Temayül notlarım

Cihan Yıldırım yazdı

7 Mayıs 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
AK Parti’nin aday belirlerken başvurduğu yöntemlerden biri de temayül.
Temayüller her zaman İktidar Partisi’ne hareket getirdi. Aday adayları öyle veya böyle çalışma yürüttü, partiyi görünür kıldı. Öte yandan temayül her zaman ‘tartışmalı’ bir uygulama olarak anıldı.
Temayülün ‘olumsuz’ yönünü konuşuyorsak herkesin verdiği örneği vermenin tam zamanı.
Ethem Kalın... Aday adayı olarak iki kere temayüle girdi. İkisinde de ‘ilk sırada’ çıktığı söylendi. Buna rağmen Kalın ilk seçimde altıncı sıraya, ikinci seçimde de beşinci sıraya yazıldı.
Sonraki ‘olumsuz’ örneklerle birlikte temayüle ‘değer verilmediği’ gibi bir algı oluştu.
24 Haziran seçimlerine giderken AK Parti yine temayüle başvurdu. Kişisel olarak kimsenin ‘ilgi göstermeyeceğini’ düşünüyordum! Aday adaylarının çalışmaları ve Ankara kaynaklı bazı duyumlarım işlerin ‘öyle olmadığını’ gösterdi.
Evet, çalışma yapmayan aday adayları da vardı ama ‘ciddi düşünen’ aday adaylarının yoğun mesai harcadığını gördüm. Konuştuğum herkes “Kampanya dönemi çok kısa olduğu için temayüle bu sefer daha fazla önem verilecek” dedi.
İşte bu şartlar altında temayül yapıldı.
1364 kişinin oy kullanma hakkı vardı. İl yönetimi, 14 ilçe yönetimi, 14 ilçenin kadın ve gençlik kolları yönetimleri ile mahalle başkanlarının oy hakkı vardı.
Temayülün ilgi gördüğünü de ifade etmeliyim. Büyük çoğunluk geldi ve oyunu kullandı. Her ilçe için ayrı ayrı sandıklar kuruldu.
Sonuçlar Ankara’ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği dört kişilik ekip Kozmik Oda’da sayım yapacak. Sonuçlar kamuoyuna açıklanmıyor ama yakında öğreniriz!
Dündar Ünlü’nün temayülde ilk sırada çıkmasına herkes kesin gözüyle bakıyor. Öte yandan eski vekillerden Salih Koca’nın temayülün ‘en çalışkan’ ismi olduğu konuşuldu.
Bazı partililer “Koca, temayülden çıkmayı vekil olmaktan daha çok önemsiyor” diyor.
Koca, günler öncesinden ciddi çalışma yürütmüş. Genel Merkez’e “Teşkilatın tepkisi var diyerek beni yazmadınız ama teşkilatla aramda sorun yok, hala seviliyorum” mesajı vermek isteyen Koca’nın ilk üç veya dörde gireceği tahmin ediliyor.
Temayülün en çok konuşulan isimlerinden biri de Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Kaynarca’ydı. Kaynarca’nın aday adayı olan dayısı Halit Halaç için ‘devreye girmesi’ şık bulunmamış. Yönetimlerini arayıp isimler vermesi, yönlendirme yapması, bu yönde mesajlar atması ‘itici’ bulunmuş.
Yine Ünlü’yü Halaç ile ‘aynı kefeye’ koyması da ‘sıkıntılı’ bulunmuş.
Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan’ın ‘Dündar Ünlü tavsiyesi’ hariç teşkilatını serbest bıraktığı, bunu yaparken de ‘sizlerin ferasetine güveniyorum arkadaşlar’ dediği salonda konuşulmuş.
AK Partililer “Bu temayül eskilere benzemeyecek. Bu temayül başka temayül” diyerek bir temayülü daha geride bıraktı. Liste yapımında temayülün ne kadar etkili olduğunu, eski temayüllere benzeyip benzemediğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mehmet 8 Mayıs 2018 11:42

Hepsi hikaye dana önceki temayüllerde ne oldu birinci sıradakiler sıralamaya bile giremedi. Dostlar alış verişte görsün hesabı biz yaptık oldu hepsi göstermelik hepsi uyduruk yine en çok el etek öpenler sıralamaya girecek.

0 0 Cevap Yaz
Ali İhsan Bal 8 Mayıs 2018 09:12

Teşkilatta kim kimdir temayül bunu belirliyor. Yani sadece vekil adaylarını değil, teşkilat görevlileri de ortaya çıkıyor. Kimin ne amaçla teşkilatta olduğunu da görmüş oluyoruz. Allahın adaleti büyüktür.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi