Eskişehir'de bu mesleği yapanlara kötü haber: "Mağdur olacaklar"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de bu mesleği yapanlara kötü haber: "Mağdur olacaklar"
A
a

‘Turist Rehberliği Meslek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin konuşan Eskişehir Turist Rehberleri Derneği Başkanı Hakan Öncü, “Kentte bu mesleği yapan 120 profesyonel turist rehberi ve yüzlerce öğrenci var. Kanun değişikliği olursa herkes mağdur olacak. Hatta bundan bütün turizm sektörü ve ülkenin turizm politikası etkilenecek” dedi.

Sütiş Eskişehir
Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis’e sunuldu. Hazırlanan tasarıda ise Türkçe rehberlik, otobüslerde rehber zorunluğunun kaldırılması, rehberlerin her 5 yılda bir dil sınavına girmesi, sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden mezunların rehber olmasının kolaylaştırılması, Çince rehberlik konusunun kolaylaştırılması gibi hususlar yer alıyor. Eskişehir Turist Rehberleri Derneği Başkanı Hakan Öncü, kanun teklifinin hayata geçmesi halinde turist rehberlerinin mağdur olacağını ve turizm sektörününolumsuz etkileneceğini dile getirdi.Öncü, Türkiye’nin her ilinden gelen rehberlerle bugün Ankara’da bir rehber buluşması olacağını veEskişehir’den bir otobüs rehberin katılacağını belirterek, “Türkçe rehberlik adı altında ayrı bir rehberlik kavramı istemi, yerli gruplara çalışan acentelerin ucuz iş gücü temin çabası ve mesleğin çıtasının aşağıya çekilmesidir.Meslek kanununa istinaden hali hazırda Türkçe rehberlik yapma hakkına sahip 13 bin 372 profesyonel turist rehberinin ülkemizde bulunduğu göz ardı edilmeyerek yeni oluşumlar çabasına girilmemelidir. Bu taslağın kabulü Çin, Uygur, Japon, Endonezyalı, Malezyalı şahsın, turizm ve rehberlik yönünden gerekli olan eğitimleri almadan rehberlik yapabilmesinin önünü açacak, ülke tarihimizin tanıtımı bu kişilere emanet edilecektir. Eğitimini bu dillerde alan kendi gençlerimize karşı haksız bir rekabet söz konusu olacaktır” şeklinde konuştu. 

SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENİR

Kanun değişikliği teklifinden dolayı meslekten soğuma olabileceğine dikkat çeken Öncü, “Ülkemizde halen 46 adet üniversite lisans, 40 adet üniversite de ön lisans seviyesinde rehber yetiştirmektedir. Mevcut durum ülkenin rehber ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak düzeydedir. Daha da önemlisi profesyonel turist rehberliği sadece arkeoloji ve sanat tarihi değildir, dinler tarihidir, floradır, faunadır, edebiyattır, müziktir, mitolojidir, gastronomidir, coğrafyadır, folklordur, hukuktur, müzeciliktir, ilk yardımdır, ikonografidir, ekonomidir, pazarlamadır, markalaşmadır, beden dilidir, iletişimdir. Eskişehir’de bu mesleği yapan toplam 120 profesyonel turist rehberi var. Her iki üniversitede bu meslekle ilgili lisans ve yükseklisans eğitimi veren bölümler var ve yüzlerce öğrenci ve çalışan mağdur olacak. Kanun değişikliği teklifi olursa meslekten bir soğuma olur. Hatta bundan bütün turizm sektörü ve ülkenin turizm politikası etkilenir” dedi.
 
 
 
Kaynak : BERİVAN HALİS
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi