Eskişehir’de yaşayan Filistinli doktordan insanlığa çağrı: Gazze ölümcül bir hapishane

Filistin’de ve Gazze’de katliam yapılıyor. Hastanenin bombalanmasının ardından tüm dünya ayağa kalktı. Ancak masum insanları kurtarmak için ne yazık ki hiçbir somut adım atılmıyor…

19 Ekim 2023 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir

Filistin’de ve Gazze’de katliam yapılıyor. Hastanenin bombalanmasının ardından tüm dünya ayağa kalktı. Ancak masum insanları kurtarmak için ne yazık ki hiçbir somut adım atılmıyor…

Gazze bir hapishaneye çevrilmiş durumda! Elektrik ve su verilmiyor! İnsani yardım için bile giriş çıkışlara izin verilmiyor. 

Filistin-Türk Dostluk Derneği Genel Başkan Yardımcısı Emcet Saidoğlu, içimizdeki Filistinlilerden sadece birisi…

Telefonla kendisiyle görüştüm üzgün kırgın ve öfkeli…

Gazze’yi bize biraz tarif edebilir misiniz?

- Gazze, yaklaşık 360 kilometrekarelik bir alana sahip ve 2,5 milyon insanın yaşadığı bir bölge. Gazze, İsrail ve Mısır tarafından abluka altında tutuluyor. Siyonist askerler bölgeden çıkarılmıştı. Ancak Gazze, çevreye inşa edilen duvarla tamamen izole oldu. Bu elektronik duvar, yaklaşık altmış kilometre boyunca uzanıyor,  beş metre yer üstünde, yerin altında da var. Bu tamamen elektronik bir duvar. Yani kameralarla, elektrikle çevrilmiş bir duvar!

-Aksa Tufanı operasyonu Gazze halkına zarar vermedi mi?

-Siyonist devlet tarafından sürekli verilen ama hiç tutulmayan sözler var! Hiçbir zaman çözülemeyen sorunlar. Sürekli olarak bir saldırı vardı. İnsanlar sürekli gözaltına alınıyordu. Filistinlilere yapılan baskılar, direnişçilerin Aksa Tufanı adı verilen bir operasyon başlatmasına neden oldu. Bu operasyon, tamamen esir almayı amaçlıyordu. Yani, sivilleri öldürmek veya toprakları fethetmek gibi bir hedefi yoktu, sadece İsrail devletiyle pazarlık yapmak amacını güdüyordu! Daha önceden, 2006'da direnişçiler bir İsrail askerini kaçırdılar ve onun karşılığında İsrail devletinden 1200 esiri serbest bıraktırdılar. Yani bir pazarlık yaptılar.

-Oslo anlaşması vardı bir ara!

-Filistin İsrail mücadelesi 1956 yılından bu yana devam ediyor. 1993 yılında yapılan Oslo anlaşması ile Filistin ve İsrail arasında son derece belirgin bir adım atıldı. Oslo anlaşmasına ABD ve Rusya dahil tüm dünya ülkeleri garanti sağladılar. İki devlet çözümü olarak bilinen bu anlaşmada, Filistinlilere Batı Şeria ve Gazze'de bir devlet kurma hakkı veriliyordu.  Ancak, bu sürecin tamamlanması konusunda Siyonist yönetim hiçbir şekilde sözünü yerine getirmedi.

 

GAZZE’NİN KAYNAKLARI SINIRLI!

-Bu operasyondan önce Gazzeliler geçimlerini nasıl sağlıyordu?

-insanların geçim kaynakları sınırlı. Tarım, balıkçılık, sınırlı yerel üretim yapıyor ve İsrail’e çalışmaya gidiyor. Gazze'nin ekonomisi diye bir şey yok. Gazze'nin ya da ne bileyim Filistin yönetiminin bir merkez bankası yok. Bir şeyi yok. Bir kendi parası yok. 

-Elektrik şalteri İsrail’in elinde mi?

-Şimdi elektrik yüzde 75’i İsrail tarafından sağlanıyor. Yüzde 25’i bir tane elektrik santrali var içeride. O da mazotla çalışıyor. Onun da mazotu İsrail tarafından geliyor. Yani kapıyı kapattığınız anda ne mazot ne de başka bir şey girer? Öbür taraftan da zaten şalteri indirdiniz mi Gazze tamamen elektriksiz. Gazze’ye Siyonist devletten habersiz bir iğne bile sokulamaz!

 

 

DİRENİŞÇİLERİN ELİNDE O KADAR CEPHANE YOK!

Hastane saldırısını Filistinli direnişçilerin yaptığına yönelik iddiaları da Emcet Saidoğlu’na sordum…

-Mümkün değil, yanıtını verdi…

Hastanenin Gazzelilere ait olmadığını, Hristiyan cemaate ait bir hastane olduğunu ifade eden Saidoğlu, şu bilgileri  verdi:

-Sosyal medyada bazı yazılar okudum. Hastaneye bombayı direnişçilerin koyduğuna yönelik! Bu kadar büyük bir tahribatı direnişçilerin yapması mümkün değil! O kadar cephaneleri yok. ABD başkanı Biden’de çıktı “karşı tarafın yaptığını falan düşünüyorum” diyor. Çok güçlü bir bombadan bahsediyorlar, böyle bir bombanın direnişçilerde olması mümkün değil!

-Şu anda orada irtibatlı olduğunuz kimse var mı?

-Şu anda hayır! Kimseyle görüşemiyorum. İki tane doktor kardeşim şehit oldu, hastanede. Bilgilerimiz sizin kadar! Gazze halkı zor durumda uluslararası toplumun vakit kaybetmeden harekete geçmesi gerekiyor. 

 

ELİNDE LOKMA YÜZÜNDE YARA İZİ!

Filistin Çocuk 19 10 2023

İsrail’in hastane saldırısı sonucu yüzlerce çocuk ve bebek öldü!

Kurtulan bir bebek! Elinde lokması ve yüzünde yara iziyle, vahşeti ve barbarlığı anlatmaya yetiyor!

 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

Günün Karikatürü 19 10 2023
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
hasan ali 19 Ekim 2023 18:46

neden savaşı başlattınız beter olun

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi