Termik Santral Operasyonu

Tufan Çakır yazdı

27 Ocak 2018 09:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Birlik beraberlik mesajlarına ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde Eskişehirli vatandaşların en hassas konusu olmuş Alpu’daki Termik Santral ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı bazı kararlar tepkilere yol açıyor. Evet ülkemizin dış güçlere karşı ordumuz ile gösterdiği tepkileri bir Türk vatandaşı olarak tabi ki destekliyoruz. Tüm askerlerimizin sağ sağlim dönmeleri için dua ediyoruz. Hükümetimizin bu birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde. Bilhassa Eskişehirlilerin hassas noktasını oluşturan Termik Santralı ile ilgili konularda daha duyarlı olmasını bekliyoruz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eskişehir’de kent ve çevre hakkı için mücadele edenlerin karşı çıktığı termik santral için İl Toprak Koruma Kurulu’nun 2 Ocak’taki toplantısında termik santral kurulmak istenen arazinin ‘tarım dışı amaçla kullanıma açılması’ teklifi 4’e karşı 5 oyla reddedilmesi ile ilgili kararı etkileyecek bir yönetmelik değişikliğine gitti.
Bu yönetmelik değişikliğinde toprakların ‘tarım dışı amaçla kullanıma açılması’ ile ilgili kararların değiştirilmesindeki  ‘en az üçte iki çoğunluk’ şartını, ‘en az beşte üç çoğunluk’ şartı olarak değiştirdi. Böylece Koruma Kurulu’ndaki kararın geçerli hale gelebilmesinin önünü açtı. Yani sonuç olarak, termik santralin kurulacağı Alpu civarındaki arazilerin tarım dışı kullanılmasının resmen yolu açılmış oldu.
Yapılan değişiklikle, yönetmeliğin 6’ncı maddesinin birinci fıkrası c bendi, “Kurulun üye tam sayısı ile toplanması esastır. Ancak zorunluluk halinde en az 6 üye ile toplanabilir. Kurul, kararı en az beşte üç çoğunlukla ve en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanması şartı ile alır. Ancak kamuya ait enerji ve ulaşım yatırımı projelerinde kurul, kararı toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınabilir” şeklinde değiştirildi.
Böylece Alpu’ya kurulacak olan termik santralın kurulacağı alanın tarım dışı kullanılmasının da önü açılmış oldu. Tabi ki bu Eskişehirlileri ilgilendiren kısmı. Türkiye genelini düşünürsek eğer enerji ve ulaşım yatırımları, tarım arazilerinden geçiyorsa veya tarım arazileri üzerinde kurulmak isteniyorsa, kurul kararlarında artık çoğunluk yeterli olacak üçte iki çoğunluk aranmayacak. İster zeytinlik olsun, ister portakal bahçeleri olsun, ister fındık bahçesi olsun, ister pamuk olsun tüm tarım arazileri enerji ve ulaşım için feda edilebilecek.
Oysa aynı hükümetin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Sayın Eşref Fakıbaba daha geçtiğimiz hafta Samsun’da “25 yıl sonra silah değil gıda konuşulacak. Bir ülke gıda üretemez, dışarıdan alırsa bağımsızlığını sağlayamamıştır” diyordu. Bu yönetmelik değişikliği ile gelecekte ne hayvancılığımız nede tarım ile ilgili ürünümüz kalacak ne dersiniz.
Bu gibi konularda yöneticilerimiz biraz daha sağduyulu düşünmeli, halkın ve hatta kendi bakanlarının sesine kulak vermeli diye düşünüyorum.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi