Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde iş bırakma kararı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde iş bırakma kararı!
A
a

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Bülent Yıldırım, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, taleplerinin göz ardı edildiğini belirtti

Sütiş Eskişehir
SES Eşbaşkanı Bülent Yıldırım, “Halkın sağlık hakkı, hekimlerin mesleki bağımsızlığı, çalışanların insanca yaşayabileceği ücret talepleri ve vatandaşların ceplerinden fazladan para çıkmaması gibi konular ne yazık ki görmezden geliniyor” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eşbaşkanı Bülent Yıldırım, sağlık sektöründe yaşanan sorunların giderek derinleştiğini belirterek, aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının taleplerinin görmezden gelindiğini söyledi. Yıldırım ayrıca, 14 Şubat’ta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde de iş bırakma kararı alındığını belirtti.

TEDAVİYİ ZORLAŞTIRIYOR

Aile hekimlerinin daha önce üç kez iş bırakma kararı aldığını hatırlatan Yıldırım, “Ancak bu eylemler sonucunda sorunlar çözülmedi, aksine giderek büyümeye devam ediyor. Örneğin, Hasta Yönetim Programı kapsamında hastaların şehir hastanelerine sevk edilmesi durumunda daha az ücret ödeyecekleri gibi uygulamalar, hem bizler hem de hastalar açısından şaşırtıcı. Bunun yanı sıra, aile hekimlerinin mide koruyucu, ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçları reçete etme yetkilerinin kısıtlanması, mesleki bağımsızlığı zayıflatıcı bir uygulama olarak devam ediyor. Akılcı ilaç kullanımı elbette önemli, ancak bu tür kısıtlamalar, yıllardır kronik hastalıkları olan ve düzenli ilaç kullanan hastaların tedavi süreçlerini zorlaştırıyor” diye konuştu.

ZAMLAR MALİYETLERİ KARŞILAMIYOR

Yıldırım, aile sağlığı merkezlerinin büyük bir kısmının yetersiz fiziksel koşullarda hizmet verdiğini kaydederek, “Bunun yerine bu sorunları çözmek için adım atılması gerekirken, aile sağlığı merkezlerinin kira ve temel giderleri sürekli artıyor. Devlet memurlarına yapılan düşük zamlar ise bu maliyetleri karşılamaktan çok uzak. Temmuz ayında yalnızca yüzde 5 oranında zam yapılacağı düşünülürse, bu ekonomik sıkıntılar daha da derinleşecek. Bir diğer önemli sorun ise aile sağlığı merkezlerinde çalışan hemşire ve ebelerin maaş kaybıdır. Çalıştıkları nüfusun yaşına ve yoğunluğuna bağlı olarak 5 bin ila 8 bin TL arasında reel maaş kaybı yaşadılar. Ayrıca, eylemlere katıldıkları için baskıya maruz kalıyor, ceza puanları verilerek yıldırılmaya çalışılıyorlar” dedi.

AŞIRI İŞ YÜKÜ ZORLUYOR

Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin sağlık çalışanlarının ve sendikaların dile getirdiği sorunlara duyarsız kaldığını aktaran Yıldırım, “Halkın sağlık hakkı, hekimlerin mesleki bağımsızlığı, çalışanların insanca yaşayabileceği ücret talepleri ve vatandaşların ceplerinden fazladan para çıkmaması gibi konular ne yazık ki görmezden geliniyor. Önümüzdeki günlerde, 14 Şubat’ta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde de iş bırakma kararı alınmış durumda. Poliklinik sayıları yetersiz ve randevu sistemi bu yükü taşımakta zorlanıyor. Ağız ve diş sağlığı sorunları toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren bir mesele olmasına rağmen, yüksek maliyetler nedeniyle insanlar özel sektörden hizmet alamıyor ve kamu sağlık kurumlarındaki aşırı iş yükü de çalışanları zorluyor” ifadelerini kullandı.
 
 
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi