Termik santral hutbesi!

Cuma namazında camilerimizde okutulan hutbenin konusu “temiz gıda temiz nesildi”

4 Kasım 2018 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Cuma namazında camilerimizde okutulan hutbenin konusu “temiz gıda temiz nesildi”
Dikkat çekiciydi…
Bir bölümünü sizler için olduğu gibi aktarıyorum:
•Yerlerin ve göklerin sahibi olan Allah, uçsuz bucaksız bir kâinat ve bu kâinat içinde insanın hayatını devam ettirmesine uygun bir dünya var etti. Tatlı ve latif sularla, bin bir çeşit leziz yiyecekle çevremizi donattı. Ekinlerin yetiştiği arazileri, meyve bahçelerini, onları büyüten güneşi ve yağmuru lütfetti. 
•Her biri ayrı güzel ve birbirinden değerli nice varlığı insanın emrine amade kıldı. Sonra da kullarından seçici davranmalarını isteyerek şöyle buyurdu: "Allah'ın size verdiği helâl ve temiz rızıklardan yiyin ve iman etmiş olduğunuz Allah'ın yasaklarından sakının." Ancak insanoğlu, çoğu zaman Rabbinin verdiği nimetlerden istifade edip yeryüzünü ıslah etmek ve iyiliği çoğaltmak yerine, fesat çıkarıp kendisine ve dünya evine zarar verdi.
•Şehir hayatının, lüks ve konforun cazibesi karşısında ziraatı, doğal hayatı, dengeli yaşamı terk etti. Kimi zaman tohumların genetiğini bozarak, kimi zaman kimyasal ve yapay ürünlerle tabiatı zehirleyerek tertemiz nimetlere yazık etti. Halbuki toprağımıza, ürünümüze, el emeğimize sahip çıkmak hepimizin vazifesiydi.
 •İnsanoğlu "Sakın dengeyi bozmayın" ilahi uyarısına riayet etmeyerek kendi elleriyle toprağı, havayı ve suyu kirletti. Maddi menfaatlere aldanarak, kendisi dışındaki varlıklara ve gelecek nesillere karşı da sorumlu olduğunu unuttu. Oysaki Allah Teâlâ, bizi şöyle uyarmıştı: "Düzene sokulduktan sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın…".
…/…
Camide hutbeyi dinleyenlerin akıllarına Eskişehir’e yapılmak istenen “Termik santral” geldi!
Sözün özü “bu cuma hutbesinden sonra Müslümanım diyen Eskişehir’in en verimli topraklarına termik santral yapılmasına karşı çıkar” 

O bina 2019'da belki!

İmam Hatip Okulu’nun virane hale gelmesi nedeniyle Deliklitaş Mahallesi sakinlerinden yoğun şikayet geldiğini yazmıştım. Okulun niçin yeniden yapılmadığını da sormuştum.
Konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir açıklama gönderilmiş.
Olduğu gibi size aktarıyorum:
Habere konu olan bina 1965 yılında yapılmış ve Hızırbey İmam Hatip Ortaokulu olarak hizmet verirken deprem açısından yapılan tetkik neticesinde risk oluşturacak binalar arasında olduğu için 2015-2016 eğitim öğretim yılında boşaltılmıştır.
Bahse konu bina bahçesindeki lojman alanında okul bahçesine katılması ile ilgili imar düzenlemesi bir şehir plancısı tarafından çalışılmış imar düzenlemesi 06/04/2018 tarihinde belediye tarafından gerçekleştirilmesinin ardından toplam alanı 1665,42 m² olan arsaya özel bir proje yapılması amacıyla proje ihalesine çıkılmış, 05/07/2018 tarihinde 120 gün iş teslim süreli proje ihalesi yüklenici firmaya teslim edilmiştir.
Aynı okul arsası üzerinde yapılacak olan okulun Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen ve 26/09/2018 tarihinde Müdürlüğümüze tebligatı yapılan AKOY (Arsa Karşılığı Okul Yapımı) projesi kapsamına alındığı belirtilmiş ancak o tarihten bu yana o konuda herhangi bir gelişme olmamıştır.
Arsa üzerine yapılacak okul Bakanlığımız imkânlarıyla gerçekleştirilmek üzere 2019 yatırım planı içerisinde yapılması planlanmaktadır.
Yine aynı haber içerisinde yer alan okulun güvenliği ile ilgili husus; Müdürlüğümüz yetkilileri tarafından yerinde incelenmiş, okulun araç giriş kapısı ve bina giriş kapısının güvenliğinin alındığı okul binasına ve içine herhangi bir zarar verilmediği yerinde tespit edilmiştir.

Tarihin fotoğrafında gözleri kapalı çıkanlar

Fillerin atası olan Mamut’un soyu yüzyıllar önce tükendi. Ancak insanlar onun adını hiç unutmadı. Fillerin atası olarak bilinen Mamut, birçok alete ismini verdi.
Bunlardan biri de fotoğraf makinesidir.
1900’lü yılların başında sefere yeni konulan trenin fotoğrafının çekilmesi gerekmektedir. Hareket halindeki trenin bir bütün olarak fotoğrafını çekmek zor olduğu için dev bir fotoğraf makinesi yapılır. Yaklaşık 650 kilo ağırlığındaki fotoğraf makinesini tren yolunun kenarına getirilir. 1,5 metreye 2 metre 40 santim ebadındaki  bir yüzeye trenin fotoğrafı güzel bir çekimin ardından yerleştirilir.  Film banyosunda ise 45 litre kimyasal madde kullanılır.
Mamut isimli fotoğraf makinesi bir daha kullanılmaz. 1900 yılında Paris’te düzenlenen fuarda büyük ödülünü alır ve müzedeki yerine çekilir.

Söz ve tehlike

Bilinen bir sözdür...
-Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi oluyorlar...
Dahası da var...
Konfüçyus yıllar önce şöyle demiş...
-Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak tehlikelidir.

Günün sözü

Hayata en önemli şey kazançlarınızı kullanmak değildir. Bunu herkes yapar. Asıl önemli olan kayıplarımızdan kazanç sağlamamızdır. Bu zeka gerektirir; akıllı insanlarla aptal insanlar arasındaki fark budur.

Ali Baş Günün Karikatürü 04.11.2018


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
öneri 4 Kasım 2018 11:40

Sayın Baş ESTV de termik santarli savunan birde savunmayan 2 hocayı (burada popilist bir konu olduğu için değil gerçekten işin uzmanı oldugu için savunan ve savunmayan) çıkartın görüşlerini dile getirsinler bizde ögrenelim. Tekrar ediyorum çıkacak kişiler bu işin uzmanı olmalı,

0 20 Cevap Yaz
VATANDAŞ 4 Kasım 2018 11:04

Termik santralle ilgili yetkili ve donanımlı kişilerin görüşü nedir. daha ziyade toplumla bütünleşmemiş enteresan guruplar gürültü yapıyor. Bilim ne diyor ?

0 35 Cevap Yaz
talat erkurt fransa 4 Kasım 2018 10:50

sayin Ali Bas kose yazilarinizi devamli takip eden bir okurunuzum.zaman zamangoruslerimi de aktarir varsa kritiklerimide buradan yazarim. bugunku yazilarinizin icinde bulunan MAMUT isimli dev fotograf makinasinin varligindan haberim oldu ve ilk firsatta(muzelerin bedava oldugu gunde) gormege gidecegim,tesekkur edecegim.Yalniz bu konunun ust basligi olan TARIHIN FOTOGRAFINDA GOZLERI KAPALI CIKANLARI cozemedim.Kim bunlar,Saygilar

0 1 Cevap Yaz
tuncay 4 Kasım 2018 09:49

günümüzde;Allah ın vermiş olduğu verimli topraklar kömürden az para getiriyorsa gerisi teferruattır.

4 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi