Yılmaz Büyükerşen: Telaşa gerek yok, çözüm var

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Yılmaz Büyükerşen: Telaşa gerek yok, çözüm var
A
a

ESKİ’nin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında gündem Kalabak Suyu damacanaları oldu. Toplantıda damacana konusunda halkın telaşa kapılmaması ve sorunun çözüleceği yönünde bilgi verildi. Büyükerşen, “Bu şehirde yaşayan insanlarda biraz da şehir milliyetçiliği olması lazım. Kendi malını tercih etmesi lazım”dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir haberi: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantılarının ilki Başkan Yılmaz Büyükerşen başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera Binası) gerçekleştirildi.  32 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, ilerleyen dakikalarda Olağanüstü ESKİ Genel Kurul Toplantısı olması nedeniyle 10 ve 11’inci maddeler hariç tüm maddeler oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi. Covenant of Mayors-Belediye Başkanları Sözleşmesi konusunda Büyükerşen’e yetki verilmesi konulu 10’uncu madde ve sağlık personelleri için toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olması konulu 11’inci madde oy birliğiyle kabul edildi. Bir sonraki meclis toplantısının 11 Eylül Cuma günü olmasına karar verildi.

ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİ OLMASI LAZIM
Daha sonra Olağanüstü ESKİ Genel Kurulu’na geçildi. Sakarbaşı kaynaklarından Eskişehir iline içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanmasıyla ilgili protokol ve Kalabak Suyu ile ilgili yaşanan sıkıntının gündem olduğu toplantıda, Başkan Büyükerşen öncelikle Kalabak Suyu’nun şehre nasıl kazandırıldığı konusunda bilgi verdi. Gelmiş geçmiş tüm ESKİ Genel Müdürlerine teşekkür eden Büyükerşen, “Çok ciddi mücadele verildi Kalabak konusunda hala da veriliyor. Her beş senede bir aşağı yukarı biz büyük kuruluşlarla dolaylı veya açık rekabet ederiz. Mücadele ederiz. Sattırdı, sattırmadı ama şehir o kadar büyüdü ki artık hepsine hakim olabilmem mümkün değil. Biraz da şehir milliyetçiliği olması lazım bu şehirde yaşayan insanlarda. Kendi malını tercih etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

KAÇINIZ DAMACANALARIN TARİHİNE BAKTI?
Başkan Büyükerşen salondakilere bir soru sormak ve bu soruya samimi bir şekilde cevap verilmesini istedi. Büyükerşen, “İçinizde kaç kişi elinde bu bizim 12 litrelik damacanaların alıp da bu hangi tarihte üretilmiş diye baktınız mı? Varsa bir kişi söylesin. Ben bakmadım” dedi. Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün’ün “Siz bakacaksınız” ifadelerine, Büyükerşen, “O zaman gel seni Genel Müdür yapayım ESKİ’ye” yanıtını verdi.

GEÇEN SENE 179 BİN DAMACANA DEĞİŞTİRİLDİ
ESKİ Genel Müdürlüğüne vekaleten atanan Ahmet Şekerci, süreç hakkında bilgi verdi. Şekerci, “Bu süreç başladıktan sonra hem Valiliğimiz hem Büyükşehir Belediye Başkanımız bir soruşturma başlatmış durumda. Soruşturma süreci devam ediyor. Biz bu sorunu en kısa sürede halletmek için bütün arkadaşlarımızla var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece geçen sene 179 bin tane damacana değiştirildi. Bu şekilde yenilenmeye devam ediyor. Bu sene de bu süreçle birlikte ciddi miktarda süresi geçmiş olan damacanalarımızım geri dönüşüme aktarımları devam ediyor. Her geçen gün yeni damacanalar kazanılmakta. Günlük damacana toplaması bugün yüzde 50’lere inmiş durumda. Böylelikle en kısa zamanda eski damacanalar zaten ortadan kalkacak yeni damacanalar sürekli alımı söz konusuydu, yeni alımla birlikte bu damacanaları yenilemiş olacağız” ifadelerini kullandı.

30 YILDA ÖDENECEK
Kente içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanmasıyla ilgili protokol ile ilgili konuşan Büyükerşen, çok kez yetkililere yazı yazdığını, ancak bunun bir karşılığı olmadığını söyledi. Son olarak tekrar ilgililere etkili bir yazı yazdığını belirten Büyükerşen, “Bu sefer demişler ki Hoca haklı. Alalım programa. Gerekirse finansmansa finansman da buluruz. Nasıl buluruz, Eskişehir Belediyesiyle ilgili bir anlaşma yaparız. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden taksit taksit alınacak. Biz kabul edeceğiz, yap sen bu projeyi, yatırım programına da sok, biz de peyderpey belediye olarak bu parayı ödeyelim. 30 yılda ödenecek. İki büyük yatırımı var Eskişehir’in. Birisi Kuzey ve Güney Çevreyolları. İkincisi de Eskişehir’in önümüzdeki 30-40 yıllık su ihtiyacı. Bunu hangi hükümet olursa olsun yapmak zorundadır. Kimleri milletvekili seçtiysek bunları kovalamak zorundadırlar. Bunların takip edilmesinde Eskişehir’in belediyesi, vilayeti, partileri el birliğiyle yapabilirler. Şimdi imzalayacağımız protokol meclisten yetki protokolüdür” dedi. Eskişehir’in uzun yıllar su ihtiyacını karşılamasını sağlayacak olan protokol 2 karşı oya rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

AK PARTİ’Yİ BIRAKIP CHP’YE GEÇMEK İSTEDİ!
Sonrasında söz alan Günyüzü Meclis Üyesi Osman Gürnaz, ilçelerinde yolunda gitmeyen durumlar olduğunu, özellikle yollarla ilgili sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Gürnaz, “Ben buradan diyorum ki Sayın Başkanım, eğer bize biraz hizmet gelecekse, bugünden itibaren sizin saflarınıza katılmak istiyorum” dedi. Gürnaz, salondakiler tarafından alkışlandı. Başkan Büyükerşen ise, her ilçeye yatırım yapıldığını belirterek, “Plana ve programa göre hareket etmek zorundayız. 2021 olur, o uyar. Yol meselesiyse yol… Sen arkadaşlarla temasa geçersin. Çok teşekkür ederim hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİMİZE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ
AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, Kalabak Su sıkıntısıyla ilgili sorularını ve çözüm önerilerini yöneltti. Özcan, “Su kuyruklarında bekleyen vatandaşların görüntülerini sizin kadar biz de istemiyoruz. Bu görüntülerin şehrimize yakışmayan görüntüler olduğunu ve şehrin de bu görüntülerle anılmasını en az sizin kadar biz de istemiyoruz. Damacanaların değiştirilmediği konusundaki eleştirimiz süresi geçmiş damacanaların kullanılmasıdır ki bu konuda almış olduğu ihale miktarı zaten çok kısıtlı olduğu için bu zamana kadar zaten yüklü miktarda alım yapılmış olsa meclis bugün bu krizi konuşmayacak. ESKİ’deki arkadaşlarımı uyarıyorum. Bugün yapmış oldukları ihalede eğer karekod sistemine ayak uyduracak bir sistem hayata geçirmezseler belki bugün almış oldukları damacanaları da ilerde kullanma şansları olmayacak. Daha önceden yapılmış bir damacana ihalesi ve ödemesi var mı?” dedi.

DAMACANA MAKİNESİ ALINMALI
“Krizin kendisi başlı başına bir sorun krizi yönetmek de başlı başına bir sorun haline dönüştü. Bununla ilgili profesyonel bir kullanıma ihtiyaç var” var diyen Özcan, Kalabak Su dışındaki diğer markaların 19 litrelik damacana kullandığını, Kalabak Suyu’nun 12 litrelik damacana kullandığını belirtti. Saka sisteminde taşıma sıkıntısı olmasından dolayı 12 litrelik damacanalar kullanıldığını hatırlatan Özcan, Alo 222 Kalabak Suyunun daha fazla devreye sokularak, bunun yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Özcan, “Böyle bir tesisi olan ve Türkiye çağında böyle bir markası olan bir belediye acaba bunun makinesini, yani 12 litrelik damacana yapan makineyi satın alıp bunu peyderpey yapsa bunu uygulamaya soksa satın almadan daha ucuz bir maliyete belediyemizin bunu mal edebileceğini tahmin ediyorum. Bu fikirler acaba bu zamana kadar masaya yatırılmış mıdır?” ifadelerini kullandı. 

AMACIMIZ SİYASET YAPMAK DEĞİL
Krizin uzun süreceğini kaydeden Özcan, genellikle kenar mahallelere suyun ulaşmadığını belirterek alım gücü yüksek insanların yaşadığı merkezi mahallelere ALO 222 tarafından hizmet gitmesi gerektiğini, sakaların ise ekonomik geliri daha düşük olan ailelere gitmesi gerektiğini söyledi. Özcan, “Sakarbaşı projesiyle birlikte gelmiş bir skandalı konuşmak, burada amacımız bu krizi alıp da yıllar boyunca gürültü çıkarmak ve bunun üzerinden siyaset yapmak değil. Özellikle sağlık anlamında ciddi sorun var. Bu sadece su veya damacana krizi değil aynı zamanda da bir sağlık krizidir. Özellikle pandemi döneminde bunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

SİYASET ÜRETİLMEMELİ
Daha sonra konuşan, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Kalabak Suyu’nda sağlıkla ilgili bir sorun yok. Yani halkımızın telaşlanmasına heyecanlanmasına gerek yok. Ki Kalabak Suyu’nda aslında mevcut damacana sistemi doğru organize edilirse damacana sorunu da yok. Bana verilen bilgilere göre Eskişehir’de damaca sayısı 800 bin. Bunun 600 bini değiştirildi. Şu anda da 34 küsur bini değiştirildiğine göre eski tarihli diyebileceğimiz 100-150 bin damacana var. Hemşerilerimizin telaşlanmadan bu damacanaları değiştirebilecekleri formülü üretmeleri lazım. Buradan hiç kimseye siyasi bir malzeme çıkmaz. Siyaset üretmeye çalışmamak lazım. Eğer ESKİ Genel Müdürlüğü damacana değiştirme konusunda muhtarlıkların ve sivil toplum örgütlerini harekete geçirirse belki biraz daha hızlı bir şekilde güncelleme işini sağlayabiliriz. Bugünkü bilgilerle ben daha fazla rahatlamış duruma geldim. Eskişehir’den de sakin olması ve telaşlanmadan işi sürdürmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

 
Kaynak : Hilal Köver - Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Susuz yaz 10 Eylül 2020 14:38

Biz şehrimizin kalabak suyunu tercih ediyoruz, su var ama damacana yok sizler görevinizi layıkıyla yerine getirmediniz , yani zamanında tarihlerini kontrol edip değiştirseydiniz halkı susuz bırakmazdınız.Tek kabahatli sizsiniz sağa sola çamur atmayın.

0 3 Cevap Yaz
Hasan 10 Eylül 2020 11:03

Başkan Kalabak suyu krizinde geç kaldın.Şehri susuz bırakmadan çözüm varsa çözecektiniz.

0 5 Cevap Yaz
Möcal 10 Eylül 2020 09:34

Şaka gibi su yok ortada bunlar damacana değiştirme işlemi için başka yerde arama yapıyor .siz niye başkan oldunuz su yok anlamadınız herhalde .

0 6 Cevap Yaz
İlhan 9 Eylül 2020 14:16

Pardon bu kalabak suyu milliyetçiliği yenir mi içilir mi? Çözüm varmış! Galiba insanlara eziyet etmekten zevk duyuyorsunuz! Bunu sorun haline getiren zaten sizsiniz.

0 6 Cevap Yaz
Murat 9 Eylül 2020 12:28

EVET şehir milliyetçisiyiz. kirazlı ve gecek suyuda eskişehire ait

0 4 Cevap Yaz
ess 9 Eylül 2020 11:15

""Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün’ün “Siz bakacaksınız” ifadelerine, Büyükerşen, “O zaman gel seni Genel Müdür yapayım ESKİ’ye” yanıtını verdi."" YAKIŞMADI

1 16 Cevap Yaz
Donkisot 9 Eylül 2020 11:07

Yıl 2020 yaz sicaginda ilgisizlikten Eskişehir içme susuz kaldı peki sorumlu halkmi damacana kontrolünü halktan isteyen belediyemi?Damacana tarihlerini kim kontrol edicek???

0 16 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi