Sevda ile acının iç içe geçtiği bir roman

Herkese merhabalar. Bu hafta yazıma Zülfü Livaneli’nin 2017 yılında kaleme aldığı “Huzursuzluk” romanı ile devam ediyorum.

26 Temmuz 2020 11:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Herkese merhabalar. Bu hafta yazıma Zülfü Livaneli’nin 2017 yılında kaleme aldığı “Huzursuzluk” romanı ile devam ediyorum. “Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın ve kelâmın çocuklarının hikâyesi…” Öte yandan, IŞİD zulmüne maruz kalan insanların neler yaşadığını, Ezidiler’in yıllar boyunca ne gibi çirkinliklere maruz kaldığını okuyoruz bu kitapta.
İstanbullu gazeteci İbrahim çocukluk arkadaşı Hüseyin’in Amerika’da gizemli bir şekilde öldürüldüğünü duyar duymaz olayı araştırmak için memleketi Mardin’e gider. Oldukça içine kapanık Hüseyin için bu ölüm çok gizemli gelir İbrahim’e. Onun, önce sevdaya sonra ölüme yazılmış, Mardin’de başlayıp Amerika’da sona ermiş hayatını araştırmaya koyulur.
Hüseyin’in ailesiyle görüşen İbrahim, Hüseyin’in yardımda bulunmak için gittiği göçmen kampında Meleknaz isimli Yezidi kıza aşık olduğunu ve nişanlısı Safiye’den ayrılarak Meleknaz’ı gelinleri olarak kabul etmelerini söylediğini öğrenir. Meleknaz’ın birde görme engelli bebeği vardır ve Meleknaz’ı rahat bırakması için sürekli tehdit edilmektedir. Hüseyin için endişelenen ailesi onu abilerinin yanına Amerika’ya gönderir. Ve iş yerinde çıkan bir kavga sonucu öldürülür. Hüseyin’in hayatına dair öğrendiklerinden içinde daha fazla merak uyanan İbrahim, Hüseyin’in uğruna herkesi karşısına aldığı Meleknaz’ı araştırmaya başlar. Meleknaz ise kardeşi Zilan ile IŞİD’in zulmünden kaçarak Mardin’deki çadır kampına yerleşir. Kardeşleri Nergiz’in yaşadıklarına dayanamayıp kendini dağın tepesinden uçuruma attığı bu yolculuktan kurtulmayı başarmışlardır Meleknaz ve Zilan. Göçmen kampını ziyaret eden İbrahim, Meleknaz hakkındaki her şeyi öğrenir.
İbrahim yaşanılan bu hayatlardan çok etkilenir ve Hüseyin’in üstlenip de tamamlayamadığı bu görevi yani Meleknaz’ı korumayı çok istediğini dile getirir. Hüseyin’in aşk sandığı bu duygu tıpkı İbrahim’in ki gibi merhametten başka bir şey değildir.

Özetle: Kitap Ortadoğu ve Batı’nın arasında okura oldukça öğretici yenilikler dolu bir roman. Doğu kültürü ve Batı kültürü arasında bir nebze de olsa düşünme imkânı bulacaksınız. Hatta kitabı okuyunca Yezidi’leri araştırmak için tıpkı benim gibi kendinize engel olamayacaksınız. Ezidiler ve Ezidilik hakkında detaylı bilgiler elde edeceksiniz. Birçok dine ev sahipliği yapan Mardin’e gitmek için bir sebebiniz daha olacak. Ortadoğu gerçeklerinin, aşk ile harmanlanıp, ızdırap dolu yolculuklarına şahitlik edeceksiniz... Huzursuzluk’ un bir çırpıda merakla okuyabileceğiniz bir kitap olduğuna emin olabilirsiniz.
 
“Bazı acıları ölüm bile unutturamıyor, bazı davranışlar ölümden sonra bile bağışlanmıyor.”
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi