Hançer saplama girişimi

3 Ağustos 2018 10:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’in göbeğine, Türkiye’nin belki de en verimli tarım topraklarını içerisinde barındıran Alpu Ovası’na kömürlü termik santral kurmak istiyorlar. Eskişehir’i ve Alpu Ovası’nı derdest etmek istiyorlar.
*
Bu konuyu onlarca kez kaleme aldık. Artısını ve eksisini, işi siyasallaştırmamaya gayret göstererek sizlere aktarmaya çalıştık. (Selden kütük kapma gayreti içerisine girenler gibi dalkavukluk yapmadık yani!)
*
Her neyse… Kömürlü termik santral sürecinde yaşanan gelişmeleri kamuoyu artık netlikle biliyor. Bu nedenle söz konusu süreci bir daha anlatmaya lüzum görmüyorum.
*
Eskişehir’in ciğerine kurulmak istenen kömürlü termik santral konusunda geçtiğimiz günlerde kentimiz lehine önemli bir gelişme yaşandı. Neydi o gelişme? Şöyle anlatayım…
*
Eskişehir Valiliği Toprak Koruma Kurulu’nca Alpu Ovası’nda kurulması planlanan kömürlü termik santralin yapılabilmesi için, Alpu Ovası’nın tarım dışı kullanılması konusunda geçtiğimiz aylarda oylama yapılmıştı. 10 üyeyle yapılan toplantıda 6 evet, 4 hayır oyu verilmiş ancak karar yeter sayısı 3’te 2 çoğunluk olduğu için ret kararı alınması gerekiyordu. Bunun üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Koruma Kurulu’nca yönetmelikte değişiklik yapılarak, kararların salt çoğunlukla alınması hükmü getirilmiş, bir oylama daha yapılmış ve bununla birlikte kömürlü termik santralin önü açılmıştı.
*
Ancak… Kararın iptaline ilişkin dava açıldı, geçtiğimiz günlerde ise karar verildi. Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından, kömürlü termik santral kurulsun diye yapılan yönetmelik değişikliği hakkında, yürütmenin durdurulması kararı verildi. Böylece Toprak Koruma Kurulu’nca alınan, “Alpu Ovası tarım dışı kullanılabilir” kararı geçersiz sayılmış oldu.
*
Danıştay 10’uncu idaresi, kararın gerekçesini net ifadelerle aktardı. Yani… Anayasanın 44’üncü maddesine atıfta bulunarak; devletin, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek konusunda gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu vurguladı. Yani… Anayasanın 45’inci maddesini öne sürerek “devlet, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önler” ifadesine yer verdi. Yani… 5 bin 403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun temel amacının, toprak ile ilgili koruma ve geliştirme görevlerinin katılımcı, hızlı ve etkin olarak yürütülmesi olduğuna dikkat çekti. Yani… Toprak Koruma Kurulu tarafından, kömürlü termik santral kurulsun diye yapılan yönetmelik değişikliğinin, hukuki güvenlik ilkesinin zedelenmesine neden olacağını belirterek, hukuki güvenlik ilkesi hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm eylem ve işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerde bu güven duygusunu zedeleyici yöntemlerden kaçınmasını gerekli kıldığını ifade etti.
*
Danıştay, Eskişehir’i mahvedecek olan kömürlü termik santralin kurulmamasına ilişkin daha ne desin Allah aşkına? Toprak korunacak diyor. Toprak geliştirilecek diyor. Toprak işletilecek diyor. Toprak amaç dışı kullanılamaz diyor. Toprağın amaç dışı kullanılması için atılan yasadışı adımların, yurttaşlarımızın, hukukun üstünlüğü ilkesi ile devletine duyduğu güveni zedeler diyor.
*
O nedenle…
Artık kömürlü termik santral sevicileri bu işten vazgeçsin. Hukukun üstünlüğünü kabul etsin.
*
Ha, eğer… Kömürlü termik santral sevicileri, Danıştay’ın kararına rağmen Eskişehir’in kalbine hançer saplama girişimine devam ederlerse… Sonuçlarına, yargı önünde tabii ki katlanırlar!
*
NOT: Danıştay’ın almış olduğu karar, santralin kurulması önünde bir engel olarak görülse de, aslında tam anlamıyla öyle değil. Bu karar termik santrale karşı mücadelede kazanılmış küçük bir hukuk zaferi sadece. Farklı konularda farklı davalar hala devam ediyor. O nedenle, santral tehlikesi tamamen ortadan kaldırılana kadar rehavete kapılmamakta ve mücadele etmekte fayda var.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Alışın artık 3 Ağustos 2018 23:16

Türkiyenin tarımda çoğu gıdayı ithal ettiği kocaman bir yalandır.Hükümet böyle her saçmalığa cevap vermediği için sıyırdıkça sıyırmayın.Evet alıyoruz nasıl alıyoruz mesela buğday alıyoruz ama buğdayımız az olduğu için değil bunun dünyada borsası var bugün alırsın yarın satarsın dengeler öyle gerektiriyordur.Bunun neresini açıklayacaksın devlet market değilki rafa bak temin et.Herkes her şeyden anlıyor dünyada başka bir ülke yoktur.Her şeyi devletten iyi bilen topluluk.Eleştirenler sanki evini dört dörtlük yönetiyorda.....!

1 0 Cevap Yaz
Ata 3 Ağustos 2018 23:01

Eskisehirde yapilmasi planan rmik santral , Alpu gibi koruma altinda olan patatesin, soganin, havucun, pancarin uretildigi verimli bir tarim arazisini tarımı yok edilmesi anlamindadir. biraz bilimsey yayin tararsaniz termik santralin topraga, havaya ve tum canlılara verecegi ölümcül zararin telafisi yoktur. biraz okuyun araştırın !! termik santralin refahi artiracak gibi yalnış bilgiler vermeyin.

0 1 Cevap Yaz
Misafir 3 Ağustos 2018 22:55

Sözün özünü baştan söyleyeyim toprak olmadan vatan olmaz arkadaşlarım kurulsun diyenler şu on ayda hiç termik santral hakkında birşeyler den haberdar değilsiniz Zonguldak Çatalağzı ,Çanakkale Çan a gittiniz mi ,araştırınız mı oradaki halka sordunuz mu,bu yazdığım yazılara bakarak hiçmi hiç bilginiz yok onun için ben derim ki okuyun,araştırın,çevremize sorun 2026 kadar elektrik ihtiyacımız varmı sorun,kanser olayları varmı sorun, sen torununa evlendiğine görecekmisin sor ondan sonra burada fikrini beyan et

0 1 Cevap Yaz
Allı turnam 3 Ağustos 2018 20:27

Elektriğe zam yapılınca feveran etmeyin o zaman.Gökten enerji yağmaz.Nükleer enerjiyede karşısınız.Ne olsun istiyorsunuz ?

8 2 Cevap Yaz
vatandaş

yenilenebilir enerji diye bir şey var.kardeşim.Mesela Güneş enerjisi,Rüzgar enerjisi v.b

0 0
Misafir 3 Ağustos 2018 15:25

Tarımda dışa bağımlı olmayan yurdumda şimdi 5 tarım ürünü hariç sutden patatese kadar yurt dışından alıyoruz bahanesi stokcular denilip oyalanıyoruz.. zengin bir şekilde beslenir fakat geliri az olan böyle giderse aç kalıp ya ölecek veya öldürecek .su ve tarım geleceğimiz artık bunu aklınız almıyorsa para ve zenginlik için gozleriniz parlayası sizi Allah kurtasın...

0 8 Cevap Yaz
ömer 3 Ağustos 2018 15:18

görüşlerinize katılmıyorum.Yapılacak santralin bölgenin refahını artıracağını ayrıca türkiyenin önemli bir enerji kurumu olacağına inanıyorum.Modern yöntemlerle yapılmış bir santralin de doğaya zarar vereceğini inanmıyorum.

9 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi