Sahte kestane nasıl anlaşılır: Büyük tehlike!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Sahte kestane nasıl anlaşılır: Büyük tehlike!
A
a

Kış aylarında büyük ilgi gören ve enfes bir lezzet sunan kestanenin Çin versiyonu da piyasada yerini aldı. Geleneksel sokak lezzetleri arasında öne çıkan kestanenin fiyatı oldukça yüksekken, bazı satıcılar daha ekonomik olan Çin kestanesine dikkat çekiyor ve tüketicileri konu hakkında uyarıyor. İşte kestane alırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli ipuçları...

Sütiş Eskişehir

 

Yeni yıl öncesinde, Çin kestanelerinin piyasada ciddi bir tehlike oluşturduğuna dair önemli bilgiler ortaya çıktı.Kestanelerin kilosu 80-100 TL arasında satılıyor, ancak bu kestanelerin sahte olduğuna dair endişeler var. Yetkililer, birçok ilde gerçekleştirilen operasyonlarla kilolarca sahte kestane ele geçirdi.

Peki Çin kestanesi nedir? 

Zabıta ekiplerinin titiz denetimleri neticesinde, hayvan yemi olarak ithal edilen ve sağlık riski taşıyan tonlarca Çin kestanesi ele geçirildi. Bu durum, bireylerin sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere neden olabilen Çin kestanelerinden kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Ancak, tüketilecek kestaneyi seçerken Çin kestanesini tüketmeme konusunda dikkatli olmak önem arz ediyor, çünkü Çin kestanesi ile yerli tüketim için uygun kestaneler birbirine oldukça benzer.

Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum, Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sıklıkla bulunur. Büyük boyutları ve tohumlarıyla dikkat çeken bu bitkinin meyveleri, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelir. Ancak çiğ olarak tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler. 

Gerçek ile sahtesi zor ayırt ediliyor

Öte yandan, geçen yıl kilosu 80 lira olan kestanenin fiyatının bu yıl 250 liraya kadar çıktığı belirtiliyor. Pazar tezgahlarında satılan Çin kestaneleriyle ilgili olarak satıcılar, bu kestanelerin gerçek ile sahtesini ayırt etmenin zor olduğunu söylüyor. Ancak pişirildiğinde ortaya çıkan bazı belirgin özellikler olduğunu vurguluyorlar.

Çin kestanesi  kabuğundan ayrılmayıp, beyaz beyaz köpürüyor

Satıcılar, Çin kestanelerinin pişirildiğinde tadının eksik olduğunu, kabuğundan ayrılmadığını ve beyaz beyaz köpürdüğünü belirtiyorlar. Ancak, tüketicilerin bu farkı anlamakta zorlandığını ifade ediyorlar.

Çin kestanesinin kilosu 80-130 TL arasında satılıyor

Yerli kestanenin kilosu 200-230 TL arasında satılırken, Çin kestanelerinin 80-130 TL arasında daha uygun fiyatlarla satıldığına dikkat çekiliyor.

Mazot gibi kokuyor!

Uzmanlar, yerli ve Çin kestanesi arasındaki farkın genellikle pişirme aşamasında anlaşılabileceğini belirtiyorlar. Çin kestanesinin köpürdüğü ve mazot gibi koktuğu durumlarda tüketilmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Pişince kabuğundan ayrılmayan ve kötü tatlı olan kestanelerin genellikle Çin kestanesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Gerçek kestaneyi nasıl anlarız?

Gerçek kestanenin ayırt edici özellikleri, sert ve dayanıklı bir dokuya sahip olmasıyla belirginleşir. Kestaneye uygulanan basınçta sert bir direnç hissedilir; parmağınızla bastırdığınızda kolayca ezilmez.

Kabuğu kolayca ayrılmalı

Ayrıca, gerçek kestaneyi ikiye bölmeye çalıştığınızda, kabuğun kolayca ayrılmaması önemli bir işarettir. Gerçek kestanenin pişirilmesi durumunda, iç kısmındaki kabukun kolayca ayrılması beklenir. Eğer kestane pişirildikten sonra kabuk ayrılmıyorsa, bu durum gerçek kestanenin özelliklerine uymayabilir. Bu nedenle, kestanenin iç yapısındaki ve pişirilmiş halindeki bu belirgin özelliklere dikkat etmek tüketiciler için önemlidir.


 


 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi