Nerede bu kış?

Tufan Çakır yazdı

13 Ocak 2018 09:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Havalar o kadar iyi gidiyor ki. Herkesi bir heyecan sardı. Herkes birbirine bu soruyu soruyor. Nerede kaldı bu kış?
Tabi bu bakış açısına göre de değişir. Bizler için iyi. Daha az ısı harcaması, daha az elektrik tüketimi daha az yakıt, daha rahat ulaşım vb. ama bazıları için hiçte öyle değil, çiftçiler için, kış turizmi için, doğa için, yeraltı su kaynakları için vb. Peki ne yapalım. İsterseniz bir bilene soralım.
Meteorolojinin son tahminlerine göre 11 Ocak perşembe gününden itibaren yurt genelinde hava sıcaklıkları düşmeye başlayacak ve yağışlar görülecek. 14 Ocak pazar günü pek çok kentte kar yağışı görülebilir diyor.
Yardımcı Doç. Dr. Abdullah Kahraman ise bu konuyla ilgili "İstanbul'daki hava ve iklim durumunu konuşmak ilgimizi çekiyor ama bunu bölgede, hatta dünyada olan biteni anlamadan konuşamayız. Bunun en güzel örneklerinden biri de içinde yaşadığımız dönem. Geçen kış öncesinde pek çok anlamda iklim ekstremleri yaşandı, 2016 deyim yerindeyse rekorların yılı oldu. 137 yıllık modern gözlem devrindeki en yüksek küresel sıcaklık ortalaması, en yüksek deniz suyu sıcaklıkları ve en yüksek deniz seviyesi, kutuplardaki deniz buzunda uydu çağı boyunca görülmemiş bir erime, suyun döngüsünde ekstremler 2016'ya damga vurdu. Özellikle kuzey kutup bölgesindeki büyük ölçekli salınım bizi doğrudan etkiledi. Oralardaki rekor ısınma, ve Avrasya'ya kayan soğuk hava bizde geçen kış unutulmaz kar ve soğuk anıları bıraktı" diyor. Ve devam ediyor. “Bütün bu anlattıklarım ışığında, farklı yaklaşımlarla pek çok veriyi analiz ettiğimizde önümüzdeki dönem için görünen şu: İstanbul'da Ocak ayı ortasında kısa süreli bir soğuma haricinde sıcaklıklar büyük ölçüde mevsim normallerinin üzerinde görünüyor. Yağışlar da Trakya hariç mevsim normallerinin altında seyrediyor. Şubat'ın başlamasıyla birlikte işler değişebilir ama genel olarak normalden ılık ve daha az yağışlı bir kış geçireceğiz. Bu hiç kar yağmayacak ya da hava hiç soğumayacak demek değil ama uzun vadede bunların miktarı ve/veya süresi daha az ya da daha zayıf olacak demek.” Burada şunu da eklemek gerek; yağışla ilgili belirsizlik, kış sonu için yüksek.
Evet bilen böyle düşünüyor. Bizler ne yapalım. Benden size birey önerim. Eğer bu durumdan memnun değilseniz. Eğer imkanınız var ise kış size gelmiyorsa o zaman siz kışa gidin. Önerim biraz absürd gelebilir ama aklıma gelen tek öneri bu. Eğer bulunduğunuz yerden ayrılma veya yaşamınızı değiştirecek böyle bir imkanınız yoksa yukarıdaki bilgiler ışığı altında sıcak bir KIŞ bizleri bekliyor. Kışın yumuşak geçmesi, gelecek mevsimleri nasıl etkiler bilemem ama kuraklık, kuraklığa bağlı tarımda ürün düşüşü bizleri bekliyor. Enerji sektörü için de durum aynı, çünkü doğu ve güneydoğu bölgelerimizde yeterli yağışların olmaması dağlık bölgelerdeki kar rezervleri hidroelektrik santraller için önemli. Yine rüzgar ve güneş enerjisi gibi meteorolojik duruma bağlı enerji kaynakları da bu iklim değişikliğinden etkilenecektir. diyebilirim.
Gönlünüze göre bir Kış mevsimi geçirmeniz dileklerimle..
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi