Eskişehir'in zenginliği bitmiyor

Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, Kuzey Doğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD'den Utah Üniversitesinin iş birliğiyle başlatılan bir proje kapsamında, yakalanan küçük akbabaya uydu takip cihazı takılmış

25 Nisan 2022 09:42
A
a
Sütiş Eskişehir

Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, Kuzey Doğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD'den Utah Üniversitesinin iş birliğiyle başlatılan bir proje kapsamında, yakalanan küçük akbabaya uydu takip cihazı takılmış. Haberi okuduğum zaman "Akbabanın yavrusu" zannettim. Meğer 'Küçük Akbaba' türün adıymış. Adından da anlaşılacağı gibi diğer akbaba türlerine göre daha küçük olan bu kuş, nadir bulunun ve nesli tükenme tehlikesinde olan bir canlı. Allah'ın bize bahşettiği olağan üstü bir tabiat zenginliği içinde yaşıyoruz.

Biz "Küçük Akbaba"ya takip cihazı eklenmesine geri dönelim. 9 günlük bir çalışma neticesinde başarıya ulaştıklarını belirten bilim adamları, bu suretle küçük akbabaların üreme alanlarının Eskişehir'de takip edileceğini belitti. Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emran Çoban, çalışmaların ilk ayağının Iğdır'da başladığını belirterek, "Küçük akbabalar nesli tehlike altından olduğundan araştırılması ve izlenmesi gerekiyor. Küçük akbabalar için ne kadar fazla bilgi sahibi olursak onları korumak için daha fazla çalışabiliriz. Bundan sonra küçük akbabayı, gelecek koordinatlarla takip edeceğiz. Verici her dakikada aldığı koordinatları kısa mesaj yoluyla 24 saatte bir bize gönderecek" ifadelerinde bulundu.

Eskişehir Hayvanat Bahçesi Müdürü Nurben Koptekin de Eskişehir'deki akbaba türlerinden habersiz olduğumuzu belirterek, "Akbabalar hem nesli tehdit altında hem de doğa için önemli türler. Verici taktığımız küçük akbabanın hem hareketlerini göreceğiz hem de yuva alanlarını göreceğiz. Daha sonra da yaz sonunda göçünü izleyeceğiz" dedi.

Biz insanların çevremize zarar vermekten başka bir şey yaptığı yok. Neyse ki iki ayaklıların yüz akı olan bilimadamlarımız da var. Sayelerinde Eskişehir'in bir zenginliğini daha öğrendik.

 

Bakan Bey doğru söylemiş

Eskişehir'e gelen Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını belirtti. Gündüzler Barajı'nın su tutma törenine katılan Profesör Kirişçi, "Su zengini bir ülke olmadığımızı yine buradan da ifade etmek istiyorum. Dünyanın genel ortalaması 990 milimetreyken, Türkiye'de biz 574 milimetre gibi bir yıllık yağış miktarına sahibiz. Keşke bu 574 milimetre tüm Türkiye coğrafyasına eşit olarak dağılmış olsaydı" ifadelerinde bulundu.

Maalesef millet olarak kendimizi kandırma konusunda çok becerikliyiz. Kendimizi kandırdığımız konuların başında da ülkemizin su açısından zengin olduğu algısı geliyor. Türkiye Ortadoğu'nun çöl bölgeleriyle, Kuzey'in yağışlı bölgeleri arasında geçiş konumunda. Dolayısıyla ülkemiz suyun az olduğu ülkelerle, normal olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Yani su zengini değiliz. "Fakir" de sayılmayız elbette. Ancak "Dar gelirli" konumunda olduğumuz kesin.

Anlamsız ve ahmakça siyasal kavgaların içindeyiz. Sayın Bakan'ın şu sözünü Büyükşehir Belediye Başkanı söylese, "Bunlaaaarrr; CeHaPe zihniyeti" diye ortalığı velveleye verecek çok kişi var. Halbuki su sorunu politikanın ötesinde bir sorun. Hepimizin aklını başına devşirmesi lazım. Yoksa çocuklarımıza ve torunlarımıza çok kötü bir Türkiye bırakacağız...

 

Hoş geldin Kaptan

İlk olarak 2007 yılında Eskişehirspor formasını sırtına geçiren kaptan Sezgin Coşkun, aktif futbol yaşantısını sona erdirdi. Elbette başarılı savunma oyuncusu başka takımlarda da ter döktü. Ancak 37 yaşındaki Sezgin'in kariyerine şöyle bir baktığımızda, kendisinden rahatlıkla, "Eskişehirsporlu Sezgin" olarak bahsedebiliriz. Siyah kırmızılı takımın acı tatlı nice günlerini yaşayan Sezgin Coşkun'un önünde yeni bir kariyer bulunuyor. İnsan hayatı uzun ve onun ancak küçük bir kısmını gençlik dönemi oluşturuyor. Sezgin Coşkun'un önünde uzun bir hayat var. Sezgin'e, "Yeni hayatına hoş geldin" der, başarılarının devamını dileriz.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi