Yeni Eskişehir AK Parti’yi bekliyor

Cihan Yıldırım yazdı

11 Ocak 2018 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Türkiye’de genel olarak ‘sağlıksız’ bir yapılaşma var. Sağlıksız olmasından kasıt ne? Binalar sağlam değil. Özellikle deprem kuşağındaki şehirler açısından büyük risk taşıyor.
99 Depremi’ndeki manzaraları unutmadık.
Binalar sağlıksız çünkü yaşam alanlarımız ‘betonla’ doldu. İnsanda yaşama hevesi bırakmayacak şekilde betona teslim olduk.
Uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Çevremize bir müddet bakmak yeterli olacaktır. Son yıllarda güzel, sağlam ve yaşam alanlarına sahip binalar da yapıldı.
Bazılarımız şanslı yani...
Arada bir “Türkiye’de şu kadar konut sıkıntılı, bu kadar bina riskli” diye haberler duyarız. Bunu en yetkili ağızlar bile dile getirir. Gerçekliğini tartışamayız yani...
Sorunları gören ve çözüm için adım atan AK Parti, yerinde bir kararla ‘kentsel dönüşüm seferberliği’ ilan etti.
Eskişehir’de henüz örneğini göremedik ama ülkenin başka yerlerinde imrenerek baktığımız dönüşümler oldu. Dönüşümün başladığı yerlerde insanın ‘ömrünü uzatan’ yaşam alanları oluşturuldu.
Eskişehir’de henüz kazma vuramadık!
Oysa ‘riskli alanlar’ var. Bu risk kâğıt üzerinde değil... Allah korusun bir deprem anında yüzlerce cana mal olabilecek bir riskten bahsediliyor. Deprem kuşağında olmamızı, zeminin kötülüğünü, binaların yapım tekniğini, kullanılan malzemeyi ve 99 Depremi’nde yıkılan Tarhan Apartmanı’nda yaklaşık 40 vatandaşımızı yitirdiğimizi söylemeye gerek var mı, bilmiyorum.
Oysa güzel projeler hazırlandı...
Ama uygulamaya geçilemiyor.
Neden?
Çünkü hepsi AK Parti’yi bekliyor...
Bazı projeler iktidar partisinin yerel yöneticilerini bazıları da Ankara’daki temsilcilerini bekliyor.
En acil olandan başlayacak olursak... Büyükşehir Belediyesi ‘afet riski var’ denen sekiz mahalle için İTÜ’ye proje hazırlattı. Bakanlık bekleniyor... Yine Büyükşehir’in Gündoğdu’nun bir kısmı için hazırladığı proje Büyükşehir Meclisi’ndeki AK Partili üyeleri bekliyor. Beş aydır komisyonda... Büyükerşen ‘korkusuna’ re’sen de getiremiyor Meclis gündemine...
Sabırla bekliyor. Hoca bekleyebilir ama ‘risk’ beklemiyor. Bu süre zarfında kötü bir şey olursa bunun ‘hesabını’ kim verecek? Ne kadar beklenecek? 2019 mu? 2023 mü? AK Parti Büyükşehir’i alana kadar bekleyecek miyiz?
Odunpazarı’na bakalım...
TOKİ, Karapınar’da ikinci etaba başlamıyor! Gece kondu önleme bölgesi ilan edilen alanda yaşayanlar yıllardır perişan... İkinci etap neden başlamıyor? Kazım Kurt yedi yıl önce şöyle demiş, beş yıl önce böyle TOKİ’yi rencide etmişmiş...
Böyle bahane mi olur!
Halk perişan, millet rezil olmuş, ahali isyan ediyor. Birileri küçük siyasi hesaplar peşinde. Yazık oluyor masum insanlara...
Küçük Sanayi? Afet riskli alan ilan edildi. Bakanlık ya kendi yapacak ya da Odunpazarı Belediyesi’ne yetkisini devredecek. Tam 10 aydır bekliyoruz. Neden? Bakanlık onca işinin arasında uğraşmak istemiyor. Ama Kazım Kurt’a yetki de vermiyor. Sanayi’yi dönüştürürse ‘puan’ toplar diye...
Süreçlerini kabaca özetlemeye çalıştığımı bu dört dönüşüm ‘Yeni Eskişehir’ demek. Sağlıklı, güzel, yeşil, modern Eskişehir demek aynı zamanda.
Nedeni ne olursa olsun kimsenin Yeni Eskişehir’i ‘engellemeye’ hakkı yok. Bu konu üzerine biraz kafa yormak istiyorum. Bugün böyle bir giriş yapmış olayım.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
heykelci buba 12 Ocak 2018 00:50

Birileri heyykelle gün geçirecek.Sıkıyı görünce kürt memet nöbete.Böyle iyi değilmi

1 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi