Hastane ücretleri

Tufan Çakır yazdı

3 Haziran 2017 09:25
A
a
Sütiş Eskişehir
Bizler, mevsimsel geçişlerde sık sık hastalanır. Zaman zamanda hastanelere ya hastalık sebebi ile ya da çeşitli nedenlerle hastalıklarımızın tedavisi için uğramak zorunda kalırız. Geçenlerde arkadaşlarla sohbetimiz sırasında, özel hastaneye gitmesi ve kendisinden çok yüksek miktarda ücret alındığını söylemesi ile bu haftaki yazımı bu olaya ayırmayı uygun gördüm.
Arkadaşımızın olayını aynen kendi ağzından ifade edecek olursam. Arkadaşım özel bir hastaneye gidiyor. Derdini anlatıyor. Tedavisini yaptırıyor. Daha sonrada hastaneye belli bir ücret ödüyor. Buraya kadar gayet güzel. Fakat arkadaşımın iddiasına göre alınan ücret çok fazla. Bu durumda nasıl itiraz edileceği konusunda hiçbir bilgisi yok. Nereye başvuracağını, hangi belgeleri alması gerektiğini bilmiyor. Bu sebeplerle de haklarını tabi ki arayamıyor.
Bende hem arkadaşıma yardımcı olmak hem de bu konu ile ilgilenecek olan herkese yardımcı olabilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizler için araştırdım.
Özel hastanelerin yasal sınırlar içinde devlet hastanelerine ödenen ücretlerden ancak yüzde 200 fark uygulayabileceğini bilmemiz gerekiyor. Bunun için hasta yani tüketici. Önce, internetten Sağlık Uygulamaları Tebliği'nden yaptıracağı işlem için (internet üzerinden SUT’tan) istenen ücreti araştırmalıdır. Tüketici buradan yola çıkarak, kendinden kaç kat fazla ücret alındığını hesaplayabilir. Eğer kendinden fazla ücret alındığını fark ederse, faturası ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuracak ve SGK'da bu konuyu araştırıp fazla alındığını tespit ettiği zaman özel hastaneye idari para cezası yazacaktır. Tüketiciler SGK'nın idari para cezası ile ilgili kararının kopyasını alıp, eğer 3 bin 610 TL ise Hakem Heyetlerine, fazla ise Tüketici Mahkemesine, ücretin kendisine iadesini talep edecektir.
Demek ki ilk olarak hasta ücret ödediği hastaneden kesinlikle ayrıntılı fatura istemelidir. Daha sonra SGK’ya başvurmalı, eğer fark 3bin610 TL den az ise hakem heyetine, fazla ise, tüketici mahkemesine başvurarak fazla alınan ücretin kendisine iadesini talep edecektir. Her fazla ücret alındığını düşündüğü fatura için bunu ayrı ayrı yapmalıdır. Genellikle hastaneler bu olayı, yani fazla ücret almayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Eğer biz tüketiciler bu yol ile haklarımızı ne kadar çok arar isek, hastanelerin bu kötü alışkanlığından vazgeçmesini de o kadar sağlamış oluruz.
Bilmem yardımcı olabildim mi? Özel hastanelerin hastalarından fazla ücret aldığını düşünenler, yukarıdaki yolu izlerler ise haklarını geri alabileceklerdir. Ancak itiraz edenler ve işlerini takip edenler için geçerlidir. Bu konuyu önemsemeyenler ise fazla ücret ödemeye devam edip, özel hastanelerin bu haksız kazançlarına razı olacaklardır.
Siz siz olun hakkınızı her zaman arayın. Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi