Issız şehir!

Son açıklanan “ekonomik paket” ile ilgili Eskişehir esnaf ve iş adamının yoğun tepkisi var. Hiç kimse memnun değil!

24 Mart 2020 09:16
A
a
Sütiş Eskişehir
Son açıklanan “ekonomik paket” ile ilgili Eskişehir esnaf ve iş adamının yoğun tepkisi var. Hiç kimse memnun değil!
Kiminle konuşsam aynı cümleyi söylüyor:
-Bizim işimize yaramıyor!
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler’e bu son durumu konuşmak üzere ETO’ya gittik…
Oda virüse karşı önlemli…
Girişte dezenfekten var!
Makam odasında bazı koltuklar kaldırılmış! Oturup konuşurken mesafe 1,5-2 metreye göre ayarlanmış…
Oda, aksatılmadan dezenfekte ediliyor!
Metin Güler’e, hizmet sektörünün durumunu soruyorum:
-Şehir ıssız! Diyor. Ardından da şöyle diyor:
-Eskişehir’de 80-90 bin öğrenci vardı. Hepsi gitti! Restoran, otel, kafe, lokanta hepsi kapandı…
-Tüccar ne diyor? Paketten memnun mu?
-Tüccarımız, rahatsız! Açıklanan paket mutlaka genişletilmeli! Eskişehir’de hizmet sektöründe çalışanların sayısı en az 5 bin kişi! Dükkanlar kapalı! Bu insanların maaşları nasıl ödenecek! Mutlaka yeni kararlar alınmalı!  Biz de durumu ilgili bakanlıklara iletiyoruz!
Tüm dünyada bir durgunluğun olduğunu belirten Güler:
-Tüketim olmazsa, üretim olmaz! Ruh sağlığımızın yerinde olması gerekir! Normalleşmekten başka şansımız yok! Virüsü yenme zorunluluğumuz var! Bundan sonrası için tüccarımıza, sanayicimize, esnafımıza yeni bir tavır ve zaman lazım!
 

ESNAFIMIZ MAĞDUR OLACAK!

ETO Başkanı Metin Güler, esnafın mağdur olacağını da dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:
  • Bize düşen sorumluluklar nelerse harfiyen uymamız gerekiyor. Bundan sonraki süreçte bir çok esnafımızın mağdur olacağını da net olarak görüyoruz.
  • Mağduriyet olacak mı olacak, zorlanacak mıyız zorlanacağız ama çaremiz yok. Mücadele etmek zorundayız.
  • Herkesin buna göre ilişkilerini, sosyal hayatını, yaşamı tekrardan planlasınlar.
  • Bunu yok sayarak bir yere varamayız. Bu var. Yaşıyoruz. Ona göre de tüm işletmeler başta olmak üzere tüm tedbirleri hep beraber almak zorundayız.


MESLEKTAŞINI KORU!

Gazeteciler…
Sanırım insanla en fazla temas eden mesleklerin başında geliyor. Sonuçta işimiz haber!
Haber de insanın olduğu yerde var!
Korona virüsü nedeniyle meslektaşlarımız riskli gruplar arasında yer alıyor! CNN Türk’te ilginç bir tedbir var…
TGS’nin sosyal medyadan yaptığı açıklama ibret verici:
-CNN Türk’te yedi muhabir ve dokuz kameraman birkaç metrekarelik alana sıkıştırıldı. ‘İçeri girmeyin, habere buradan gidip-gelin’ deniyor. Tuvaletin kullanılmasına bile izin verilmiyor. Önlemden anladığınız bu mu?
Özeti:
-İçerdeki gazeteciler sahada çalışan meslektaşlarından korunuyor!
Gerçekçi olmaktansa nazik olmayı seçiyorum insanlar yalanlarla daha mutlu...'
- Silver Linings Playbook
 

KARANTİNADAN NEDEN KAÇAR?

Ankara’da yeni tip koronavirüs şüphesiyle karantina altında bulunan bir kişi hastaneden kaçtı.
36 yaşında yüksek ateş ve öksürüğü var! Hastaneye kendisi başvuruyor. Anında acil serviste gözetim altına alınıyor. Tetikler yapılıyor ve Kovid-19 şüphesiyle karantinaya alınıyor…
Olayın bundan sonraki kısmı dramatik! Hasta karantinadan kaçıyor.
Neden hastaneye geliyor, neden kaçıyor anlamak zor!
Virüslüyse kaçarak, iyileşebileceğini mi sanıyor! Kısa süre içinde yakalanıyor tabi ki!
Karantinanın cezaevi olmadığını, hem toplum sağlığı için hem de karantinaya alınan kişinin kendi sağlığı için olduğunu sanırım anlatamıyoruz.
 

DOĞARKEN SÖYLENMELİ!

Daha hayatımız başlarken biri bize ölmekte olduğumuzu söylemeli.
O zaman hayatımızın her anını dolu dolu yaşardık.
Bir yapın da bakın! Yapmak istediğiniz neyse, şimdi yapın!
Yarınların sayısı çok değil. (Anthony Robbin)
 

GÜNÜN SÖZÜ

Hem zincirlerinizi seviyor, hem de benim sizi kurtarmamı istiyorsunuz.
Osho
 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

Günün Karikatürü 24 03 2020
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Ali Haydar 26 Mart 2020 20:18

Haklısın elbette satırlar yetmiyor yazmaya burada)). Zaten çalışan kesim Ve dolaylı vergi olmazsa devletin neredeyse geliri yok! Bizim ahlâkımız yok! Halkçı sosyalist muhafazakar her ne ideolojiye sahipse! Hepimiz aynıyız! Kim neye inanıyorsa ona göre davransa zaten problem yok! Kira konusunda pek kaçacak yol yok bildiğim kadarıyla! Kaldı ki kiracı bize 30 TL kahve satarken biz zaten kira parasını ödüyoruz o bedelin içinde! Kira yüksek diye yakınıyorsa eğer kiralamayacak o iş yerini! Ya sattığı yaptığı iş yanlıştır ya da hesapsız kitapsız işe girişmiştir! 30bin $ 15 bin $ kiralık işyeri var bu şehirde! Ve resmi ödeniyor kira yani vergi kaybı yok! Şimdi Ne yapacaksın da bu kira parasını toplayacaksın! Herkes çeki düzen verecek! Uçuk uçuk kiralar yüzünden çoğu şeyi pahalı tüketiyoruz! Sonra çok dükkan boş boş bekler kiracısını.

0 2 Cevap Yaz
Bak Kardeşim 24 Mart 2020 18:50

Ali haydar, haklı olmasına haklısın. Fakat şunu unutuyorsun; Şikayetçi olduğun şeyin adına RANT derler. Bu rant meselesi sadece Eskişehire özgü bir durum değildir. Önemli olan bu rant düzenini bozmak için, böyle şeylere geçit vermemek için kanunların yasaların elden geçirilmesi, yeni kanunların düzenlenmesi, mecliste çoğunluğun ortak paydada birleşmesi lazım. Ama bizimkiler ne yapıyor? Sen ben kavgasından ileri gidemiyor, çünkü işlerine böyle geliyor. Herşeyi devletten beklemesinler demişsinde, zaten devletin bizleri bekletmeden çalışması lazım. Bir ikincisi ise devlet bu tip işletmelerden veya mülk sahiplerinden kesinlikle hedeflediği vergiyi toplayamamaktadır. Sebebine gelince örnek vereyim; Mülk sahibi vergi yasalarının boşluğundan yararlanır, az vergi verir. İşletmeci onun istediği kirayı çıkarmak için 30tlye bir fincan kahve verir ama fiş kesmez. Bunlar kısa vadede büyük vergi kayıplarıdır. Vergi denetimi ve yasaların düzenlenmesi şart kardeşim şart. Yoksa hep şikayet ederiz...

0 3 Cevap Yaz
Ali Haydar 24 Mart 2020 14:01

Bu esnaf sadece Eskişehir demi mağdur oldu? Sadece hizmet sektörü burada mı var? Bir yandan sokağa çıkmasın millet sokağa çıkma yasağı olsun! Bir yandan da esnaf hizmet sektörü çalışanları mağdur! O mülk sahipleri destek açıklasınlar kira almasınlar bir kaç ay! Çoğu kafe apartmanlarin bodrum katı veya bahçesi! Özellikle Porsuk bulvarında mesela! O bahçelere bir dünya kira ödeniyor! Bugünler geçecek elbirliği ile üstesinden geleceğiz millet olarak! Umarım kimse daha fazla sıkıntıya düşmeden çözüm bulunur! Tüketim ve tüketim millet ne kadar çok tüketirse birileri o kadar zengin oluyor! 1.5TL lik çay bu yüzden ortalama 5 TL! Şimdi kim mağdur bu durumda! Kapatma zorunluluğu olmayan işletmeler mağazalarda kapandı! Çalışanlar da hastalansa daha mı iyi! Kimse açlıktan ölmez bu ülkede! Önleyici tedbirler alındı bulaşmayı önlemek için ve kurallara uymamız gerek hepimizin! Tedavisinin bile tam bilinmediği şu anda enfekte olmamak için azami gayret göstermeliyiz!

1 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi