Eskişehir bunu yapabilir!

Dün gazetemizin manşetinde de yer alan ve beni Eskişehir adına heyecanlandıran bir konu var

24 Haziran 2021 09:03
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün gazetemizin manşetinde de yer alan ve beni Eskişehir adına heyecanlandıran bir konu var. ESOB Başkanı Nadir Küpeli’nin dile getirdiği Eskişehir Hava Kargo Merkezi ya da diğer bir adıyla Hava Lojistik Üssü olmalı söyleminden bahsediyorum.
 
Aslında bu sadece bir söylemden ibaret değil. Nadir Küpeli hem gerekçeleri ile ortaya bir iddia koymuş, hem Eskişehir’e bir çağrı yapmış hem de bunu nasıl yapacağımızı da kabaca tarif etmiş.
 
Yani Eskişehir’in elinde Un, Yağ, Şeker mevcut. Gelin beraberce bir helva yapalım, şehirce tatlı tatlı yiyelim demiş.
Bana kalırsa bu konuyu soğutmamak, gündemde ki sıcaklığını her dem korumak ve teknik bilgilerle kamuoyunun bu konuda tartışmasını sağlamamız gerekiyor.
 
Hem kargo merkezi hem de serbest bölgenin Eskişehir sanayisi ve şehre sağlayacağı katma değeri düşündüğümüzde adeta çağ atlayacağımızı unutmamak lazım.
 
Başkan Küpeli belirtmiş. Eskişehir’in Hava Kargo Üssü olması için birçok avantajı var. Bir kere Uluslararası standartlara sahip ama yolcu taşımacılığı için elverişli görülmeyen yani yarı atıl durumda bir havalimanımız var.
 
ESTÜ bünyesinde Dünyanın sayılı sivil havacılık lisans eğitimi veren bir fakültemiz var. Yani pilotaj, bakım onarım, teknik personel ihtiyacını yerinde karşılayabilecek nitelikli insan gücümüz var.
 
Hasanbey gibi Türkiye’nin sayılı lojistik merkezlerinden birine sahibiz ve bu merkeze çok yakın olan havalimanı ile kara, demiryolu gibi entegrasyonlarını kolayca sağlayabiliriz.
 
Haritanın en şanslı ulaşım coğrafyasındayız. Eskişehir kargo merkezi olabilecek kadar diğer illerin merkez noktasında konumlu.
 
Eskişehir ve civarında yapılan sanayi üretim hacmen bu merkezin bir kısmını karşılayabilir.
Sadece bugün değil 10 senelik bir perspektifi düşününce hava taşımacılığını tercih eden stratejik ve hassas içerikli üretim yapan firmaların Eskişehir yatırımlarına ağırlık vermesi çok olasıdır.
 
Ayrıca hızlı ve güvenli teslimatlar şehirdeki ihracat yapan firmaların marka yolculuğu üretim kapasitesini doğrudan etkileyecektir.
 
Üstelik EOSB gibi güçlü bir kurumun farklı havayolu firmaları ile ön anlaşmalar yapması hem EOSB hem de firmalar adına daha ucuza, karlı bir alışveriş sonucu ortaya çıkarabilir.
 
Konuyla yıllardır yakından ilgilendiğim biraz bilgi sahibi olduğum için bu konu beni biraz daha heyecanlandırıyor ve ümitlendiriyor.
 
En güzeli de şehri yönetenlerin artık şehre vizyon katacak projeleri dillendirip, tartışmaya açmaları. Zira bu bizi hemen değilse de bir süre sonra başka bir boyuta taşıyacaktır.
 
Bu konu umarım başta sanayi ve iş dünyası olmak üzere şehrin diğer kademelerinde de karşılık bulur. Umarım pandemi gümbürtüsünde kaynamaz ve peşine düşülür. Ayrıca EOSB’den bu konuda özel bir masa oluşturması ve bizleri bilgilendirmesini rica ediyorum.
 
Maliyet – Kazanç orantısına bakınca Eskişehir için devasa bir rant olacak bu projeyi bu şehir hayata geçirebilir. Yapanlar da şehrin tarihine altın harflerle kazanırlar.
 
Tabi şunu da dile getirelim. Bu konuda Yılmaz Büyükerşen öngörüsü diye bir şey var. Yıllar öncesinden bunun fizibilitesi yapan, bu şehre havalimanını kazandıran ve serbest bölge defalarca bastıran Yılmaz Hoca’ya da bu konuda hakkını teslim edelim.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Vatandaş 24 Haziran 2021 10:00

Eskişehir önce çevre yolunu yapsın sonra hava lojistiği gelen ürünü OSB nereden taşıyacağız sonuçta çevre yolu şart

3 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi