İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, ES TV’de yayınlanan Günaydın Eskişehir programına konuk oldu. Programda, Eskişehir’deki kentsel dönüşüm ve deprem riskiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Kılıç, kentsel dönüşümün yapılmadığı sürece şehrin büyük bir risk altında olduğunu söyledi.
Eskişehir’de kentsel dönüşümün hala yeterince ilerlemediğini belirten Kılıç, “Eskişehir’de kentsel dönüşüm bugüne kadar ciddi anlamda yapılamadı. Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün verdiği sayılar genellikle müteahhitlere devredilen projelerle ilgili. Gerçek kentsel dönüşüm, deprem riski taşıyan binaların yenilenmesiyle gerçekleşir ve bu henüz yapılabilmiş değil” dedi.
Eskişehir’deki bina yapısının büyük bir kısmının eski ve riskli olduğunu vurgulayan Kılıç, “Eskişehir’de yaklaşık 52 bin binayı inceledik. Eğer bir deprem olursa, 3-4 bin binanın yıkılabileceğini öngörüyoruz. Bu kadar büyük bir risk söz konusu. Ancak biz buna çözüm getirebilmek için cesur adımlar atmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kılıç, şehirdeki imar planlarının değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Eskişehir’de artık bitişik nizam imar yapılmamalı. Şehirde ada bazında imar planları değiştirilmeli. Bunun için müteahhitlerin, vatandaşların cebinden para çıkmadan şehir merkezinde dönüşüm yapması sağlanabilir” dedi. Ayrıca, şehrin altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiğini belirten Kılıç, yeni imar alanları açmanın da önemli olduğunu belirtti.
Kılıç, kentsel dönüşümün yalnızca belediyeler ya da hükümetle değil, aynı zamanda siyasiler ve bürokratlarla ortaklaşa çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu süreçte cesur bürokratlar ve siyasiler lazım. Şehir planlarını değiştirebilmek için kanunları esnetmeye çalışan, çözüm odaklı yaklaşan kişiler gerekli” şeklinde konuştu.
Son olarak, Eskişehir’in kentsel dönüşüm sürecinde yapılması gerekenlerin zaman kaybetmeden uygulanması gerektiğini belirten Orkun Kılıç, “Bizim kentsel dönüşümde büyük bir kozumuz var. Eğer gerekli adımlar atılırsa, Eskişehir’i güvenli ve modern bir şehir haline getirebiliriz” dedi.
Kılıç, Eskişehir için ortak bir çalışma ortamı oluşturulması gerektiğini ve kentsel dönüşümün sadece deprem riski için değil, aynı zamanda şehrin daha yaşanabilir bir yer haline gelmesi için de yapılması gerektiğini vurguladı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE TRAFİK SORUNU İÇİN BİR AN ÖNCE ŞEHRİN GENİŞLEMESİ GEREKLİ SOSYALAJİK VE EKONOMİK FAKTÖRLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI MERKEZDE BİR BİNA YIKILIYO TRAFİK FELÇ KİRALAR ONA KEZA GENİŞLEME + K.DÖNÜŞÜM = RAHATLAMA