Her yıl 8 Eylül'de kutlanan Uluslararası Okuryazarlık Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından okuryazarlığın temel insan hakları meselesi olarak vurgulanmasını ve bu konudaki küresel farkındalığı artırmayı amaçlıyor. UNESCO, okuryazarlığın sosyal uyum, karşılıklı anlayış ve barış için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor ve bu becerinin diğer haklara erişim sağladığını ifade ediyor.
Son yıllarda okuryazarlık seviyelerinde kaydedilen istikrarlı ilerlemelere rağmen, Kovid-19 salgınının etkisiyle eğitim erişiminin kısıtlanması, okuryazarlık oranlarında gerilemelere neden oldu. Bugün 250 milyon çocuk ve genç hala okula gidemiyor ve 754 milyon yetişkin temel okuryazarlık becerilerine sahip değil.
Dünya genelinde okuma yazma bilmeyen 754 milyon yetişkinin büyük çoğunluğunu ise kadınlar oluştururken, erkekler arasında okuryazarlık oranı kadınlara göre daha yüksek. Gelişmiş ülkelerde okuryazarlık oranları daha yüksekken, az gelişmiş bölgelerde bu oranlar oldukça düşük kalıyor.
Dijitalleşen dünyada, okuryazarlık tanımı da değişiyor. Dijital okuryazarlık, bilgiyi dijital cihazlar aracılığıyla bulma, anlama ve paylaşma becerilerini kapsıyor. UNICEF, dijital okuryazarlığa yönelik odaklanmanın önemine dikkat çekerek, teknolojik gelişmelerden faydalanarak eğitimde daha ileri seviyelere ulaşmanın mümkün olduğunu vurguluyor.
Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, tüm dünyanın okuryazar hale gelmesi hedefleniyor. Okuryazarlığın yaygınlaştırılması, hem bireysel hem de toplumsal kalkınmanın temel taşlarını oluşturuyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...