Gaye Usluer: Ben ön seçim istedim!

CHP PM Üyesi Gaye Usluer, şahsını ilgilendiren eleştirilere dönük MIH sütunlarına açıklamalarda bulundu

21 Kasım 2018 08:44
A
a
Sütiş Eskişehir
CHP’de adaylar belirlendi. Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt, Ahmet Ataç, İshak Gündoğan ve Erdal Şanlı, başkanlıklarını yaptıkları belediyelere bir kez daha talip oldu.
*
Adayların belirlenmesiyle birlikte, 2014 yılında yaşandığı gibi büyük bir karışıklık meydana gelmedi. Sadece Odunpazarı Belediye Başkanı Aday Adayı Muhsin Dilbaz ve ekibi tarafından aday belirleme yöntemine itiraz edildi. Bu noktada CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Gaye Usluer, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile CHP il yöneticilerine, aday belirleme sürecinde pasif kaldıkları iddia edilerek çeşitli eleştiriler yönlendirildi.
*
CHP PM Üyesi Gaye Usluer, şahsını ilgilendiren eleştirilere dönük MIH sütunlarına açıklamalarda bulundu.
*
Bakın Usluer, aday belirleme sürecinde pasif kaldığı iddiasına karşı neler söyledi…
*

81 İLDEN SORUMLUYUM

“Ben Parti Meclisi Üyesiyim. PM Üyeleri, 81 ilimizden de sorumludur. Bütün iller, PM Üyeleri için eşit uzaklıkta ve eşit yakınlıktadır. Bu noktada sadece Eskişehir değil, 81 il özeldir. EN ÖNEMLİ YÖNTEM ÖN SEÇİM Bakın, aday belirleme yaklaşımı duygusal değil, ilkeler ve yöntemler üzerinedir. Bu noktada partimizin üç aday belirleme yöntemi vardır. En önemlisi ön seçimdir. Ön seçimden sonra aday yoklaması gelir önem sırasında. Önem sırasına göre en sonuncusu ise merkez yoklamasıdır. Bu üç yöntem de Genel Merkez ve MYK’nın kontrolündedir. Yani karar verici PM değildir aslına bakarsanız.

PM  İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ

Şimdi merkez yoklaması yöntemini uygulamak için bize şöyle bir açıklama yaptılar: “YSK’nın takvimi çok geç, biz süreci erken başlatmak istiyoruz, o nedenle ön seçim ve aday yoklaması yapamayız, adaylarımız merkez yoklamasıyla belirlenmeli.” Bu istek, PM’de oylandı. Bir de eğilim yoklaması var. Eğilim yoklamasının aday belirleme sürecinde kullanılması ve hangi seçim çevresinde yapılacağına ilişkin PM’nin, MYK’ya yetki vermesi istendi. Bütün bunlar yapılırken, PM’yi işlevsizleştirmek ve tüm yetkiyi MYK ile Genel Merkeze vermek amaçlandı.

BEN ÖN SEÇİM İSTEDİM

Ben bunlara karşı çıktım. Ben ön seçim istedim. YSK’nın takvimine göre ön seçim yapılabileceğini, YSK’nın takvimi nedeniyle ön seçim yapılmaması gerektiği mantığının yanlış olduğunu ve bu mantığa göre CHP’nin hiçbir zaman ön seçim yapamayacağını savundum. Bakın partimizin elinde olan il ve ilçelerde ön seçim yapılabilirdi. Partililerimiz, demokratik bir yarış içerisinde adayları belirleyebilirdi. Demokrasi şöleni yaşayabilirdik. Ha, partimizin elinde olmayan il ve ilçelerde ön seçim yapılmayabilir. Çünkü o yerler kritik noktalar, başka dengeler söz konusu olabiliyor. Ben bunları da aktardım, onu da söyleyeyim.

KAPALI OYLAMA YAPMAK İSTEMEDİLER

Ayrıca, aday belirleme yöntemi ile eğilim yoklamasına ilişkin maddelerin, kapalı oylama yöntemiyle karara bağlanmasını istedik. Buna ilişkin 13 kişi önerge verdik. Ancak işleme dahi konulmadı.

ÖN SEÇİM YÖNTEMİ   KALDIRILSIN O ZAMAN!

Bakın ben şunu özellikle belirtmek istiyorum: Tüzük kurultayında durduğum yer, ilkeli bir yer. Ben hala aynı yerde duruyorum. Tavrımda herhangi bir değişiklik olmadı. Hatta bakın Genel Merkez ve MYK’nın aday belirleme yöntemine ilişkin demokratik olmayan bu tavrını tartışırken şunu da söyledim: Tüzük kurultayında, ön seçim ve aday yoklaması maddelerini kaldıralım. Partililerimiz, ön seçim ve aday yoklaması yöntemlerinin olmadığını ve bir daha yapılmayacağını bilsinler.Ancak bu çıkışa hiç kimse, hiçbir şey diyemedi.

DEMOKRATİK OLDUĞU SÖYLENEMEZ

Şu anda Genel Merkez ve MYK’nın aday belirleme yönteminin özeti şudur: Atama ve yukarıdan belirleme yöntemi. Özeti budur. Demokratik olduğu söylenemez. PM’nin de bu noktada bir şeyi yoktur. Ayrıca bir kez daha vurgulamak isterim ki PM Üyesi, 81 ilde eşit mesafededir. Benim aday belirleme yöntemine ilişkin tavrım, 81 il için gerçekleştirdiğim demokratik bir tavırdır.”
*
Evet… Gaye Usluer’in aktardıklarını okudunuz. Buna göre Usluer, ön seçim yapılabilmesi için, Türkiye genelinde hiç de hafife alınmaması gereken bir gayret göstermiş. Bunu yaparken de yaygara koparmamış ki, yerel seçim sürecinde partiye zarar verecek bir tartışma daha yaşanmasın diye… 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi