Eskişehir'i etkilemez!

İzmir’de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye’yi derinden etkiledi.  İzmir Eskişehir’e 500 kilometre uzakta bulunmasına rağmen, özellikle Tepebaşı bölgesi halkı sarsıntıyı hissetti.

1 Kasım 2020 10:40
A
a
Sütiş Eskişehir
İzmir’de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye’yi derinden etkiledi.  İzmir Eskişehir’e 500 kilometre uzakta bulunmasına rağmen, özellikle Tepebaşı bölgesi halkı sarsıntıyı hissetti.
Yaşanan acı olaylar, deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki, Eskişehir’de deprem ne durumda?  Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday ile görüştüm ve “İzmir depremi Eskişehir’i etkiler mi?” sorusunu sordum.
Prof. Dr. Can Ayday net bir ifade kullandı: “İzmir’de yaşanan deprem Eskişehir’i etkilemez… Bizim kendi riskli fayımız var” dedi.
İçim biraz rahatlasa da Prof. Dr. Can Ayday ardından şu cümleyi kullandı:  “Eskişehir’de de 6.4 gibi bir deprem bekleniyor.  Bu bilinen bir gerçektir. Bu olacaktır. Önlemler alınması gerekiyor…”
Ayday ayrıca Eskişehir için kritik ve bir o kadar da önemli bir konuya dikkat çekti: “Eskişehir’in acilen bina envanteri çıkarılmalı…”
 
Ayday, “Dünyada artık depreme yönelik çalışmalar, deprem gerçekleşmeden yapılıyor. Ancak bu konuda biz böyle yapamıyoruz. Eskişehir’in olası bir depremde büyük yaralar almaması için işi bilenlerin bir masa etrafında toplanıp çalışma yapması gerekiyor,  Bunu yıllardır söylüyorum. Ben artık bu konuda ümitli değilim. Eskişehir’de bu olmuyor… Olsa da artık ben görmem
Ayday yıllardır deprem öncesi ve sonrası yaptığı gibi aynı çağrısını tekrar ediyor: “Bir masa etrafında toplanalım. Eskişehir için çalışmalar yapalım…”
İşte görüyoruz… İzmir örneği gözümüzün önünde deprem kimsenin keyfini beklemiyor… Tedbirsizlik can almaya devam ediyor…
Olan yine vatandaşa oluyor…
Bilim insanların düşüncelerini, değerlendirmelerini görmezden geldiğimiz sürece daha çok üzüleceğiz…
 

SORUYORUM

Eskişehir’deki yapıların yüzde kaçı deprem yönetmeliğine uygun olarak yapıldı? Eskişehir olası bir depreme ne kadar hazır?
 
 

Vatandaşın cebinde Kur’uş kalmadı

 
Büyükşehir Belediyesi, UKOME tarafından alınan karar sonrası bir açıklama yaparak ulaşım fiyatlarında değişikliğe gidildiğini duyurdu. Gerekçe olarak pandemi nedeniyle yolcu sayısında azalma, yükselen elektrik ve kur fiyatları gösterildi.
Akıllı ESKART fiyatı 2 lira 50 kuruştan, 3 liraya, indirimli akıllı ESKART fiyatı ise 1 lira 60 kuruştan 1 lira 80 kuruşa yükseldi. Tam ESBİLET 3 lira 50 kuruştan 4 liraya yükselirken, indirimli ESBİLET ise 3 lira 25 kuruştan 3 lira 75 kuruşa yükseldi.
Öncelikle vatandaş olarak zammı kabul etmemiz mümkün değil…  Ancak kurda yaşanan artışlar ve zamlar bir zincir gibi her alanı etkiliyor… Haliyle ulaşımda da zam kaçınılmaz oluyor…
Kura bakmayanlar önemsemeyenler böyle yapmaya devam etsin…
Vatandaşın cebinde de ‘Kur’uş kalmadı haberiniz olsun…
 

 

BİR FOTOĞRAF BİN HİKAYE

Bir fotoğraf bin hikaye 01 11 2020
Fotoğraf İzmir’deki enkaz arama çalışmalarından… Fotoğrafta dikkat çeken bir nokta var o da yıkıntı üzerinde sadece arama kurtarma ekiplerinin olması… Vatandaşların bilinçli hareketleri yığılmaların önüne geçiyor… Birlik ve beraberlik her zaman ön planda olmalı… Yaralar acilen sarılmalı…

 

VAKALAR ARTIYOR

Koronavirüs salgını Eskişehir’de artarak devam ediyor. Belki de mart ayından bu yana Eskişehir’de en yüksek rakamlarla karşı karşıyayız. Eskiden uzaktan duyardık… Şimdi artık virüs çok yakınımızda… Eskişehir’de kırsal bölgelerde yaşanan artış her bölgeyi etkiliyor… Hastanelerde yaşanan yoğunluk konusunda resmi açıklama yapılmasa da gelen bilgiler her şeyi doğruluyor… Tedbiri elden bırakmamak gerekli… Birlikteliklere, toplantılara, eğlenmelere ara verelim… Çünkü virüs yanı başımızda bizi bekliyor aman dikkat!
 
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Sedat Bıkmaz 1 Kasım 2020 12:26

Mesafe yanlış yazılmış, İzmir Eskişehir otomobille 400 km, kuş uçuşu daha yakındır.

0 0 Cevap Yaz
Eşref 1 Kasım 2020 12:07

Tabiiii canıım...ülkede herşey güllük gülistanlık bolluk bereketti. Enflasyon yoktu, işsizlik yoktu, kirasını ödeyemeyen yoktu aç kalan yooktu orta doğu ülkelerinden akın akın göç edip türkiyeye yerleşen ve iş piyasasını ucuzlatıp biz türklerin işlerini elinden alanlarda yoktu. Belediyede ulaşıma zammı keyfi yaptı zaten canım. Ne alakası var, herşey salgından oldu... Memleket bir siyasinin söylediği gibi uçuyordu, kaçıyordu, faiz ve enflasyonun canına okuyorlardı. Salgın birilerinin beceriksiz yönetimini gizlemeye iyi bahane ve paravan oldu. Birilerine iyi yaradı iyi...

2 2 Cevap Yaz
Xy 1 Kasım 2020 11:46

İğneden ipliğe herşeye zam var. Ben belediyenin ulaşım zammını yadırgamadım. Lakin bahaneler hep aynı.. Ne zaman bu zammı ekonomik krizden dolayı yapıyoruz diyecekler acaba ? Herkes koro halinde aynı cümleyi söylüyor, salgın var işlerimiz bozuldu zam yaptık ! Salgından önce markete, çarşıya pazara çıkınca vatandaş 20tl ye 3 tane poşet dolduruyordu da bizim mi haberimiz yok ? İki sene öncesine kadar 20 tl bile yetiyordu. Şimdi cebimizde 100 tl olması lazım ki, onun da şu durumda 20tl den farkı kalmadı. Kimin zoruna giderse gitsin, ekonomik krizi göremeyen, görmek istemeyen, görüpte görmemezlikten gelen bir zihniyet var. Sorsan yeğenim siz gıriz görmediniz bi gecede dolar şu kadar yüro bu kadar olduyudu diye geçmişteki kötü yönetimin yanlışlarıyla mevcut yönetimin yanlışını örtbas etme yarışına girerler. Geçmişten banane biz bu günü yaşıyoruz diye cevabı alınca, hemen ya işim var diye kaçıyorlar ortamdan yada suspus oluyorlar

1 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi