Yılmaz Büyükerşen'den çok sert tepki

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Yılmaz Büyükerşen'den çok sert tepki
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

Sütiş Eskişehir
Büyükerşen, “İktidar partisi yandaşları veya mensupları da kaygılılar. Hatta bize diyorlar ki, ‘Siz termik santrale tepki göstermeye devam edin. Biz de sizin gibi yapmak istiyoruz ama yapamıyoruz. Maalesef bizim partiyle orada ters düşüyoruz’

Kömürlü termik santralin kurulmasını isteyenlerin Eskişehir’e ihanet ettiğini söyleyen Büyükerşen, “Oy alıp da şehirde görev yapanlar varsa, onlar vatandaştan oyu alırken, ‘Vatandaş için en iyi şeyleri yapacağız, zararlı şeyleri yapmayacağız’ anlamında bir taahhütte bulunuyor. Eğer bunun aksini yaparsa vatandaştan aldığı oya ihanet etmiş olur. Ona oy verenlere ihanet etmiş olur. Bu kadar açık” dedi.
 
TÜRKİYE’NİN ENERJİ FAZLASI VAR

Türkiye’nin enerji fazlası olduğuna da dikkat çeken Büyükerşen, “Elektrik enerjisi konusunda en fazla bilgi sahibi olanlar elektrik mühendisleri ve bilim adamları. Diyorlar ki, ‘Türkiye’de enerji fazlası var.’ Türkiye bugün için, bu sanayi yapısıyla, enerji kullanım potansiyeliyle enerji fazlasına sahip. Türkiye elektrik mühendisleri odası, TMMOB… Bu kuruluşların bilimsel görüşünü anlattım size” diye konuştu.
 
HEYELAN TEHDİDİ

Göynük’te gerçekleşen heyelanı Alpu’daki kömür rezervleriyle bağdaştıran Büyükerşen şunları söyledi: “Bundan 15 gün evvel Bolu-Göynük’te bir çökme oldu. Heyelan oldu. Orada termik santral de yok. Sadece kömür madeni var. Alttan kömür çıkarmak için galeriler açarsanız ne oluyor? Üst taraf çöküyor. Bakın evler göçüğün içine giriyor. Yine yer altı suları çekilirse büyük göçükler olur. Buraya kurmaya çalıştıkları santralin de yeraltı suyuna ihtiyacı var.” 

 Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ES TV'de yayınlanan Soruyoruz programında gazeteciler Arif Anbar, Cihan Yıldırım  ve Soner Yüksel'in sorularını yanıtladı. Eskişehir'e yapılması planlanan termik santral hakkında konuşan Büyükerşen, çarpıcı açıklamalarda bulundu. İktidar partisi mensuplarının bile termik santral yapımı konusunda kaygılı olduğunu ifade eden Büyükerşen,"İktidar partisi yandaşları veya mensupları da kaygılılar. Hatta bize diyorlar ki, ‘Siz termik santrale tepki göstermeye devam edin. Biz de sizin gibi yapacağız ama yapamıyoruz. Maalesef bizim partiyle orada ters düşüyoruz’ diyorlar. Onlar da istemiyorlar yani. Çünkü bu büyük bir ihanet. Bu şehre ve bu şehirde yaşayacak olanlara ihanettir. Oy alıp da şehirde görev yapanlar varsa, onlar vatandaştan oyu alırken, ‘Vatandaş için en iyi şeyleri yapacağız, zararlı şeyleri yapmayacağız’ anlamında bir taahhütte bulunuyor. Eğer bunun aksini yaparsa vatandaştan aldığı oya ihanet etmiş olur. Ona oy verenlere ihanet etmiş olur. Bu kadar açık" diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE ENERJİ FAZLASI VAR’

Büyükerşen, Eskişehir'de enerji fazlalığının olduğunu belirterek, "Bu sağlığımızla doğrudan ilgili. Hayvanlarımızın sağlığıyla doğrudan ilgili. Bitkilerimizle, toprağımızla doğrudan ilgili. Bakın çok önemli dört tane element var. Bunlar toprak, su, güneş ve hava. Bu dört esaslı elementten dördünü berbat ediyoruz. Toprağa ve topraktan yetiştirdiğimiz her şeye zararı var. Kokladığımız, içimize çektiğimiz havayı kirletecek, zararı var. Suyu kirletecek, zararı var. Yani bütün dünya bu anlattığım bilimsel gerçekleri kabul ettiyse, bizim hala enerjiye ihtiyacımız var diye direnmemizde nasıl bir akıl, nasıl bir mantık, nasıl bir çıkar söz konusudur, bunu düşünmek zorundayız. Kaldı ki Türkiye’de elektrik enerjisi konusunda en fazla bilgi sahibi olanlar kimlerdir? Elektrikle uğraşan elektrik mühendisleri ve bilim adamları değil mi? Bütün bunların ortaklaşa beyan ettikleri bir şey var. Diyorlar ki, ‘Türkiye’de enerji fazlası var.’ Türkiye bugün için, bu sanayi yapısıyla, bugün ki enerji kullanım potansiyeliyle enerji fazlasına sahip. Türkiye elektrik mühendisleri odası, TMMOB… Bu kuruluşların bilimsel görüşünü anlattım size.

AVRUPA NEDEN TERMİKTEN VAZGEÇİYOR?

Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ha, termik santrali kurmak isteyenler gibi düşünelim hadi. Diyelim ki enerji ihtiyacımız var ve bu enerji açığını bir an önce kapatmak zorundaymışız diye düşünelim. Öyle kabul edelim. Peki, bütün dünya kömür yakarak elektrik enerjisi üretmek yerine neden rüzgardan, sulardan ve sonsuz olan güneşten yararlanma yoluna gidiyor? Bakın Fransa falan kullandıklar termik santralleri şimdi bizim gibi ülkelere satmak ve bu suretle onlara ihtiyaçlarından çok enerji ürettirip o enerjiyi satın almanın öz kaynaklar bakımından daha faydalı olacağını düşünüyor. Şimdi Almanya, kömür madenlerini dahi kapatmak istiyor. Gerekçe olarak da diyor ki: ‘Ben 300 sene sonra gerecek Alman nesli için o kömür madenlerini bırakıyorum, tüketmiyorum. ‘ Bunu neden yapıyor Almanya? O süre içerisinde bilim ve teknoloji o kadar ilerleyecek kömürün zararlı bir madde olmasının önüne geçilip ondan yeni kimyasallar üretilebilecek seviyeye gelinebilir diye yapıyor bunu Almanya."

BİZ BU SANTRALİ İSTEMİYORUZ

Bolu- Göynük'te yaşananlardan örnekler veren Büyükerşen,"Bakın biz bu santrali istemiyoruz. Bu santrale karşı çıkıyoruz. Bakın bundan 15 gün evvel Bolu-Göynük’te bir çökme oldu biliyor musunuz? Heyelan oldu. Orada termik santral de yok. Sadece kömür madeni var. Alttan kömür çıkarmak için galeriler açarsanız ne oluyor? Üst taraf çöküyor. Bakın evler göçüğün içine giriyor. Yine yer altı suları çekilirse büyük göçükler olur. Bizim buraya kurmaya çalıştıkları termik santralin de yeraltı suyuna ihtiyacı var" dedi.

EN KALİTESİZ KÖMÜR

Alpu'daki kömürün kalitesiz olduğunu ifade eden Büyükerşen, "Bakın şunu da söyleyeyim. Alpu’daki kömür, Türkiye’deki en kalitesiz kömürlerden. Kalorisi oldukça düşük. Bir de bakın külü var bunun. Asıl kirletici unsurlardan biri de o. Bakın kül içeriği açısından da en yüksek yerlerden biri de Alpu. Bu çok tehlikeli. Çok zararlı" şeklinde konuştu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mustafa Ülken 30 Aralık 2017 17:01

15 senede Eskişehir’e bir çivi çakmamış akp , güya şimdi yatırım yapacakmış. Termik santralleri Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık 5% karşılamaktadır.Peki neden bu termik santral kurma heyecanı ? Malesef bugün dünyada ve Türkiye’de kanun tanımaz,çevre tanımaz,hak hukuk tanımaz çeteleşmiş bir sistem mevcuttur.Bu çeteler büyük vurgun vuracakları iş kollarına yatırım yaparlar.Bu karlı yatırım sektörlerinden biriside enerji sektörüdür.Alpuda toprağın altındaki kömürü keşfeden haydutların iştahı iyiden iyiye kabarmıştır. Alpudaki kömür işletilmek için ekonomik değildir,kömür oluşumunu tam olarak tamamlamamıştır,kömürün calorisi oldukça düşük 1800-2000 çal. ve kükürt oranı yüksektir.Bunun anlamı;bu kalitesiz kömür termik santralde yakılma anında seni ve doğayı öldürecektir.Kanserli ölüm vakaları artacak,kadınların doğurganlığı bitecektir. Eskişehirliler’in görevi toprağına, ağacına doğasına sahip çıkmaktır.Gün çeteleri Eskişehir’den kovalamak günüdür.

0 1 Cevap Yaz
Metin 30 Aralık 2017 13:18

Selam Eskisehir den yatırım olsun erşen neden el gel oluyor sun zaten chp nin bu ülkeye faydası yok Akparti yapsın yatırım süper güç ülkelerde hep termik santral var hem iş gücü artar hem iş çoğalır

5 3 Cevap Yaz
Ahmet Can 30 Aralık 2017 11:43

Büyükerşen çok haklı çocuklarımızı torunlarımızı düşünelim. Kömür tozu ile yaşatmayalım el birliği ile karşı duralım 2019 da sandıkta cevap verelim. Buna alet olan yerel siyasetçiler iktidar yandaşları şehrin sokaklarında yüzlerine tükürülmesini istemiyorlarsa santrala karşı çıkarlar. Herşey makam ve para değildir.

4 6 Cevap Yaz
Eses 30 Aralık 2017 10:37

Kurban olayım termik santralin sağlık açısından zararlı olduğunu insan için kötü bir şey olduğunu herkes biliyor ne yolu ? Ne stadyumu ? Aynı şey değil bu ! Termik santral geleceğimizi etkileyecek çocuklarımız var geleceğimiz var yapmayın nolur , felaket miş gibi demiyorum ama insan sağlığı için iyi bir şey değil memlekete tabiki enerji gerekiyor ama böyle değil bu yapılacak olan şey şehrimiz için ihanet olur, partiyle alakası olmamalı kendimiz için geleceğimiz için insan için düşünmemiz gerekiyor bunu bari siyasi hale getirmeyelim.bir çok şehire gitme fırsatım oldu ama inanın bizim sehirimiz gibisi yok arkadaşlar, hep birlikte buna karşı çıkmamız gerekiyor şehir Eskişehir diyorum ben.bu yazdıklarım tamamiyle kişisel düşüncelerim dir yanlıs tır veya doğrudur

3 6 Cevap Yaz
eskişehirli 30 Aralık 2017 02:21

çevre yolunun yapılmasınada karşı çıkıldı çevre yolu olmasaydı şehir içi trafiği tamamen kilitlenmiş olacakdı çevre yolu sayesinde tranvaylar şehir içinde çalışabiliyor istasyon köprüsünün yıkımınada karşı çıkılmışdı tcdd köprüyü yıkıp tren yolunu yeraltına alındıkdan sonra tepebaşı ve büyükşehir belediyelerinin o bölge en güzide yerleri oldu iki belediyede o bölgede hizmet yarışında stadyumun yapılmasınada karşı çıkıldı türkiyenin en güzel stadyumu olarak yapılıp bitirildikden sonra milli maçlar eskişehirin stadyumunda oynanmaya başlayınca odunpazarı tepebaşı ve büyükşehir belediyeleri stadyuma hizmet yarışına girdiler termik santral içinde önyargılı olmamak gerekir

14 6 Cevap Yaz
Gerçekci

Eskişehir li ne masalı anlatıyor hangi çevre yolundan bahsediyon şehrin göbeğinden geçen yola çevre yolumu diyon sen şakşakcılık yapms

7 1
hasan gul 30 Aralık 2017 01:34

Adın ne.?

0 0 Cevap Yaz
H.aktaş 29 Aralık 2017 22:23

Hoca %100haklı burada bu şehri seven herkez siyaseti bir tarafa bırakıp en azından geleceğimiz çocuklarımızı düşünerek buna karşı çıkmalı.bu şehri terketmek yerine mücadele edip şehrine sahip çıkmalı.tüm eskişehir lileri whatsaap larında durum kısmına veya ad soyad kısmına termik santrale hayır yazarak demokratik hakkımız olan protestoya davet ediyorum.çevreciyim diyip böyle konularda sırtlarını dönen sivil toplum örgütlerinin ses vermesini istiyoruz

5 12 Cevap Yaz
Muzo 29 Aralık 2017 21:13

Her konuyu biliyor. Bilmedigi hiçbirşey yok

6 5 Cevap Yaz
Mahir 29 Aralık 2017 19:44

Kutahyali olarak bizde kutahyada kurulu olan termik santrallerini istemiyoruz. Bizimkisi CAN degil mi?

1 9 Cevap Yaz
Cetin 29 Aralık 2017 19:43

Siz ne yapıyorsunuz onu soyleyin

4 1 Cevap Yaz
İsmimi vermek istemiyorum 29 Aralık 2017 19:01

Sayın büyükşehir belediye başkanı yılmaz büyükerşene katılıyorum tertemiz olan eskişehirin havasını kirletmeyelim bende bir vatandaş olarak termik santraline karşıyım.

3 11 Cevap Yaz
Erwa 29 Aralık 2017 18:53

Çok haklı Yılmaz Büyükerşen ESKİŞEHİR li olarak birlik olmalıyız bu konunun partisi siyaseti olmaz....

2 9 Cevap Yaz
goll 29 Aralık 2017 17:41

beyaz altın mahallesine hem termik hem de nükleer sanral de kurulsun enerji fazlalığı varmış meydanı boş buldu atıyor hoca

11 5 Cevap Yaz
Mustafa kelebek 29 Aralık 2017 17:01

İyi dinleyin siyasi görüşünüzu bu olayda yanınızda taşimayin geleceginiz kararacak şehir bitecek

1 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi