İletişim Bilimleri Fakültesi mezunlarıyla kahvaltıda bir araya gelen Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, ESKİ ile üniversite arasında yaşanan soruna değinerek, “İki kurumun mahkemelik olması doğru bir şey değil. Konuşarak ve uzlaşarak çözüm üretmek en doğrusu” dedi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, üniversitenin İletişim Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan ve sektörde aktif çalışan mezunlarla Taş Bina’da kahvaltıda buluştu. Etkinlikte Açıköğretimdeki öğrenci sayısındaki düşüş ve fakültenin finansal durumu ele alındı. Ayrıca, ESKİ ile yapılan anlaşma hakkında bilgi veren Adıgüzel, üniversiteye aktarılan kaynakların da Eskişehir’e kazandırılan yatırımlara dönüştüğünü vurguladı.
MECLİSTEN GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ
ESKİ ile üniversite arasında yapılan anlaşma konusunda bilgiler veren Rektör Adıgüzel, “Dün, Anadolu Üniversitesi ile bir anlaşma yapıldığına dair bir haber yayımlandı. Ancak biz bu konuyla bir aydır ilgileniyoruz. Resmi karar alınmadan detayları paylaşamam. Bu, on yıldır devam eden bir sorun. Bir çözüm bulunması gerekiyor. Bunun için bir irade ortaya konulmalı. Bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanımızla ve ESKİ Genel Müdürümüzle görüştüm. İki kurumun mahkemelik olması doğru bir şey değil. Konuşarak ve uzlaşarak çözüm üretmek en doğrusu. Bu yüzden sürecin meclisten geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.
PANDEMİ SONRASI ÇOK DEĞİŞTİ
Açıköğretimle ilgili bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini gelirten Adıgüzel, “Çağın gerekliliklerine ve yeni teknolojilere uyum sağlamak zorundayız. Uzaktan eğitim pandemi sonrasında çok değişti. Öncesindeki yöntemlerle artık aynı sonuçları alamıyoruz. Pandemi sonrası dönemde uzaktan eğitim konusunda ciddi gelişmeler yaşandı ve biz de bu değişime ayak uydurmalıyız. Açıköğretim Fakültesinde öğrenci sayısı pandemi sonrasında büyük ölçüde azaldı. Bunun nedeni, pandemi döneminde sınavların yüz yüze yapılmamasıdır. Örneğin, üç yıl içinde daha önce mezun olamayan yüz binlerce kişi mezun oldu. Öğrenci sayısındaki düşüş buradan kaynaklanıyor” dedi.
KAYIP DEĞİL YATIRIM
Üniversiteye aktarılan kaynakların bir kısmının vakıf üzerinden yürütülen inşaat faaliyetlerine yönlendirildiğini de söyleyen Adıgüzel, “Bu, aslında bir kayıp değil, aksine Eskişehir’e önemli bir yatırım kazandırılmış oluyor. Bu sürece daha geniş bir perspektiften baktığımızda, burada herhangi bir usulsüzlük değil, aksine üniversitenin araştırma ve eğitim faaliyetlerine katkı sağlayan bir yapı oluşturulduğu görülüyor. Ancak, bu tür projelerin daha iyi anlatılması ve kamuoyuna daha doğru bir şekilde aktarılması gerekiyor. Bu konuda da daha kapsamlı bir iletişim çalışması yapılması faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı birkaç gün önce Ayşe Ünlüce Başkanlığında gerçekleştirilmişti. Toplantıda ise tek gündem maddesi olan Anadolu Üniversitesi ile Sulh Protokolü’nün Görüşülmesi’ne ilişkin komisyon raporu oy birliği ile kabul edilmişti.
ANLAŞMAZLIK ÇÖZÜLDÜ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) ile Anadolu Üniversitesi arasında süregelen abonelik sözleşmesine dayalı su borcu anlaşmazlığı, yapılan müzakereler sonucunda çözüme kavuştu. Taraflar arasında imzalanan Uzlaşma Protokolü ile borç konusunda mutabakata varıldı. Eskişehir 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında yapılan incelemeler sonucunda, Anadolu Üniversitesi su tüketimine karşılık 12 milyon 440 bin 946 TL’lik borcunu kabul etti. Protokol kapsamında ödeme gerçekleştirildiğinde taraflar, birbirlerine yönelik tüm hak ve alacak taleplerinden feragat edecek.ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sunulan yazıda, anlaşmazlığın sulh yoluyla çözüme kavuşturulduğu ve ilgili protokolün imzalandığı belirtildi.
Kaynak : HABER MERKEZİ