Oturun oturduğunuz yerde!

2 hafta sonra 2023 yılına gireceğiz. “Çok şükür kötü günleri geride bıraktık. Şimdi sırada daha kötü günler var” diyen ileri görüşlü abimizi anmadan geçemeyeceğim. Hal tam olarak böyle! Yeni yıla girerken oluşan heyecanın yerini son günlerde telaş aldı. “Yeni yılda şuna zam gelecek, yeni yılda bunun fiyatı uçacak” cümleleri hızla yayılırken halk da nereden cebime biraz daha faz

17 Aralık 2022 09:16
A
a
Sütiş Eskişehir
2 hafta sonra 2023 yılına gireceğiz. “Çok şükür kötü günleri geride bıraktık. Şimdi sırada daha kötü günler var” diyen ileri görüşlü abimizi anmadan geçemeyeceğim. Hal tam olarak böyle! Yeni yıla girerken oluşan heyecanın yerini son günlerde telaş aldı. “Yeni yılda şuna zam gelecek, yeni yılda bunun fiyatı uçacak” cümleleri hızla yayılırken halk da nereden cebime biraz daha fazla para bırakabilirsem kardır düşüncesiyle eksiklerini tamamlamaya çalışıyor.
Bir kesim gıda ürünlerini depoluyor, bir kesim barınma ihtiyacından daha uygun fiyata yararlanabilmek için ev tutuyor… Derken yeni yılda yüzde 123 zam gelmesi beklenen pasaport harçları ile 7 bin TL’nin üzerine çıkacağı düşünülen ehliyet kurs ücretleri nedeniyle büyük bir yoğunluk yaşanıyor.
Öyle ki şu an pasaport randevu sisteminde Eskişehir merkezde yüzde 100 doluluk oranı var. Yani biri randevusunu iptal edip de siz o anda denk getiremezseniz pasaport alamazsınız.  
Öte yandan ehliyet kursu sahipleri de 2023’ün mart ayına kadar kayıtlarının dolduğunu söylüyor.
2022 yılında 4-10 yıllık pasaport harç ücreti bin 478 TL’ydi. 2023’te ise 3 bin 295 TL olacak.
Ehliyet kursları ise ortalama 3 bin 750 TL’den 7 bin TL’ye yükselecek. Üstelik bu fiyat sadece 2023’ün ilk 4 ayı için geçerli. Artık sürücü kursları 4 ayda 1 yeni fiyat belirleyecek. Bir de ehliyeti alırken ödenen bir bedel var biliyorsunuz. Kısacası yeni yılda ehliyet almak istiyorsanız ortalama 10 bin TL’yi gözden çıkarın.
Eskiden gençler 18 yaşını iple çeker ve 18 olduğunda ehliyet için kolları sıvardı. O yaşta muhtemelen çalışmıyor olan genç, ailesinin desteğiyle ehliyet sahibi olurdu. Sanıyorum artık ülkede pek çok aile ehliyet almak isteyen çocuğuna, “Dur bakalım, hele bi ona sıra gelsin” ya da “Çalışınca kendin alırsın” diyecek.
Yurtdışına çıkmak isteyenler önceden ‘sınırlarını zorlayarak da olsa’ çıkabiliyordu. O dönemde yine bir çok yere vize ücreti de vermek zorunda olan biz Türk vatandaşlarının belini pasaport harcı çok da bükmüyordu. Artık yurt dışına çıkmak isteyenler 1 değil 2 değil 10’larca kez düşünecek. Pasaport harcının yükü ayrı, vize ücretleri ayrı, para birimlerimiz arasındaki dağlar kadar fark ayrı… Tabi vizesiz gidilen yerler de var ama genel anlamda ha deyince yurtdışına da çıkılamayacak. Çoğu kişi için yurtdışı eskiden hayaldi şimdi hayal ötesi bir şey oldu!
Birileri bize “Oturun oturduğunuz yerde, gezmek sizin neyinize!” demek istiyor. Ama bizler euroya rağmen, dolara rağmen, artan otomobil fiyatlarına rağmen, her gün zam gelen yakıta rağmen umudumuzu kaybetmiyoruz, giriyoruz kuyruklara!
 
 
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
2001 19 Aralık 2022 09:03

SAYIN YAZAR. Eskiden gençler 18 yaşını iple çeker ve 18 olduğunda ehliyet için kolları sıvardı. O yaşta muhtemelen çalışmıyor olan genç, ailesinin desteğiyle ehliyet sahibi olurdu. Sanıyorum artık ülkede pek çok aile ehliyet almak isteyen çocuğuna, “Dur bakalım, hele bi ona sıra gelsin” ya da “Çalışınca kendin alırsın” DERKEN . 2001 ÖNCESİNDEN BAHSEDİYORSUNUZ GALİBA

1 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi