Eskişehir'de bayram alışverişinde oyuna gelmeyin

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de bayram alışverişinde oyuna gelmeyin
A
a

Ramazan ayının son günlerine yaklaşırken vatandaş yavaş yavaş bayram alışverişine başladı. Eskişehir Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği (TÜKBİLDER) Başkanı Sülahi Özalp, bayram için tatlıdan giyime, gıdadan pek çok sektöre kadar geniş bir yelpazede alışveriş yapacak vatandaşlara önerilerde bulundu. İşte bayram alışverişinde dikkat edilmesi gerekenler...

Sütiş Eskişehir
Ramazan ayının son günlerine yaklaşırken vatandaş yavaş yavaş bayram alışverişine başlandı ve fırsatçılarda ortaya çıktı.

Eskişehir Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği (TÜKBİLDER) Başkanı Sülahi Özalp, bayram için tatlıdan giyime, gıdadan pek çok sektöre kadar geniş bir yelpazede alışveriş yapacak vatandaşlara önerilerde bulundu. Yüksek enflasyonun getirisi zam fırsatçıları ve internet alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları aktaran Özel, tüketici haklarıyla ilgili de bilgi verdi.

“KAÇAK TATLIDAN UZAK DURUN”

Gıda alışverişlerinde etiket fiyatı ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Özalp, “Ramazan Bayramı’nda alışveriş yoğunluğu yaşanacağı için dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi özellikle gıda alışverişlerinde raf üzerindeki etiketle kasadaki fiyat aynı olmalı. Raf üzerinde ki fiyat kasada bazen daha yüksek çıkabiliyor. Vatandaş çok parçalı alışveriş yaparken gerekirse raf fiyatını not alarak alışveriş sonrası marketi terk etmeden fiş ile karşılaştırma yapmalıdır. Eğer iki fiyat arasında bir farklılık olursa geçerli olan fiyat tüketici lehinedir yani raf fiyatıdır. Gıda alışverişlerinde doğru bir alışveriş için sakin zaman dilimlerinde alışveriş yapılmalı. Ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmeli. Aldığımız şikayetlerde bazı art niyetli satıcıların son kullanma tarihi geçmiş ürünleri aralara serpiştirdiğini duyuyoruz. Tatlı alışverişlerinde de, merdiven altı dediğimiz denetimden uzak yapılan ‘kaçak’ tatlıların güvenilir olmadığını söylemek isterim. Bu nedenle vatandaşlarımız tatlılarını bilinen satıcılardan almalı. Bu ürünler geceden üretilip sabah satışa sunulur ve açıkta satılan ürünlerdir” dedi.

“SOSYAL MEDYA ALIŞVERİŞLERİNDE MAĞDURİYET YAŞANIYOR”

İnternet alışverişlerinde güvenilir sitelerden alışveriş yapılması gerektiğine dikkat çeken Özalp, alışveriş yoğunluğu yaşanan dönemlerde ortaya çıkan ‘Zam fırsatçıları’ için de uyarılarda bulundu. Özalp, “Bayram gibi yoğun alışveriş dönemlerinde ‘Zam fırsatçıları’ ortaya çıkıyor. Satıcıların kafalarına göre zam yapmasıyla ilgili şikayetler alıyoruz. Aynı ürün farklı yerlerde farklı fiyatlarda olabilir. Ürün alırken fiyat ve kalite araştırması yapmalarında fayda var. Alışveriş yaparken mutlaka fatura alınmalı ve saklanmalı. Ürünün ayıplı çıkması halinde fatura sayesinde haklarını arayabilirler. Kıyafet alışverişi noktasında ise teknolojinin gelişmesiyle internet alışverişleri daha yaygın hale geldi. Bu durumun artısı çeşitlilik ve fiyat araştırma şansının yüksek olması ancak benim önerim mümkünse esnaftan görerek ve deneyerek alışveriş yapmalarını öneriyorum. Özellikle bayram üstü aldığımız şikayetlerde alınan ürünün yanlış geldiğini çok duyuyoruz. Bu noktada güvenilir internet satış sitelerini tercih etmelerini öneriyoruz. Bilhassa sosyal medya üzerinden alışveriş yapılmaması da tüketicinin lehine olacaktır. Açık bir adres olmadığı için tüketici ayıplı mal durumunda muhatap bulamayarak, mağdur oluyor. İnternet üzerindeki alışverişlerde kusurlu olmasa bile tüketicinin ‘Ben bu ürünü istemiyorum’ diyerek, mesafeli satış sözleşmeleri yönetmeliği gereğince 14 gün içinde cayma hakkı vardır” diyerek açıklamada bulundu.
 
 
Kaynak : MUHABİR - SÜMEYRA BALCI
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi