Memura “Pilav üstü az ilave” zammı

Recep Tayyip Erdoğan’ın “Müjdemi isterim, emekli ve memur maaşlarına yüzde 25 zam” açıklaması büyük tepkilerle karşılandı. Gerçekten de özel sektör asgari ücretlere yüzde 55 zam yaparken, hükûmetin yüzde 25’te kalması olacak iş değildi.

6 Ocak 2023 08:37
A
a
Sütiş Eskişehir
Recep Tayyip Erdoğan’ın “Müjdemi isterim, emekli ve memur maaşlarına yüzde 25 zam” açıklaması büyük tepkilerle karşılandı. Gerçekten de özel sektör asgari ücretlere yüzde 55 zam yaparken, hükûmetin yüzde 25’te kalması olacak iş değildi.
Nitekim özellikle de sosyal medyada hükûmete büyük tepkiler oldu. Pek çok memur, “Seçimlerde alacağınız oy da yüzde 25 olsun” yazdı. Muhtemelen bu paylaşımlar Sayın Cumhurbaşkanının gözlerinin fal taşı gibi açılmasına neden olmuştur. Netice itibarıyla tepkiler – kısmen de olsa – işe yaradı ve maaş zamları 5 puan daha yükseltilerek yüzde 30’u buldu.
Şimdi buradan çıkartacağımız üç sonuç var.
Birincisi iktidarın seçim korkusunun ne seviyeye geldiği açıkça ortaya çıkıyor. Belli ki Saray’a giden anketler pek kötü.
İkincisi kanunlara uyarak ve kırıp dökmeden yapılan toplumsal tepkilerin ne kadar işe yaradığını görmüş olduk. Son olarak EYT’lilerin “Seçimi kaybetsek de EYT’yi çıkartmayız” diyenlere nasıl geri adım attırdığını hatırlıyoruz. İşte şimdi de memur ve emekli Saray’a geri adım attırdı.
Bu olaydan çıkartacağımız üçüncü ve son sonuç ise iktidarın artık hiçbir devlet ciddiyetinin kalmadığı. Siz yüzde 25 zam açıklıyorsunuz. Ne oluyor da 1 gün içinde bunu yüzde 5 artırıyorsunuz? “Memura yüzde 25 zam” derken mi hesap – kitap yapmadınız, yoksa “Yüzde 5 az ilave çek” derken mi hesap kitap yapmadınız?
Memur ve emekli maaş zamları, milyonları ilgilendiren ciddi bir iştir. Hesap – kitap yapmadan yapılamaz. Öyle “Pilav üstü az kuru çek!” mantığıyla devlet yönetilmez.
 

Yeni yıl yeni zam

Yeni yılla birlikte, zamlar da birbirini kovalamaya başladı. Pek çok kişi karamsar, maaş zamlarının daha gelmeden eriyip kaybolacağını düşünüyor. Ben o kadar karamsar olmasam da 2 – 3 ay sonra maaş zamlarının bir etkisinin kalmayacağını düşünüyorum. Son olarak Yüksek Hızlı Trene yüzde 15 zam geldi. Şimdi “Eskiden Hızlı Tren mi vardı? Bu millet nankör!” edebiyatı yapanlar kızmasınlar. Gerçekten de eskiden hızlı tren yoktu ancak, İstanbul’a giderken de develere binmiyorduk. Ya otomobille, ya otobüsle ya da normal trenle gidiyorduk. Ki şimdi de aynı yöntemleri kullanıyoruz. Oysa ki benzine zam gelmesiyle birlikte bunların hepsinin fiyatı artmış oldu.
Haydi anladık hızlı treni. Peki ekmek? Ekmek de mi AK Parti’den önce yoktu?.. Ekmeğe ve simide gelen yüzde 25 zamma ne demeli? Alkol ve sigaraya gelen zamları ne yapacağız? Ya vergiler? Vergilere de yüzde 123 zam gelmedi mi?
Ben mi yanlış biliyorum yoksa?..
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Bülent 6 Ocak 2023 10:12

İstanbul-Eskişehir arası yaklaşık 330 km. Trenin hızı 250 km/ saat. Teorik olarak İstanbul-Eskişehir arasının 1 saat 30 dakikada alınması gerekiyor. Haydi indi-bindi diyelim 2 saat olsun. Şu an İstanbul-Eskişehir arası yaklaşık 3.30-3.45 dakika sürüyor. Trenin İstanbul’dan Pendik’e ulaşması bile bir buçuk saate yakın. Bozüyük- Arifiye arası hız saatte 75 km. civarı. Rivayete göre yol yanlış yapılmış ve hala çok tehlikeliymiş. Hatırlayın deneme sürüşü yapan bir lokomotif tünel içinde raydan çıkmış ve ölenler olmuştu. İstanbul-Eskişehir arası zamanında Mavi Tren ile dört buçuk saat sürüyordu. Sohbet muhabbet, restoran vagonunda bir duble rakı Eskişehir’de oluyorduk. Şimdi ölüyorum desen bir şişe suyu (4TL) bir bisküviyi zor buluyorsun (İki meyve suyu, içinde lazerle kesilmiş peynirimsi bir şey bulunan sandviç 60 Törkiş Lira) Yani Hızlı Tren kuş kondurmadı. Sonuç: Dünyanın en yavaş “Hızlı” trenini kullanıyoruz.

1 13 Cevap Yaz
yaşar

binme zorla mı bindiriyorlar. otobüs var veya kendi aracın var Eminim akp nini imkanlarından faydalananlar sen ve senin zihniyetin. Âmâ şunu belirteyim o tren 3.5 saatte gitmeyip 1 saatte gitse Japonya'daki trenler 30 dk yol alır diyerek ona itiraz edersiniz.

9 1
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi