Eskişehir'de seçimler nasıl etkilenir?

Günlerdir kulaktan kulağa fısıldanan, "Seçim barajını düşürülecekmiş" iddialarının doğru olduğu ortaya çıktı

3 Eylül 2021 08:23
A
a
Sütiş Eskişehir

Günlerdir kulaktan kulağa fısıldanan, "Seçim barajını düşürülecekmiş" iddialarının doğru olduğu ortaya çıktı. Son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhur İttifakı adına bir açıklama yaparak, "Baraj konusundaki arayış ve çalışmalar bu açıklamayla noktalanmış ve Cumhur İttifakı'nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir..." ifadelerinde bulundu.

Öncelikle memleketimiz için hayırlı olmasını dileyelim. Aslında ben barajların ya tamamen kaldırılması, yada yüzde 2 – 3 gibi sembolik bir noktaya geriletilmesini savunmuşumdur. Dolayısıyla yüzde 10'luk barajın, yüzde 7'ye çekilmesini doğru bir adım olarak görüyorum.

Öte yandan Türkiye'de siyaset çok uzun süredir yüzde 10 barajıyla yapılıyordu. Barajı 3 puan aşağı çekmenin, zannedilenden daha büyük neticeler doğuracağını düşünüyorum.

Lafı eğip bükmeden fikrimi söyleyeyim; Bence barajın 7'ye düşürülmesi en çok MHP'nin ve CHP'nin işine yarayacaktır. Barajın düşürülmesi HDP'nin oylarının azalmasına neden olacak, ancak çıkaracağı milletvekili sayısını düşürmeyecektir. AK Parti'nin ise oylarını artıracak, ancak çıkaracağı milletvekili sayısını azaltacaktır. İYİ Parti'de ise CHP oylarını artıracağı için belki ittifak oyları hesabıyla ve en çok 1 – 2 milletvekili katkı sağlayacaktır.

Gelin nedenlerini açıklayalım...

MHP'lilerin barıjın düşürülmesini neden istedikleri ayrı bir mesele. Ancak barajı düşmesi neden CHP'nin işine yarar? Neden oylarını artıracak AK Parti'yi olumsuz etkiler ve neden oyları azalacak olan HDP'de bir etki yaratmaz? İşte bu "Karmaşık" iddialarımın da açıklaması biraz karmaşık olacak. Gelin miraz matematiğe başvuralım. Merak etmeyin; öyle tanjantlar, 3 bilinmeyenli denklemler değil, sadece 4 basit işlemi yapacağız...

Aslında bütün mesele HDP'nin aldığı oylarda kilitleniyor. HDP Doğu ve Güneydoğu illerinde çok sayıda milletvekili çıkartabiliyor. Hatta bu illerin bazılarında 1'inci parti bile oluyor. Dolayısıyla HDP'nin Diyarbakır'dan milletvekili çıkartamaması diye bir durum zaten yok. Ancak yüzde 4 aldığı Eskişehir'den milletvekili çıkartması imkansız. Oysa ki Eskişehir'de pek çok seçmen HDP'ye oy veriyordu. Peki seçmen milletvekili çıkarmayacağını bile bile neden HDP'ye oy verir? Cevap, barajı geçmek için...

Son seçimlerde yüzde 11,70 oy alan HDP seçmeni – muhtemelen – partilerinin nasıl olsa barajı geçeceğini düşünerek, yerelde kendi işlerine yarayacak milletvekili çıkartmak için başka partilere yöneleceklerdir.

Açık konuşayım MHP'li ve İYİ Partili dostlarımız, HDP seçmeninden oy beklemesinler. O iş imkansız değil ama çok zor. HDP seçmeninin "İkinci adres" olarak gideceği iki parti bulunuyor, AK Parti ve CHP... Yapılan kamuoyu araştırmaları, HDP seçmeninin yüzde 85'inin CHP'yi daha yakın, yüzde 15'inin de AK Parti'yi daha yakın gördüğünü gösteriyor. Yani bu işten karlı çıkacak olan parti CHP olacaktır. AK Parti'nin oylarını az bir şey artıracağı fakat milletvekili sayısını 10 – 15 düşüreceği bir denklem var ortada.

Eskişehir 7 milletvekiliyle "Bıçak sırtı" illerden biri. Fazladan 1 oy alan ittifak Eskişehir'de 3 olan vekil sayısını 4'e çıkartıyor.

Açık konuşayım; seçim barajının 7'ye düşürülmesinin Türkiye genelinde MHP ve CHP'nin işine yarayacaktır. Ancak AK Parti kendisi açısından kötü bir gelişmenin altına imza atıyor.

 

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi