yandex

Eskişehir’de 10 Ekim Ankara Garı Katliamı unutulmadı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de 10 Ekim Ankara Garı Katliamı unutulmadı
A
a

​Ankara Garı’nda 104 kişinin hayatını kaybettiği katliamın yıl dönümünde Eskişehir’de bir araya gelen sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri, yaşamını yitirenleri andı. Taşbaşı Kültür Merkezi önünden başlayan yürüyüşte yıllardır dinmeyen acı ve adalet talebi öne çıktı.

Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te düzenlenen barış mitingine yönelik bombalı saldırının 11’inci yıl dönümünde Eskişehir’de anma etkinliği gerçekleştirildi. KESK, DİSK, TMMOB ve ETBO tarafından düzenlenen etkinlik, Taşbaşı Kültür Merkezi önünde başladı. Çeşitli siyasi partilerin de destek verdiği yürüyüş, Ulus Meydanı’nda sona erdi.

Anma programı, saygı duruşuyla başladı. Eskişehir Barosu avukatlarından Heval Yıldız Karasu’nun açılışını yaptığı etkinlikte, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı alana karanfiller bırakıldı ve mumlar yakıldı.

“Acımızı unutmadık, öfkemiz dünkü kadar diri”

Düzenleme komitesi adına konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya, 10 Ekim 2015’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen çifte bombalı saldırıda 104 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını hatırlattı.

Katliamın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen acılarının dinmediğini belirten Kaya, 10 Ekim’in yalnızca bir katliam olmadığını, barış, demokrasi ve eşitlik talebine yönelik bir saldırı olduğunu ifade etti.

Kaya, saldırıda yaşamını yitirenlerin savaşın değil müzakerenin, silahların değil diyaloğun egemen olduğu bir ülke için alanda bulunduğunu belirterek, barışın yalnızca silahların susması anlamına gelmediğini; adalet, eşitlik ve bir arada yaşama iradesini de kapsadığını vurguladı.

“10 Ekim davasında adalet sağlanamadı”

Ülkenin güncel koşullarına ve barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kaya, kalıcı barışın demokratik bir zemin, eşitlik ve temel haklar üzerinden kurulabileceğini söyledi.

Katliamın ardından 11 yıldır adalet arayışlarının sürdüğünü dile getiren Kaya, saldırı öncesindeki istihbarat bilgilerine rağmen gerekli önlemlerin alınmamasına ve güvenlik alanındaki ihmallere ilişkin sorumlulukların aydınlatılması gerektiğini savundu.

Yargılama süreçlerinde bazı faillerin cezalandırıldığını ancak katliamın arkasındaki tüm sorumluların ortaya çıkarılmadığını belirten Kaya, adalet taleplerini yineledi.

Etkinlik, Ankara Garı’ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının önüne karanfiller bırakılmasıyla sona erdi. Katılımcılar, yaşamını yitirenleri saygıyla anarken barış ve adalet taleplerini dile getirdi.

Kaynak : HABER MERKEZİ
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...