Eskişehir'i bu kez ihmal etmeyin!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son dönemde üzerinde sıklıkla durduğu bir konu var… Kültür sanat!

8 Ocak 2021 09:06
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, son dönemde üzerinde sıklıkla durduğu bir konu var…
Kültür sanat!
İnternete girin bu konuyla ilgili yüzlerce habere rastlayabilirsiniz. Yeni kültür merkezleri yapılıyor. Opera ve senfoni orkestralarına yeni binalar yapılıyor.
Peki Eskişehir bu konuda kendine düşen payı alabiliyor mu?
Almıyor! Gerek de yok zaten Eskişehir kültür ve sanat konusunda Türkiye’nin lider şehri. Bizdeki salonlar hiçbir şehirde yok.
Buna rağmen Eskişehir’de bir Devlet Opera ve Bale müdürlüğü kurulmuyor. Oysa Eskişehir bu konuda  en avantajlı şehir konumunda. Bir opera binası yapılmasına bile gerek yok.

ESKİŞEHİR'DE 3 SAHNE VAR!
Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nin Türkiye’nin önde gelen salonları arasında yer alıyor. Eskişehir’deki salon 1200 kişilik  döner platformlu, orkestra çukurlu  çok amaçlı bir sahne! İzmir’de daha geçen yıl 900 kişilik salon yapabildi. Eskişehir’de 10 yıldır Opera ve Bale günleri yapılıyor. 1995,2002,2013 yıllarında yapılan 3 opera binası var. Buna rağmen Devlet Opera ve Bale müdürlüğü yok! Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü olan 6 şehirde Eskişehir gibi 3 tane sahnesi olan şehir yok.
Eskişehir için hükümetin fazla yatırım yapmasına gerek yok. Sadece müdürlüğü burada açması yeterli olabilir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi de idare bina konusunda destek olabilir. Gösteriler için salonları seve seve tahsis eder!
Opera müdürlüğü için Eskişehir’in fazlası var eksiği yok.

GÖREV MİLLETVEKİLLERİNDE
Ancak Eskişehir’in bu konuda harekete geçmesi gerekiyor. En azından AK Parti ve MHP Milletvekillerinin “Biz Eskişehir’e Opera ve Bale müdürlüğü istiyoruz” demesi gerekiyor.
Genel Müdürlük, böyle bir talebe kayıtsız kalmaz! Belki de böyle bir talebi bekliyorlar!
Eskişehir’in tüm bölge müdürlükleri bir bir kapanıp, başka şehirlere kaydırılırken, belki ilk kez Eskişehir’e bir müdürlük kazandırılmış olur!
 

SAMSUN VE MERSİN ÖRNEĞİ!

 
1992 yılında 4 ile daha Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü verilmesi için teklif götürüldü ve Resmi gazetede yayınlandı…
Gaziantep, Sivas, Van ve Samsun…
Sadece Samsun’da kuruldu.
Ancak Genel Müdürlük yöneticileri gördü ki, Samsun’un alt yapısı yeterli değil! Mersin ve Antalya’nın da durumu kötü…
Bu nedenle 3 ilde şimdilik bu müdürlükleri açmayı pek düşünmüyor.
Bu nedenle Gaziantep, Sivas ve Van müdürlüklerinin kurulmasını beklemeye aldılar.
 

3 ŞEHİR 3 BAKAN!

Fikri Sağlar Kültür Bakanı oldu, Mersin’e Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü açtı…
Ertuğrul Günay Kültür Bakanı oldu, memleketi Samsun’a Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü açtı…
Nabi Avcı da Eskişehir Milletvekili olarak Kültür Bakanlığı yaptı. Ancak bakanlık görevi bitse de vakit geçmiş değil!
 

10 YILDIR DÜZENLENİYOR!

Eskişehir Opera ve Bale günleri 10 yıldır düzenleniyor. Dünyaca bilinen eserlerin gösterimi yapılıyor. Şehir dışından çok sayıda sanatseverde bu gösterileri izlemek için Eskişehir’e geliyor. Devlet Opera ve Bale Genel Müdürleri, üst düzey yöneticileri de opera günlerine katılır ve açılış törenlerinde övgüyle söz ederler. Ne yazık ki müdürlük konusunda ileri bir adım atılmaz!
Eskişehir’de düzenlenen opera ve bale günleri nedeniyle Cumhuriyet tarihinin ilk opera sanatçısı Semiha Berksoy adına kızı Prof. Zeliha Berksoy tarafından kurulan Semiha Berksoy Vakfı’nın Opera ödülleri içinde en büyüğü olan “Özel Ödül” Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e verilmişti!

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
millet 8 Ocak 2021 11:45

devlet yapacaktır. ama kıymet bilmek gerekir. millet bahçesi açıldı. ne güzel oldu. herkes şehir merkezinde böyle bir yer olmasından canı gönülden memnun. ama sıkıntı yine başladı. burayı devlet yapmış kendi korusun. Arkadaşım senin şehrine güzel bir şey yapılmış teşekkür et belediye olarak ve bundan sonrası için şehrimiz halkının kullanımından doğan eksikleride biz tamamlayalım de be kardeşim. arızalı zihniyetler bırakın kendileri yaptılar kendileri temizlesinler diyecek kadar paranoyaklaştılar. işte bu zihniyetten kurtulmalıyız. devlet şehrimize bir şey yaptıysa sahip çıkmalıyız.

3 9 Cevap Yaz
barış çetin

Hat boyu veya Dedekorkut parkında Belediyenin buraya hizmet vermesini Ce ha pe mi engelledi.Yoksa DDY ve Türk Dünyası Vakfı mı ?.Önce onu öğrenin.

2 4
ismet çetin 8 Ocak 2021 11:10

Sayın Baş bunlar opera ve bale denince tüyleri diken diken olan insanlar.Böyle bir şey yaparlar mı?

7 6 Cevap Yaz
Şapbadanak 8 Ocak 2021 10:44

Millet aç aç diyorken Opera ve bale ye kimler gidiyorsa , orada gösteri ,gece düzenleyerek üstünlük sağladığını sanan ,halktan uzak bir avuç aristokrat on yedinci yüzyıl şatolarındaki baronları monşer leri aratmayan lar lütfen pamuk eller cebe Terminalin yanı eski ismarın yerine eseriniz nasip olsun adını da siz koyun

6 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi