıldı. Törende Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzuntarafından üretici Ebru Erdoğan’a plaket takdim edilmesinin ardından, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu tarafından da hediye verildi.
 

“ÜRETİCİLERİMİZİN ALIN TERİ VE GÖZ NURU”

Açılış konuşmasını yapan Eskişehir Ticaret Odası İl Meclis Başkanı Hasan Öztürk, çiftçinin maliyetlerinin arttığını dile getirerek çiftçilere de uyarılarda bulundu. Öztürk, “Her yıl geleneksel hale getirmiş olduğumuz mahsul töreni bugün gerçekleşiyor. 2024 yılı ilk mahsulü dün borsamıza gelmiş bulunmakta. Komisyon üyelerimizin takdiriyle çeşitli analizler yapılmış ve ilk mahsul olma ödülünü hak etmiştir. İlk mahsulü getiren üreticimizin bir kadın üretici olması, bugün ki törenimizi daha da anlamlı kılıyor. Kendisine özverili çalışmaları ve tarıma verdiği katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Buradaki üreticilerimizin her biri çok değerli çünkü boğazımızdan geçen lokmaların hepsi üreticilerimizin alın teri ve göz nurudur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çiftçimize gerekli destekler verilmektedir. Bu desteklerin son zamanlarda biraz daha incelenmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü üreticilerimizin girdi maliyetleri gerçekten çok fazla. Tüm dünyada üreticiler sokaklara dökülürken ülkemizde çok şükür böyle şeyler yaşanmıyor. Üreticilerimiz yine üretme gayretindeler, bunu yakından görmeniz gerekiyor. Zaman zaman yönetim kurulumuzla tarla gezilerimiz oluyor. Bu gezilerde mahsullerin çıkışlarının güzel olduğunu görüyoruz fakat bazı bölgelerimizde özellikle buğday hasadında hastalıklara rastladık. Ayrıca ‘buğday biti’ dediğimiz zararlılara da rastladık. Buradan buğday üreticilerimize ayrıca seslenmek istiyorum. Lütfen tarlalarını gidip gözlemlesinler ve gerekli mücadeleyi yapsınlar. Küçük bir maliyetten kaçarak hem 1 yıllık emeklerini hem de milli serveti heba etmesinler. Mahsulümüzün ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 

“ÜRETİMDE KADIN ELİ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ”

İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ise “Üretimde kadın eli her şeyden önemli” ifadelerine yer vererek, “İnşallah bu yıl ki mahsulümüz daha da bereketli olacak çünkü biliyorsunuz üretimde kadın eli her şeyden önemli. Geçen sene tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de buğday ve arpa üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekor değerlerine çıktık. Geçen yıl yağışlar tam da hububatın istediği şekilde geldi. Bu sene kışın yağışımız az oldu. Yağışlar özellikle Nisan ve Mayıs aylarında geç geldiği için arpada geçen yıla göre bir düşüş var ancak buğdayda verimi çok fazla da düşürmemiştir. Geçen yıl ki üretim alım miktarına baktığımızda, depolarımız hala dolu geçen yıl ki mahsul hala bitmiş değil. Geçen sene tüm Türkiye’de en fazla alım yapan ilçemiz Çifteler ilçemiz oldu. Mahsul törenimizin tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” açıklamalarında bulundu.
 

“BURADA OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”

İlk mahsul arpayı getiren üretici Ebru Erdoğan ise günün anlam ve önemine ilişkin duygularını şu sözlerle aktardı: “Eşim Eskişehir Beyazaltın Sepetçi köyünden, ben de oradan geliyorum. Eşim ve ailesi çocukluklarından beri çiftçilikle uğraşıyorlar. Bu sene böyle bir ilki gerçekleştirdik, bu hepimizin hayaliydi. Burada olmak ve eşimi burada temsil etmek hepimizi onurlandırıyor. 2024 yılının bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını dilerim. İnşallah bu sezonu kazasız belasız atlatabiliriz.”
Ebru Erdoğan’ın eşi Mehmet Yaşar Erdoğan ise, “Ailemin ve eşimin desteğiyle tarımsal faaliyetlerimize devam etmek için uğraşıyoruz. 2024 sezonu bize böyle bir güzellik nasip etti. Umarım bütün çiftçimiz de hayırlı bir sezon geçirir. İşimize devam edeceğiz. Önümüzde ki yıl da elimizden gelen gayreti göstereceğiz. 10 dekarlık bir alandan 2,5 ton mahsul elde ettik. Bu yıl kuraklıktan dolayı biraz verim kaybımız var ama buna şükürler olsun” diye konuştu.
Konuşmalar sonrası bahçede ilk mahsul arpanın karşılanmasının ardından dualar eşliğinde kurban kesilerek tören sona erdi.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi