Kamu Denetçiliği Kurumu'na 2024 yılında yapılan şikayet başvurularında Adalet Bakanlığı en fazla şikayet edilen bakanlık oldu. Baro Başkanı Barış Günaydın, “Bu durum, bakanlığa duyulan güvenin azalmasına ve yapısal bir sorun olduğuna işaret ediyor” dedi.
Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, Kamu Denetçiliği Kurumu'na 2024 yılında ulaşan şikayet başvurularının yüzde 18,68'inin Adalet Bakanlığı olduğunu açıkladı. Eskişehir Baro Başkanı Barış Günaydın, bu durumun adalete duyulan güveni zedelediğini belirtti.
DÜŞÜNDÜRÜCÜ BİR DURUM
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, vatandaşların idare ile ilgili sorunlarını iletebilecekleri önemli bir kurum olduğunu dile getiren Günaydın,“Yakın zamanda bu kurumun verileri yıllık rapor olarak açıklandı. Kanunen de bu raporun yayınlanması gerekiyor. Ancak bu kurumun Adalet Bakanlığı ile ilgili raporları düşündürücü. Çünkü en fazla şikayetin Adalet Bakanlığı'na yönelik olması, bu bakanlığın iyi yönetim ilkelerine göre hareket etmediğini gösteriyor ve adalet arayışında olan vatandaşların burada sonuç alamayacağı izlenimini doğuruyor. Bu durum, Adalet Bakanlığı'na duyulan güvenin azalmasına ve yapısal bir sorun olduğuna işaret ediyor” diye konuştu.
EKONOMİ ADALETİ ZORLAŞTIRIYOR
Yargı bağımsızlığının yetersizliği ve adaletin geç işlemesinin, adaletin sağlanamamasında temel nedenler olduğunu aktaran Günaydın, “Özellikle yargı harçları, bilirkişi ücretleri ve dava masrafları, vatandaşların hak arama özgürlüğünü kısıtlıyor. Ekonomik zorlukların yaşandığı bir ortamda bu masraflar, davacıların adalete erişimini zorlaştırıyor ve bu da hukukun üstünlüğü ilkesine zarar veriyor.Bu noktada, idarenin eşitlik ilkesine uygun hareket etmesi gerekirken Adalet Bakanlığı'nın en fazla şikayet alan kurum olması düşündürücüdür” dedi.
HUKUKA GÜVEN SARSILIYOR
Başkan Günaydın, özellikle kayyum atamaları ve muhaliflere yönelik hukuki yaptırımların, yargının siyasi bir baskı aracı olarak algılanmasına yol açtığını kaydederek,“Bu durum, vatandaşların hukuka ve adalete olan güvenini ciddi şekilde sarsıyor.Güven endekslerine bakıldığında yargıya olan güvenin giderek azaldığı görülüyor. Özellikle son 10-15 yıl içerisinde yargının güvenilir kurumlar sıralamasında alt sıralara düşmesi endişe vericidir. Adalete erişimin en temel hak olduğu bir ülkede, vatandaşların yargıya güven duymaması hukuk sisteminin temelini sarsıyor. Adil yargılama hakkı, anayasal güvence altındadır ve bu hak korunmazsa hukuka olan güven kaybolur” ifadelerini kullandı.
Kaynak : HABER MERKEZİ