Kazım Kurt’tan katılım payı müjdesi(!)

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da, asfalt katılım payı alınması tartışmalarına şöyle karşılık veriyordu: Yasanın bana verdiği hakkı kullanıyorum!

8 Ekim 2019 08:29
A
a
Sütiş Eskişehir

31 Mart yerel seçim sürecinde tartışılan bir mesele vardı.

Neydi o?

Belediyelerin aldığı asfalt katılım payı!

 

*

 

Özellikle Cumhur İttifakı AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan’ın ağzından, hiç düşmedi bu mesele.

Öyle ki, seçim kampanyasının merkezine oturduğunu net ifadelerle söyleyebilirim.

 

*

 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da, asfalt katılım payı alınması tartışmalarına şöyle karşılık veriyordu: Yasanın bana verdiği hakkı kullanıyorum!

 

*

 

Seçim bitti, bununla beraber asfalt katılım payı tartışması sona erdi derken, AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar meseleyi tekrara gündeme taşıdı.

Odunpazarı Belediyesi’nin çay referandumunu eleştiren Acar, “Asfalt katılım payı alınıp alınmaması konusunda niye referandum yapmıyorsunuz” diye sordu.

 

*

 

Ali Acar’ın bu çıkışına, Kazım Kurt’tan jet yanıt geldi.

Dedi ki Kurt: Yasal olarak bu bizim hakkımız!

Ardından Eskişehirlilere öyle bir duyuru yaptı ki, adeta buz kestik; AK Partililer dahil.

 

*

 

Şunu söyledi Kurt: Çöp harcamalarına da katılım payı geliyor!

 

*

 

Şöyle ki…

Çevre Kanununun 3. Maddesinde, 10 Aralık 2018 tarihinde bir düzenleme yapılmış. Bununla beraber yine Çevre Kanunun 3. ve 11. Maddesi uyarınca, çöp harcamalarına katılım payının alınması zorunlu hale gelmiş.

 

*

 

İşte Kazım Kurt’un, vatandaşlardan alınacak olan çöp harcamalarına katılım payına ilişkin açıklaması:

 

SEÇİMLER NEDENİYLE ALINMIYORDU

Çevre Kanunu 3. Maddesinde, 10.12.2018 tarihinde bir düzenleme yapıldı. Daha önce Çevre Kanununa göre bizim almamız gereken paraları öteliyorlardı; art arda seçimler olduğu için uygulanması ötelenmişti. Şimdi artık bu düzenlemeyle beraber ötelenemez bir noktaya geldi.

 

100 ile 150 TL CEBİMİZDEN ÇIKACAK

Bakın, kanun diyor ki: ‘Kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi, çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar, kirleten veya bozulmaya neden olan tarafından karşılanır.’ O zaman haydi, ‘Asfalt parasını almayacağım’ diyenler çıksın ve bunu ortadan kaldırsın. Biz bundan sonra topladığımız çöpün parasını vatandaşlarımızdan alacağız. Ben bütün Eskişehir’e duyuruyorum. Yılda 30-35 milyon TL çöp harcamamız var. Aşağı yukarı hane başına 100-150 lira çöp harcamalarına katılım payı geliyor. Eskişehirliler bunu bilsinler.

 

KANUN, ‘KİRLETEN ÖDER’ DİYOR

Yani bu kanunu ben çıkarmıyorum. İlgilenenler baksın; Çevre Kanununun 3. Maddesi ve 11. Maddesi… Diyor ki: ‘Çevrenin korunması, çevrenin kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için uyulması zorunlu standartlar ile vergi, harç, katılım payı, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve temiz teknolojilerin teşviki, geri kazanım katılım payı, plastik poşet ve plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, emisyon ücreti, kirletme bedeli ve kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması ve karbon ticareti gibi piyasaya dayalı mekanizmalar ile ekonomik araçlar ve teşvikler kullanılır. Bu hususlara ilişkin idari teknik usuller bakanlıkça belirlenir.’ Yani, diyor ki kanun, kirleten öder. Şimdi kalkıp popülizm yapıyorsunuz… İşte bunları vatandaş görmeli.”

 

*

 

Tüm bu okuduklarınızın anlamı şu…

Kazım Kurt, yasa gereği asfalt katılım payını vatandaşlarımızdan alıyor.

Ve yine hükümet tarafından düzenlenen yasaya göre, çöp harcamalarına katılım payını da vatandaşlarımızdan almak zorunda kalacak.

Buradan hareketle şunu net ifadelerle söyleyebilirim:

Asfalt katılım payı alınmamalı deniyorsa gereği yapılmalı, buna ilişkin yasa çıkarılmalı.

Çöp harcamalarına katılım payı alınmamalı deniyorsa gereği yapılmalı, buna ilişkin yasa çıkarılmalı.

AK Parti hükümeti ezici meclis çoğunluğu ve baskın olduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bu yasaları pekâlâ çıkarabilir.

E, peki niye çıkarmıyor?

AK Partili belediyelerin de asfalt katılım payı aldığı ve çöp harcamaları katılım payı alacağı için olabilir mi?

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Nurullah 8 Ekim 2019 15:40

ZATEN SU ALIRKEN M3 BAŞINA 39 KURUŞ ÖDÜYORUZ. HA ÇEVREYİ KİRLETENLER CEZA KESİLECEKSE ONU KESİN AMA TÜM VATANDAŞA BU ÖDETMEK YANLIŞTIR.

2 3 Cevap Yaz
Halil İŞCAN 8 Ekim 2019 12:46

Belediye gelirleri kanunu Asfalt katılım payı olarak tapuda kayıtlı bedelin "%2sine KADAR ve meclis kararı ile alınır diyor.Ancak çoğu belediye bu KADAR ibaresini görmüyor.İstenirse ve vatandaştan yana iseler %2 altında da alınabir Saygılarımla

3 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi