Enerjinin İpek Yolu!..

Arif Anbar yazdı

13 Haziran 2018 09:28
A
a
Sütiş Eskişehir
Enerjinin İpek Yolu!..

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışı dün Seyitgazi’de yapıldı.
Söz konusu dev proje, Eskişehir’i onurlandırdığı kadar Türkiye’nin stratejik önemini ve değerini de bir hayli arttırdı.
 
*
 
Azerbaycan’dan başlayıp, Türkiye üzerinden geçerek İtalya’ya kadar uzanan ve enerjinin ipek yolu diye tanımlanan TANAP projesine ilişkin Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş’ın ne düşündüğünü merak ettim.
Zira söz konusu projenin her iki başkanı da yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum.
 
*
 
Dilerseniz EOSB Başkanı Nadir Küpeli’nin görüşlerinden başlayalım…
 
            MALİYETİ 14,5 MİLYON TL
  • TANAP hattında biz Eskişehir için bir talepte bulunduk. Talebimiz kabul edildi ve EOSB için bir branşman (Vana) bırakıldı.  Bu noktada ESGAZ’la alt taşeron firma olarak anlaştık. Şunu gururla belirtmek isterim ki Türkiye’de TANAP’tan doğal gaz alan ilk OSB’yiz.
  • Boru hattı, EOSB’nin İmişehir’deki sınırına kadar uzanıyor. Hat, toplam 5 kilometre uzunluğunda ve 20 boru çapına sahip. Yine hattan, saatte aşağı yukarı 100 bin metreküp doğal gaz akışı olacak. 
  • Bu hattın bize maliyeti 14,5 milyon TL. Eğer TANAP’tan faydalanamasaydık, 30 ile 50 milyon arasında bir maliyetle yatırım yapmak zorunda kalacaktık. Ayrıca gazı daha pahalıya alacaktık.
 
*
 
Şimdi ise ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş’a kulak verelim…
 
            BAĞIMLILIĞIMIZ AZALACAK
  • TANAP projesi doğal gazımızı ucuzlatmayacak. Çünkü doğal gazın günlük, saatlik belirlenen bir borsası var. Daha açıkça anlatmak gerekirse, son kullanıcı açısından değil ancak Türkiye’nin enerji ithalat maliyeti açısından tabii ki avantajı var.
  • Kaynak çeşitliliği açısından oldukça önemli bir proje. Çünkü biz İran ve Rusya doğal gazını kullanıyoruz. TANAP’la birlikte dışa bağımlılığımız da azalacak. Yani stratejik olarak da önem taşıyan bir proje bu.
  • Yine bu projenin yatırım bedeli 8 milyar dolar. Hattın büyük kısmı Türkiye’den geçiyor. Bu da Türk müteahhitleri ve yatırım açısından bir hayli önemli.
  • Bir de bu proje İtalya’ya kadar giden büyük bir proje. Bu durum, Türkiye’nin yerini stratejik olarak daha da güçlendiriyor. Şuna da dikkat çekmenin falyalı olduğunu düşünüyorum. İlk defa Türk cumhuriyetleriyle enerji alanında entegre bir projeyi hayata geçiriyoruz.
    
*
 
Evet…
Her iki başkanın görüşlerini okudunuz.
Hem Küpeli, hem Kesikbaş söz konusu projenin öneminin farkında ve özellikle Küpeli, Eskişehirli sanayicilerin TANAP’tan faydalanabilmesi için harekete geçmiş bile.
Başkanları tebrik ediyor, söz konusu projenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
 
 
 
TANAP’la ilgili faydalı bilgiler
 
TANAP’la ilgili Küpeli ve Kesikbaş’ın görüşlerini aldık ancak projeye ilişkin bazı bilgileri de aktarmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.
 
*
 
  • Proje ile Avrupa’ya 10 milyar, Türkiye’ye ise 6 milyar metreküp doğalgazın taşınması hedefleniyor.
  • TANAP’ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80’i Türkiye’de üretildi.
  • BOTAŞ, 2019 Haziran’a kadar 2 milyar, 2021’de 6 milyar metreküp gaz alabilecek.
  • Proje, 20 il ve 67 ilçeden geçecek ve toplam 1850 kilometre uzunluğunda olacak.
  • Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp, toplam maliyeti 8 milyar dolar.
  • Projede, 82 milyon saat iş yapıldı, 13 bin kişi istihdam edildi, 175 milyon kilometre yol kat edildi ve 131 bin adet, 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı.
 
*
 
Son olarak TANAP’ın hisse durumunu aktarıyorum ve bugünlük MIH sütunlarını kapatıyorum.
 
Güney Gaz Koridoru: Yüzde 51
BOTAŞ: Yüzde 30
BP: Yüzde 12
SOCAR Türkiye: Yüzde 7 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi