Durum kötüleşiyor: Eskişehir'de ara bozan kiralar...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Durum kötüleşiyor: Eskişehir'de ara bozan kiralar...
A
a

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Eskişehir’de dükkan ve konut kiralarındaki artışa dikkat çekti. Esnafın da vatandaşın da zor durumda olduğunu belirten Çelik, “Bu kiralar böyle devam ettiği sürece insanların birbirleriyle kavga etmeleri, mahkemelik olmaları engellenemez” dedi.

Sütiş Eskişehir
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Eskişehir’de dükkan ve konut kiralarındaki artışa dikkat çekti. Esnafın da vatandaşın da zor durumda olduğunu belirten Çelik, “Bu kiralar böyle devam ettiği sürece insanların birbirleriyle kavga etmeleri, mahkemelik olmaları engellenemez” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon aylık yüzde 3,18 yıllık yüzde 69,80 oldu. ENAG ise enflasyonu aylık yüzde 5,02 yıllık yüzde 124,35 hesapladı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre ise iş yerlerine yapılacak kira zammı oranı ise yüzde 59,64 olarak öne çıktı. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 59,64 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Konutlarda kira artış oranı ise 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olacak.

ESNAFIN SIKINTISI DAHA DA ARTACAK

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, yüzde 59,64’lük artışı esnafın karşılayamayacağını belirtti. Bazı mülk sahiplerinin esnaftan bunun da üzerine kira artışı talep ettiğini söyleyen Çelik, “Esnaflar bir yere girerken masraf ederek, çocuklarının rızkını keserek giriyorlar. Bu fiyat artışlarının da önüne geçilemiyor maalesef. Esnaflar dükkan sahipleriyle anlaşamayıp mahkemelik oluyorlar. Esnaf gerçekten çok zor bir dönemden geçiyor. Piyasa çok durgun. Bu daha çok dükkan sahipleriyle kiracıların kavga etmesi, mahkemelik olmasına, mahkemelerin iş yükünün de artmasına sebep olacaktır. Şehrimizin aşırı derece ticareti olan bir şehir değil. Emekli ve öğrenciye hitap eden bir şehir. Esnafımız da çok sirkülasyon geçiren esnaf değil. Gerçekten işleri durgun olan. Özellikle pandemiden sonra bir türlü kendini toparlayamadı. Daha da büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelecektir” dedi.

ÖDENMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Enflasyondaki artışın konut kiralarını da etkileyeceğinin altını çizen Çelik, “Şehrimizde en ücra semtlerde bile kiralık ev bulamıyoruz. Oturulabilecek güzel bir ev 20 bin lira, 25 bin lira hatta 30 bin lira civarında. Bunu her insan karşılayamıyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir yerde, bu kiraların kaldırılması mümkün değildir. Zaten öğrencilerimiz de 3 ya da 4 arkadaş 1 eve girip bu kiraları ancak ödeyebiliyorlar. Gerçekten öğrenci, esnaf ve vatandaş herkes çok zor durumda... Bu kiralar böyle devam ettiği sürece insanların birbirleriyle kavga etmeleri, mahkemelik olmaları engellenemez” şeklinde konuştu.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
15 Temmuz 2024
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi