Termik santral kararlılığı ve URAYSİM

Arif Anbar yazdı

28 Ekim 2017 09:47
A
a
Sütiş Eskişehir
Son üç gündür Anadolu Üniversitesi’nin sürdürdüğü Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) Projesi aleyhinde cereyan eden gelişmeleri sizlere aktarmaya çalıştık.
Neydi bu aleyhte olan gelişme?
Hatırlayalım…
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (TKİ) ve Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü’nün (EÜAŞ), Anadolu Üniversitesi’ne gönderdiği resmi yazılar.
Özetle resmi yazılarda ne deniyor?
Tren test hattının, Alpu’daki kömür ruhsat alanından geçmesi nedeniyle kurulması planlanan kömürlü termik santralin önünde engel oluşturduğu, engelin ortadan kaldırılması için hazırlanan alternatif proje tadilatlarının uygun olmadığı, bu nedenle projenin ya iptali ya da yerinin değiştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Özetlediğimiz bu görüşleri ben değil, TKİ ve EÜAŞ belirtiyor.
Yani yukarından vahiy gelmedi!
 
*
 
Bunun üzerine URAYSİM Proje Müdürü Prof. Dr. Mete Koçkar bir açıklama yaptı.
Koçkar’ın açıklamasını da özetle hatırlayalım…
Koçkar, ilgili kurumlardan projenin iptaline ve yerinin değiştirilmesine ilişkin gelen resmi yazıların talihsiz olduğunu, iptalin söz konusu dahi olmadığını, var olan sorunun tren test hattının kuzey tarafında belirdiğini, üniversite olarak sorunu çözmeye çalıştıklarını beyan ediyor.
Ancak sorunu çözdüklerini söyleyemiyor.
Ve bu sorun dört aydır devam ediyor.
Dahası, üniversiteye projenin iptali ya da yerinin değiştirilmesine ilişkin yazı gönderen ilgili kurumlar, “Biz görüşlerimizden vazgeçtik, proje ne iptal edilsin ne de yeri değiştirilsin” şeklinde herhangi bir görüş bildirmiyor.
Ancak Koçkar, projenin iptalini ya da yerinin değiştirilmesini isteyen kurumların, sözlü olarak, iptalden ya da tren test hattının yerinin değiştirilmesi görüşlerinden vazgeçtiklerini söylediklerini anlatıyor.
Bakın…
Devlette geçerli olan resmi evraktır.
Sözlü beyan ya da sözlü anlaşmanın devlette herhangi bir geçerliliği olmaz.
 
*
 
Kriz kamuoyunda duyulunca ve olay büyümeye başlayınca bu sefer, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’dan konuya ilişkin bir açıklama geliyor.
Açıklaması Prof. Koçkar’ın yaptığı gibi detaylı değil.
Popülist ve krizin üstünü kapatmaya dönük bir açıklama olduğu ifade edilebilir.
Neden böyle söylüyorum?
Çünkü Rektör Gündoğan, TKİ ve EÜAŞ sanki “Projeyi iptal edin ya da tren test hattının yerini kömür ruhsat sahasından çıkarın” şeklinde talimat niteliğinde bir yazı göndermemişte; biz, söz konusu krizi bir yerlerimizden uydurmuşuz gibi bir tavır içerisinde.
Böylesine içi boş bir popülist açıklamayı ancak ve ancak politikacılar yapabilir.
Hele ki rektör olan bir bilim insanının, bilimsellikten uzak böylesine içi boş bir açıklama yapması kabul edilebilir bir durum değildir.
 
*
 
Bakın…
Üniversite yöneticilerinin bilimselliğin dışında bir yaklaşım içerisine girmelerinin asıl sebebi şu:
Termik santral!
URAYSİM gibi Türkiye ve Eskişehir’in geleceğine dönük büyük katkılar sağlayacak teknolojik bir yatırımın, fütursuzca ve aciliyetle iptalinin ya da yerinin değiştirilmesinin istenmesi, termik santralin şiddetle kurulması kararlılığını ortaya koyuyor.
 
*
 
Şu çok iyi algılanmalıdır.
Bizler, Anadolu Üniversitesi ve URAYSİM Projesinin yanındayız.
Termik santralin değil.
Bizler, hiçbir iptal ya da değişiklik olmadan URAYSİM’in devam etmesini, üniversite yöneticilerinden çok daha fazla istiyoruz.
 
*
 
Biz samimiyiz.
Eskişehir’den yanayız.
Bilim insanlarından da bu tavrı göstermelerini bekliyoruz.
 
NOT: URAYSİM krizine ve üniversite kanadının yaptığı açıklamalara ilişkin Soner Yüksel’in dünkü yazısında getirdiği bir yorum var. Şöyle söylüyor Yüksel: “İşin ucunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, onun başında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak olunca bu işe karşı çıkma, itiraz etme, ikna etme cesareti gösterebilecek birilerinin olacağını düşünmek de hata olur.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
esnaf 28 Ekim 2017 10:49

maalesef Eskişehirin kaderi hep basiretsiz bürokratlardan dolayı karardı.Naci Gündoğan gibi lerinden hep bu şehir kaybetti.bizim için çalışmayanı bu şehirde istemiyoruz.....

2 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi