Eskişehir'de Çerkes sürgünü anılıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Çerkes sürgünü anılıyor
A
a

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 160. Yıl Dönümünde Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği iki farklı anma etkinlik düzenleyecek.

Sütiş Eskişehir
21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 160. Yıl Dönümünde Eskişehir’de anma etkinlikleri düzenlenecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı JankatYelbaşı, “21 Mayıs 1864 Çerkes toplumunu yakından ilgilendiren, toplumsal hafızalarında yer etmiş bir tarihtir.” dedi.
“Soykırım ve sürgün sırasında yapılan katliamlarda ve salgın hastalıklar neticesinde en az 625 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.” diyen Yelbaşı,  “Nüfus artış hızı yüzde 2 olarak hesaplandığında bu gün yaklaşık 30 milyon olması gereken çerkes nüfusu şu anda 4 ila 6 milyon arasında olup bunun 700 bini Kafkasyada yaşamaktadır.  Bu veriler dahi  yaşanan vahşetin büyüklüğünü göstermektedir.” diye konuştu.

ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Soykırım ve Sürgünün 160. Yıl dönümü nedeniyle Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği iki ana etkinlik düzenleyeceğini de sözlerine ekleyen Dernek Başkanı Yelbaşı; “Etkinliklerin ilki 18 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan Yürüyüş ve Panel 13.30 da Dernek Binasında toplanacak olan Çerkesler 14.00 da dernek binasından Ulus Anıtında kurulacak olan standa yüreyeceklerdir. Burada yapılacak Basın Açıklamasından sonra saat 15.00 da Özdilek Kültür Merkezi’nde Kuban Kural’ın Moderatörlüğünde araştırmacı yazar Erdoğan Boz’un konuşmacı olarak katılacağı söyleşiyle programa devam edilecektir.
İkinci etkinlikte ise 21 Mayıs Salı günü Sazova Bilim Kültür Parkı’nda bulunan 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgün Anıtı’nda saat 19.30 da gerçekleştirilecek olan anma programıyla soykırım ve sürgünde hayatını kaybedenler anılacaktır.” bilgisini verdi.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi