Ve Odunpazarı'nda hayat biter...

Odunpazarı Tarihi Bölge’de 26 Eylül 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayalaştırma kararı alındı. Yaklaşık 1 aylık süreç içerisinde Kemal Zeytinoğlu Caddesi ile ilgili çıkan haberler...

3 Kasım 2022 09:52
A
a
Sütiş Eskişehir
21 Eylül 2022 Tarihi Odunpazarı esnafı şaşkın ve tepkili.
26 Eylül 2022 Cadde kapatma uygulamasını top oynayarak protesto ettiler.
1 Ekim 2022 Dünya Yaşlılar Günü’nde ileri yaşta vatandaşlara ‘kapalı cadde’ eziyeti
21 Ekim 2022 Dubaları aşamayan ambulans kaldırımı kullandı
1 Kasım 2022 Tarihi sokaklarda sessizlik hakim
Odunpazarı Tarihi Bölge’de 26 Eylül 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayalaştırma kararı alındı. Yaklaşık 1 aylık süreç içerisinde Kemal Zeytinoğlu Caddesi ile ilgili çıkan haberleri yukarıda sıraladım. Artık bu haberleri “Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nde sıradan bir gün…” diyerek karşılıyorum. 
Gülüyorum, gülmemek elde değil!
Özellikle Eskişehirliler bilirler, şöyle geçmişe doğru baktığınızda, Odunpazarı Tarihi Bölge’nin cazibe merkezi olmasının nedeni bölgeye araçların girebiliyor olmasıydı (!) O araçların Kemal Zeytinoğlu Caddesi’nden geçip gidişi, insanların öyle dikkatini çekmiş öyle  çekmişti ki dünyanın dört bir yanından turistler sırf bu trafik akışını görmeye gelirlerdi. 
Zaten buraya aracı olmayan hiç uğramazdı. Ah eski günler ah! Bugüne dek Odunpazarı Tarihi Bölge’de turist yoğunluğu, hafta sonu yoğunluğu,  ziyaretçi akını, turların gözdesi haberleriyle oluşan gündem ne hikmetse araçların bölgeye girememesi nedeniyle  bambaşka bir şekle evrildi!
Müzeler bu bölgede, rengarenk Odunpazarı Evleri bu bölgede, Kurşunlu Camii ve  Külliyesi bu bölgede, şehre ait lezzetler ve hediyelik eşyalar yine bu bölgede… 
Acaba tüm bunlar araç girişinin yasaklanmasıyla birlikte yok olup gitti de bizim mi haberimiz yok? 
Turistler “Aa, buraya araç girmiyormuş, biz de gitmeyelim o zaman” mı diyor?
Türkiye’de ve dünyada yayalaştırma kararı alınan ilk ve tek bölge burası mı?
“Araç giremiyorsa turist de girmez arkadaş! Haklılar!” demek isterdim şayet yayalaştırma sonrası özellikle hafta sonu bu bölgeyi hiç görmemiş olsaydım… 
Bu bölge Eskişehir’in en fazla turist çeken noktalarından bir tanesi. Dün olduğu gibi bugün de turizm firmalarının düzenlediği Eskişehir turlarının olmazsa olmazı. Yayalaştırma kararı sonrası Odunpazarı Tarihi Bölge rotadan çıkarıldı mı?
Tabii ki hayır. İnsan yoğunluğunun olduğu bu bölgede yayalaştırma kararı ile birlikte daha güvenilir bir ortam, yürünebilirliğin artması, araçların verdiği rahatsızlığın ortadan kalkması gibi pek çok amaç güdülürken, burada yaşayan vatandaşların henüz yeni alınmış bu karar ile birlikte çeşitli zorluklar yaşadığını görmezden gelemeyiz elbette. 
Ancak diğer şehirlerde olduğu gibi bu bölgede de yaşanan sorunlar zamanla çözülecek, ilerleyen süreçte memnuniyet seviyesi çok daha üst seviyelere çıkacaktır.
Şimdi koltuğunuza oturun ve derin bir nefes alın… Bölgede araçlar dışında her şey yerinde duruyor. Turistler gelmeye devam ediyor. Esnaftan eskisi gibi alışveriş yine yapılıyor. Sakin olun… 
Odunpazarı’nda yaşam var, sürüyor. Araçların bölgeye girememesi nedeniyle burada hayat bitmedi, bitmeyecek!

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mustafa Ali 3 Kasım 2022 11:23

Alisirlar alisirlar

2 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi